31/8/14

Ε.Ε.: Προς λήψη αυξημένων μέτρων κατά του Ισλαμικού Κράτους

REUTERS/YOUSSEF BOUDLAL
Τον δρόμο για τη λήψη αυξημένων μέτρων για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους άνοιξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της χθεσινής τους συνόδου, με τις προτάσεις να περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων και την παράδοση εξοπλισμού στις ιρακινές δυνάμεις.
Η Γαλλία είναι μέχρι στιγμής η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει όπλα στους κούρδους μαχητές που προσπαθούν να απωθήσουν τους αντάρτες του ΙΚ στο βόρειο Ιράκ, αλλά ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής ότι και άλλες χώρες «θα ακολουθήσουν τώρα και θα προσφέρουν τα απαραίτητα μέσα».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν επίσης υπέρ της διεξαγωγής μιας διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια στο Ιράκ, η οποία «θα συντονίσει τις προσπάθειες αυτές» και θα βοηθήσει να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες, σύμφωνα με τον Ολάντ.
Παράλληλα, οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν από τους υπουργούς Εξωτερικών «να εξετάσουν μια πιο αποτελεσματική χρήση των ήδη υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων, κυρίως για να εμποδίσουν το ΙΚ να απολαμβάνει τα οφέλη των παράνομων πωλήσεων πετρελαίου ή άλλων πόρων (του Ιράκ) στις διεθνείς αγορές», αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.
Οι ίδιοι χαρακτήρισαν το ΙΚ «άμεση απειλή για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών».
«Επίσης, θα πρέπει να είναι και στις χώρες μας πρώτη προτεραιότητα η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης», σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, την ώρα που τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ανησυχούν για την επιστροφή στις πατρίδες τους πολιτών τους που πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να εφαρμοστούν γρηγορότερα μέτρα για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών, να εντοπίζονται και να εμποδίζονται ύποπτα ταξίδια και να ερευνούνται και να προσάγονται στη δικαιοσύνη ξένοι μαχητές.
Επίσης, ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τα αμφιλεγόμενα σχέδια για τη συλλογή πληροφοριών για τους επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων στο εσωτερικό της Ε.Ε. πριν το τέλος του χρόνου και δεσμεύθηκαν να εξετάσουν τις προόδους που έχουν σημειωθεί στα θέματα αυτά σε μια σύνοδό τους τον Δεκέμβριο.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.