29/8/14

Αμφίπολη: Πύρινο άρθρο της κόρης του αρχαιολόγου που ξεκίνησε τις ανασκαφές

Amfipoli_foto_5_468300609.jpg  
Η Αναστασία Λαζαρίδη μιλά για «εθνικιστική παράκρουση» και «πρωθυπουργό σε ρόλο Ιντιάνα Τζόουνς». 
Βρισκόμαστε στο 1956 όταν ο τότε προϊστάμενος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Καβάλας Δημήτρης Λαζαρίδης ξεκινά τις πρώτες ανασκαφές στην αρχαία Αμφίπολη. Το 1964 κάνει την αρχική τομή στο λόφο Καστά.Η σκαπάνη του Λαζαρίδη εντοπίζει την περίμετρο του ταφικού περιβόλου.

Με οδηγό τον Θουκυδίδη, αμέσως μετά τη δικτατορία, ο μεγάλος αρχαιολόγος ξεκινά πλέον να ανασκάπτει συστηματικά την Αμφίπολη. Είναι πεπεισμένος ότι βρίσκεται στα ίχνη του τάφου του μικρού Αλέξανδρου, γιου του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης. Την εποχή εκείνη δύο ήταν οι μεγάλες ανασκαφές στην Ελλάδα: του Λαζαρίδη στην Αμφίπολη και του Ανδρόνικου στη Βεργίνα. Το 1984 ο Δημήτρης Λαζαρίδης πεθαίνει χωρίς να μάθει ποτέ την απάντηση στο ποιος επιφανής είναι θαμμένος στον λόφο Καστά.


Φωτογραφία τραβηγμένη το 1979, από τον ίδιο τον Δημήτρη Λαζαρίδη, που απεικονίζει ομάδα αρχαιολόγων που δούλευαν μαζί του. Η δεύτερη αριστερά είναι η νυν επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη (αρχείο Αλέξανδρου Κοχλιαρίδη)

Η ανασκαφή στην αρχαία Αμφίπολη, 50 χρόνια μετά, θα αρχίσει και πάλι να απασχολεί έντονα τα πρωτοσέλιδα όταν το καλοκαίρι του 2013 αναπαράγονται «πληροφορίες» για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα χρόνο αργότερα, η είσοδος στο ταφικό μνημείο προκαλεί νέα φρενίτιδα.

Με αφορμή το νέο ενδιαφέρον για τον τύμβο της Αμφίπολης τον οποίο επισκέφθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς, η μικρή κόρη του Δημήτρη Λαζαρίδη, Αναστασία, με άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών μιλά για «εθνικιστική παράκρουση», για εμφάνιση του πρωθυπουργού «σε ρόλο Ιντιάνα Τζόουνς», ενώ κάνει λόγο για «οργή και αγανάκτηση για το υπερθέαμα και την αμετροέπεια».

Το άρθρο της αρχιτέκτονα Αναστασίας Λαζαρίδη έχει ως εξής:

«Κανείς δεν γνώριζε την Αμφίπολη, μέχρι που, μεσούντος του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός μας εμφανίστηκε, αυτή τη φορά σε ρόλο Ιντιάνα Τζόουνς. Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο δύσκολα βρίσκεις, καθώς η ταμπέλα στην Εγνατία γράφει προς Πρώτη Σερρών, πατρίδα του εθνάρχη, άρα σημαντικότερη.

Ο Αντώνης Σαμαράς στην είσοδο του ταφικού μνημείου (Τρίτη 12 Αυγούστου 2014)

»Ο πατέρας μου Δημήτρης Λαζαρίδης, κλασικός αρχαιολόγος, εγκαταστάθηκε, μετά τον πόλεμο και τις σπουδές του στη Σαλονίκη, στην Καβάλα. Το πεδίο έρευνάς του ήταν εξαιρετικά ευρύ και περιελάμβανε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη. Σαν παιδί τον ακολουθούσα στις ανασκαφές της Θάσου και της Σαμοθράκης, κάνοντας επικίνδυνα ταξίδια στη θάλασσα, τα πρώτα χρόνια με γρι-γρι.

