28/8/14

Αμερικανός Πρέσβης: Ύψιστη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ η επανένωση της Κύπρου

Λευκωσία: Η επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία Τζον Κόνιγκ (φώτο), σε ομιλία του σήμερα στο συνέδριο των αποδήμων στη Λευκωσία.
Ο κ. Κόνιγκ είπε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνδράμουν ως χώρα φίλη προς τα ΗΕ και να υποστηρίζουν τη διαδικασία για λύση του Κυπριακού κατά ένα τρόπο που οι δυο κοινότητες θεωρούν κατάλληλο και που θεωρούμε ότι θα είναι υποβοηθητικός.
Σημειώνοντας πως παρόλο που θα χρειαστεί να υπάρξουν συμβιβασμός και συμφιλίωση, είπε πως αυτό που είναι απαραίτητο τώρα για τις δυο πλευρές, την Τουρκία και άλλους είναι να υπάρξει δέσμευση  ότι θα κάνουν αυτή τη διαδικασία να πετύχει. Υπογράμμισε εξάλλου πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν στο να εργαστούν στενά μαζί με τον νέο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Espen Barth Eide για να προχωρήσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.
Ο Αμερικανός Πρεσβευτής αναφέρθηκε στην ομιλία του και στο θέμα των εκποιήσεων, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό αποτελεί κλειδί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό για ολόκληρη την οικονομία. Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Noble Energy στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας επίσης τη δραστηριοποίηση πρόσφατα και άλλων αμερικανικών εταιρειών στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας της ενέργειας στο νησί και στην περιοχή, ενώ σημείωσε πως υπήρξαν μεγάλες επενδύσεις στον τραπεζικό και τουριστικό τομέα. «Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης από τους Αμερικανούς επενδυτές προς την κυπριακή οικονομία και μια δήλωση της ξεκάθαρης πεποίθησης ότι η Κύπρος άρχισε να ανακάμπτει οικονομικά και γίνεται ολοένα και περισσότερο ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για τις ΗΠΑ», επεσήμανε.
 Ο Αμερικανός Πρεσβευτής ανέφερε πως οι σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Κύπρου δεν υπήρξαν ποτέ καλύτερες από ότι είναι σήμερα και πως αυτές συνεχίζουν να εμβαθύνονται με διάφορους τρόπους. Ανέφερε ακόμη πως ενώ αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική των ΗΠΑ η προώθηση ποικίλων, ασφαλών και προσιτών πηγών ενέργειας, αυτοί που εισηγούνται ότι το αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο οφείλεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο «παρερμηνεύουν την ιστορία και αποτυγχάνουν να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα.
Οι ΗΠΑ πάντα ζητούσαν να έχουν πιο στενές σχέσεις με την Κύπρο και καλωσορίζουν το νέο άνοιγμα της Κύπρου να εργαστούν μαζί μας», όπως σημείωσε. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, ο κ. Κόνιγκ είπε πως ήταν κομβικής σημασίας για τις σχέσεις μεταξύ των δυο κυβερνήσεων και πως ήταν μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της σχέσης των  ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αναφέρθηκε και σε σειρά πρόσφατων επισκέψεων άλλων Αμερικανών αξιωματούχων στο νησί. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι να επισκεφθεί το νησί, είπε πως θεωρεί ότι αυτή η επίσκεψη θα γίνει σύντομα. «Προσβλέπουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την επίσκεψη όχι μόνο για να έχει (ο κ. Κέρι) επαφές με τους Κύπριους αλλά επίσης για να προωθήσουμε την ατζέντα για μια λύση στο Κυπριακό και για τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε.
