28/8/14

Γαλλογερμανική «Αντάντ» προτείνει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Βαλς

AFP, REUTERS
«Η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη γαλλογερμανική συνεννόηση», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, απαντώντας στις επικρίσεις του αποπεμφθέντος υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ, κατά του Βερολίνου. Στη φωτογραφία, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σφίγγει το χέρι του διαδόχου του Μοντεμπούρ, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

«Η Γαλλία χρειάζεται τις επιχειρήσεις της (...) γιατί είναι οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες, με την εφευρετικότητά τους, ρισκάροντας τα κεφάλαια των μετόχων τους και κινητοποιώντας τους μισθωτούς που απασχολούν σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών τους, δημιουργούν αξία, παράγουν πλούτο προς όφελος όλων. Κι εγώ αγαπώ την επιχείρηση, αγαπώ την επιχείρηση!» Μ’αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς συνόψισε την οικονομική φιλοσοφία της νέας κυβέρνησής του, ύστερα από την απομάκρυνση των «αιρετικών» υπουργών της αριστερής πτέρυγας, στη διάρκεια ομιλίας του στο θερινό πανεπιστήμιο της κυριότερης εργοδοτικής ένωσης, Medef, εξασφαλίζοντας θυελλώδη χειροκροτήματα από το ακροατήριό του.

Είχε προηγηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της χώρας κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης Βαλς «να προετοιμάσουν το μέλλον πέραν των ορίων της κυβερνητικής τους θητείας». Πρωταρχική αποστολή της κυβέρνησης, τόνισε ο Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει στο ιστορικό ναδίρ του 17%, είναι «να απαντήσει στις ανησυχίες των Γάλλων –απασχόληση, κατοικία, ασφάλεια, δημόσιες υπηρεσίες– αλλά και στην ανάγκη για μείωση του ελλείμματος, η οποία θα πρέπει να επιτυγχάνεται παράλληλα με την ανάπτυξη».

Εσωτερική διαπάλη

Τίποτα δεν προμηνύει, ωστόσο, ότι η εσωτερική διαπάλη στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος βαίνει προς εκτόνωση ύστερα από την αποπομπή τριών εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας από το κυβερνητικό σχήμα – του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, του υπουργού Παιδείας Μπενουά Αμόν και της υπουργού Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση ενός άλλου στελέχους της αριστερής πτέρυγας, του βουλευτή Λοράν Μπομπέλ, για τη χθεσινή ομιλία του Βαλς: «Πρόκειται για ένα κολάζ τοποθετήσεων τύπου Τόνι Μπλερ, μια ιδεολογική πλατφόρμα που μας καλεί να έρθουμε σε ρήξη με όλα αυτά που πρέσβευε και υπηρετούσε η Αριστερά επί δεκαετίες. Μου είναι πολύ δύσκολο να κρύψω την ενόχλησή μου, καθώς για πρώτη φορά ένας σοσιαλιστής πρωθυπουργός επιτίθεται εναντίον σοσιαλιστών βουλευτών, εξασφαλίζοντας τα χειροκροτήματα των εργοδοτών».

Πολιτικοί αναλυτές στο Παρίσι σχολίαζαν ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη συνοχή από την προηγούμενη και θα στηριχθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ταυτόχρονα, προειδοποιούσαν ότι ο Ολάντ αναλαμβάνει μεγάλο πολιτικό ρίσκο, καθώς εμφανίζεται απομονωμένος όχι μόνο από την υπόλοιπη Αριστερά –Οικολόγους, Μέτωπο της Αριστεράς– αλλά και από σημαντική μερίδα του ίδιου του κόμματός του, η ενότητα του οποίου δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούσαν ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση του Βαλς καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία επανέρχεται στις συνεδριάσεις της στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σε μια άλλη αποστροφή της χθεσινής ομιλίας του, ο Βαλς κατέβαλε εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη σκληρή κριτική των Μοντεμπούρ και Αμόν στις πολιτικές λιτότητας του Βερολίνου. «Η Ευρώπη έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από μια ισχυρή και διαρκή συνεννόηση (entente) μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Αρνούμαι, όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια παράλογη, μετωπική αντιπαράθεση με τη Γερμανία, που θα μπορούσε να θέσει υπό δοκιμασία το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Πάντως, η Κομισιόν κράτησε και χθες σε υψηλά επίπεδα την πίεση στη Γαλλία. «Είναι επείγον για τη Γαλλία, όπως και για άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, να επιταχύνει την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν.
Καθημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.