29/8/14

«Διάδρομο» για την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων ανοίγουν οι φιλορώσοι

REUTERS/MAXIM SHEMETOV
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρώτη αυτοκινητοπομπή, η οποία μετέφερε ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στα ανατολικά της Ουκρανίας και στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία.
Τη διάνοιξη ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την αποχώρηση των περικυκλωμένων ουκρανικών στρατευμάτων αποφάσισαν οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από σχετική προτροπή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο», δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια 24, ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυρομαχικά τους.

«Καλώ τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής να ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τα περικυκλωμένα ουκρανικά στρατεύματα προκειμένου να μην υπάρξουν άσκοπα θύματα και να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης χωρίς εμπόδια, για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε όσους έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε νωρίτερα ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρώτη αυτοκινητοπομπή, η οποία μετέφερε ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στα ανατολικά της Ουκρανίας και στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πούτιν, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν ότι η έκκληση του Ρώσου προέδρου δείχνει πως οι αυτονομιστές βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του Κρεμλίνου. Η έκκληση του Πούτιν, αναφέρεται στη δήλωση των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου, καταδεικνύει ένα και μόνο πράγμα, «ότι αυτοί οι άνθρωποι (οι αυτονομιστές) καθοδηγούνται και ελέγχονται άμεσα από το Κρεμλίνο».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μέρκελ

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν την Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες».

«Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη νέων ρωσικών στρατευμάτων και ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην ανατολική Ουκρανία» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σέιμπερτ, προσθέτοντας ότι «η καγκελάριος και ο πρόεδρος συμφωνούν ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς συνέπειες».

Η Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε επίσης προς τον πρόεδρο Ομπάμα ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στη ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το προσεχές Σάββατο. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μια «διπλωματική λύση» στη σύγκρουση, όπως είπε ο Σέιμπερτ .

Από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι «είναι προφανές σε όλο τον κόσμο» ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία, αλλά απέκλεισε επίσης κάθε χρήση βίας «για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος».

ναυτεμπορική ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.