Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το παράρτημά του στην ουκρανική πόλη (στη φωτογραφία η σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας)
Το εσωτερικό του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας
Έχουν περάσει 200 χρόνια από τότε που οι Εμμανουήλ Ξάνθος, Νικόλαος Σκουφάς και Αθανάσιος Τσακάλωφ ίδρυσαν στην Οδησσό τη σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία της επανάστασης στην υπόδουλη Ελλάδα.
Η Φιλική Εταιρεία «για την ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς μας», όπως έγραφε ο Ξάνθος στα απομνημονεύματά του, φέτος «γιορτάζεται» στην πατρίδα της την Οδησσό με εκθέσεις χαρακτικών, τιμητικές εκδηλώσεις και μια μοναδική παράσταση χορού.
Η Φιλική Εταιρεία «για την ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς μας», όπως έγραφε ο Ξάνθος στα απομνημονεύματά του, φέτος «γιορτάζεται» στην πατρίδα της την Οδησσό με εκθέσεις χαρακτικών, τιμητικές εκδηλώσεις και μια μοναδική παράσταση χορού.
Υπεύθυνο για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου, είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, και το παράρτημά του στην ουκρανική πόλη που συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής.
Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας
Ο χώρος που θα φιλοξενηθούν, όχι όλες αλλά οι περισσότερες εκδηλώσεις, είναι το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας που δημιουργήθηκε το 1979. Στην αρχή λειτούργησε ως τμήμα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Οδησσού και το 1994 μεταφέρθηκε στην οικία του Γρηγορίου Μαρασλή.
Άλλωστε το σπίτι του Μαρασλή στην Οδησσό ήταν το μέρος όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της κορυφαίας μυστικής οργάνωσης. Το οίκημα έχει χαρακτηριστεί από την ουκρανική πολιτεία ως μνημείο ιστορίας και εθνικής σημασίας. Στις αίθουσές του παρουσιάζονται εκθέματα που αφορούν την ίδρυση αλλά και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας.
Το εσωτερικό του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας
«Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα»
Με τίτλο «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα», το Χοροθέατρο Ροές θα παρουσιάσει στην ιστορική όπερα της Οδησσού, στις 3 Σεπτεμβρίου, ένα δρώμενο με βασικούς πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνκογλου και τη Χλόη Μάντζαρη.
Το δρώμενο αντλεί υλικό από κείμενα Ελλήνων και Ρώσων συγγραφέων τα οποία έχει επιλέξει ο Στρατής Πασχάλης. Οι ηθοποιοί θα διαβάσουν έργα των Καβάφη, Σολωμού, Ρωμανού του Μελωδού αλλά και του Πούσκιν σε ένα θέαμα το οποίο είναι αφιερωμένο στην εθνική αφύπνιση του ’21 και στους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της παροικίας της Οδησσού.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων της Φιλικής Εταιρείας θα διοργανωθεί και μια έκθεση χαρακτικών που φέρει τον τίτλο «ILIADYSSEY» και περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή του Χρήστου Γιαννάκου. Το θέμα των δημιουργιών που θα εκτεθούν στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας είναι φυσικά τα δυο ομηρικά έπη, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια.
Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας θα πραγματοποιηθεί δοξολογία ενώ θα γίνει και κατάθεση στεφάνων στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας. Την επομένη, το Μουσείο Λογοτεχνίας της Οδησσού θα φιλοξενήσει μια τιμητική εκδήλωση κατά την οποία θα βραβευτούν πολιτιστικοί φορείς και ιδιώτες.
Παράλληλα, όλες τις ημέρες, στο παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού θα υπάρχει έκθεση αφίσας με τα καλύτερα έργα του διαγωνισμού πόστερ για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, που είχε προκηρυχθεί την περσινή χρονιά.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.