Είπε ακόμη πως υπήρξε σειρά επισκέψεων Κύπριων επισήμων στις ΗΠΑ και πως η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη για επαναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου προς τη Δύση και τους θεσμούς της έχει συμβάλει σημαντικά στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. «Χωρίς αυτή την απόφαση αυτός ο νέος στρατηγικός συνεταιρισμός δεν θα ήταν δυνατός», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο κ. Κόνιγκ είπε πως είναι κρίσιμης σημασίας η Τουρκία να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση και πως ένα από τα θέματα προς συζήτηση είναι πόσο αποτελεσματικά μπορεί η χώρα αυτή να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε πως τα οφέλη από μια διευθέτηση είναι πρόδηλα και πως μια λύση θα επιτρέψει στην Κύπρο όχι μόνο να πορευθεί προς ένα πιο ασφαλές και ευημερές μέλλον αλλά και να συμβάλει σημαντικά στην σταθερότητα στην περιοχή. Και κάτι τέτοιο «θα καταστήσει δυνατό η Κύπρος να γίνει ένα ακόμη πιο δυνατός εταίρος για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε. Είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται σκληρά, υπό τον νέο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Espen Barth Eide, για να βρουν τον πιο αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. «Οι ΗΠΑ τον καλωσορίζουν (τον κ. Eide) ως εταίρο και προσβλέπουν να εργαστούν στενά μαζί του για να προωθήσουν το σκοπό του», ανέφερε.
Ερωτηθείς από τους συνέδρους εάν έχουν γίνει βήματα για επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κόνιγκ είπε πως «αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το πρόγραμμα των συναντήσεων που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, κατά την εναρκτήρια εβδομάδα, που είναι βαρυφορτωμένο». Για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στις ΗΠΑ και συνάντησής του στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, είπε πως «αυτό είναι κάτι που όλοι έχουμε κατά νου γιατί πρώτα από όλα δεν υπήρξε Πρόεδρος της Κύπρου που να έχει υποστηρίξει τόσο σθεναρά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ όσο ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος για να προγραμματιστούν τέτοιες επισκέψεις». Πρόσθεσε πως μια τέτοια επίσκεψη θα μπορούσε να γίνει το 2015 ή το 2016 και πως θα ήθελε να τη δει να γίνεται πριν αποχωρήσει από τη θέση του Αμερικανού Πρεσβευτή από την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις καθώς το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα. Εξέφρασε την πεποίθηση πως οι Τουρκοκύπριοι θέλουν ένα ενωμένο νησί, μέλος της ΕΕ, και πως είναι η Τουρκία που αποτρέπει οποιαδήποτε λύση. Ανέφερε πως η ΠΣΕΚΑ δραστηριοποιείται πολύ στην Αμερικανική Γερουσία και το Κογκρέσο και προσπαθεί να φέρει τις ΗΠΑ και την Κύπρο πιο κοντά. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο ως το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πολύ σύντομα.
 Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων Άντι Μανάτος αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξαν Αμερικανοί πολιτικοί, όπως ο Πρόεδρος Τζόνσον, και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε ό,τι αφορά την Κύπρο και σημείωσε πως οι απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την Τουρκία έχουν αλλάξει λόγω των πολιτικών του Ερντογάν.
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής Εντ Ρόις υπογράμμισε τη δυναμική που θα υπάρξει εάν η Κύπρος επανενωθεί, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα προαγάγει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και θα προωθήσει το θέμα των ενεργειακών πηγών με πιο αποτελεσματικές έρευνες. “Τώρα είναι η ώρα για τις ΗΠΑ να αυξήσουμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες επανένωσης”, ανέφερε και πρόσθεσε πως οι κατοχικές δυνάμεις ενεργούν ενάντια στο συμφέρον των Κυπρίων, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν. Πρόσθεσε πως με την υιοθέτηση μιας συμφωνίας επανένωσης θα πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα εξέφρασε την ελπίδα αυτή να είναι η χρονιά που θα φέρει μια δίκαιη λύση και θα τερματίσει την κατοχή και τη διαίρεση της Κύπρου. Ανέφερε πως δικαιολογείται η ύπαρξη αισιοδοξίας για επανένωση της Κύπρου στο εγγύς μέλλον, σημειώνοντας πως οι δυναμικές παγκοσμίως και σε περιφερειακό επίπεδο έχουν καταστήσει προτεραιότητα την επανένωση του νησιού, εν μέρει λόγω των πηγών ενέργειας που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή και που έθεσαν την Κύπρο και το Ισραήλ στην προμετωπίδα της συζήτησης για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Πρόσθεσε πως οι φυσικοί πόροι που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο προσφέρουν τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στους Τουρκοκύπριους ένα ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συμφωνίας. “Και εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, η Κύπρος μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια”, σημείωσε.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.