29/8/14

Πρόεδρος της Τουρκίας ορκίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν

Είναι ο πρώτος αρχηγός του κράτους που εξελέγη άμεσα από το λαό
Πρόεδρος της Τουρκίας ορκίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ερντογάν με τη σύζυγό του στην ορκωμοσία ( Πηγή: REUTERS/Umit Bektas)
Ορκίστηκε σήμερα, Πέμπτη, πρόεδρος της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο πρώτος αρχηγός του κράτους που εξελέγη άμεσα από το λαό.
Ο Ερντογάν διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός. Έχει δηλώσει ότι θέλει να δώσει μεγαλύτερες εξουσίες στον πρόεδρο.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν την αίθουσα όπου λάμβανε χώρα η ορκωμοσία του τούρκου προέδρου.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποχώρησε με το αιτιολογικό ότι  ο Ερντογάν δεν παραιτήθηκε από πρωθυπουργός προτού αναλάβει τον προεδρικό θώκο.
Στη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ερντογάν είπε ότι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους.

«Η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, που αποτελεί έναν στρατηγικό στόχο, θα συνεχιστεί πιο αποφασιστικά» είπε ο Ερντογάν, μιλώντας σε ξένους ηγέτες και διπλωμάτες.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ και παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των ξένων επισήμων που ήλθαν στην Άγκυρα για τις τελετές.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο τούρκος πρόεδρος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο αρχηγό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου και του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και νερό κατά διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη που διαμαρτύρονταν για την ανάληψη της προεδρίας από τον Ερντογάν.

Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα κατά του τούρκου προέδρου και κρατώντας πανό που έγραφαν: «Η προεδρία δεν μπορεί να ξεπλύνει την διαφθορά ή την κλοπή».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.