31/8/14

Συνομιλίες για την «κρατική υπόσταση» στην ανατολική Ουκρανία ζητεί ο Πούτιν

REUTERS/RIA Novosti
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτογραφία αρχείου) εκτίμησε ότι οι χώρες της Δύσης φέρουν την ευθύνη της ουκρανικής κρίσης καθώς είχαν υποστηρίξει το κίνημα διαμαρτυρίας που είχε οδηγήσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο «πραξικόπημα» εναντίον του Γιανουκόβιτς.
Ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας και της ουκρανικής κυβέρνησης σε ζητήματα «πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας και κρατικής υπόστασης» ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου, όπως είπε, να προστατευτούν τα νόμιμα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν εκεί».
Η Ρωσία είχε ζητήσει οι περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, όπου κατοικούν στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι, να έχουν επιπλέον αυτονομία στα πλαίσια ενός ομοσπονδιακού, λιγότερο συγκεντρωτικού συστήματος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε σε εκπομπή του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Τv Channel 1, που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της απειλής επιβολής πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας εκ μέρους των χωρών της Δύσης, οι οποίες κατηγορούν τη Μόσχα για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους εκτίμησε ότι οι χώρες της Δύσης φέρουν την ευθύνη της ουκρανικής κρίσης καθώς είχαν υποστηρίξει το κίνημα διαμαρτυρίας που είχε οδηγήσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο «πραξικόπημα» εναντίον του φιλορώσου προέδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να σκέφτονται εάν μία σύρραξη θα ακολουθούσε.
«Έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει στην άκρη όταν πυροβολούν ανθρώπους σχεδόν εξ επαφής» τόνισε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάει «για το ρωσικό Κράτος, αλλά για Ρώσους πολίτες».
Σε ερώτηση που του τέθηκε εάν είναι δυνατόν να προβλέψει το τέλος της κρίσης στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti: «Όχι. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πολιτική θέληση των ουκρανικών αρχών» που βρίσκονται τώρα στην εξουσία.
Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου Προέδρου, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Πούτιν είπε ότι οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι φιλορώσοι αποσχιστές πολεμούν εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων πρέπει να παραμείνουν τμήμα της χώρας και χαρακτήρισε τη διένεξη «εγχώρια».
«Δεν πρόκειται για μία διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά για μια διένεξη στο εσωτερικό της Ουκρανίας» είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Σε ερώτηση εάν η «Νοβοροσίγια» (Νέα Ρωσία) -το όνομα που δίνουν οι αντάρτες στην περιοχή που διεκδικούν- θα πρέπει να παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας, εκείνος απάντησε: «Φυσικά».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.