»Έστησε το νέο Μουσείο Καβάλας, Θάσου, Αμφίπολης. Έκανε ανασκαφές στα Άβδηρα και τη Μαρώνεια, όπου στο μουσείο υπάρχει αίθουσα “Δημήτρη Λαζαρίδη”. Αναστήλωσε τα αρχαία Θέατρα Θάσου και Φιλίππων κ.λπ. Η χούντα τον απομάκρυνε για 7 χρόνια. Όταν επέστρεψε αφιερώθηκε στις ανασκαφές της Αμφίπολης, σημαντικής αποικίας των Αθηναίων, λόγω του χρυσοφόρου Παγγαίου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στις ανασκαφές του χρησιμοποιούσε σαν πολύτιμο οδηγό τον ιστορικό Θουκυδίδη, εξόριστο τότε στη σκαπτή ύλη Παγγαίου.

»Το ενδιαφέρον του για την Αμφίπολη είχε αρχίσει απ’ το ’50. Έσκαψε τούμπες με μακεδονικούς τάφους και σημαντικά ευρήματα. Οι πολιτικοί τότε δεν ενδιαφέρονταν για τις ανασκαφές. Με μία εξαίρεση. Το ’54 η Φρειδερίκη κι ο Παύλος Γκλίξμπουργκ επισκέφθηκαν το Μουσείο Θάσου. Ο πατέρας μου είχε βρει ένα αγαλματάκι με ένα δελφινάκι, την Αφροδίτη στην πλάτη του και τον Έρωτα να παίζει στην ουρά του. Η Φρειδερίκη το ήθελε για την προσωπική της συλλογή. Ο πατέρας μου, επιστρατεύοντας τη διπλωματικότητά του, της είπε ένα έμμεσο μεν, πλην σαφέστατο “όχι”. Το “όχι” αυτό και καταγράφηκε και πληρώθηκε το ακριβό του τίμημα.

 
Ο Δημήτρης Λαζαρίδης στην Αμφίπολη

»Ως φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής απ’ το ’70-75 τον βοήθησα με αποτυπώσεις στο τείχος της πόλης, μήκους 7 χλμ., της αρχαίας πασσαλόπηχτης γέφυρας στον Στρυμόνα, απ’ όπου και το όνομα Αμφί-πολη, ελληνιστικά σπίτια, τον κατασκευασμένο τύμβο Καστά, όπου η πρώτη του ανασκαφική τομή ήταν πάνω στον εν λόγω τάφο, αλλά δεν είχε λεφτά να συνεχίσει. Βρήκε ωστόσο ένα νεκροταφείο της γεωμετρικής εποχής.

»Ανάμεσα στις πολλές βοηθούς του που πέρασαν, ήταν και η μαθήτριά του Καίτη Περιστέρη. Ο πατέρας μου ήταν γενναιόδωρος άνθρωπος και γενικά μοίραζε τομείς στις βοηθούς του, υπό την αδιάκοπη γκρίνια της μάνας μου, στην οποία απαντούσε στερεότυπα ότι δεν του φτάνουν 10 ζωές για να δημοσιεύσει τα ευρήματά του. Ίσως διαισθανόταν πως θα πεθάνει νέος. Ίσως, εκ των υστέρων η μάνα μου να’ χε δίκιο.

»Φέτος το καλοκαίρι, εκτός των άλλων, ζήσαμε την εθνικιστική παράκρουση της Αμφίπολης. Με φρίκη έβλεπα τον πρωθυπουργό, τους κ.κ. Τασούλα και Μενδώνη και τα ΜΜΕ να επιβλέπουν την ανασκαφή. Γιατί τόσος όψιμος ζήλος; Κι από πού κι ως πού, κι αυτό αποτελεί ύβριν, της οποίας επέρχεται τιμωρία, το επιστημονικό έργο συντελείται σε καθεστώς άγρυπνης παρακολούθησης από άσχετους προς το επάγγελμα; Ο καταβασανισμένος λαός μας χρειάζεται μια μεγαλειώδη αφήγηση, μιας μεγαλειώδους ιστορίας, που εξικνείται ώς τον Σαγγάριο, όπου πνίγηκε μεθυσμένος ο Μεγαλέξανδρος, την Αίγυπτο, τη Σαμαρκάνδη, τη Βακτριανή κ.λπ.;

»Εύχομαι ο τάφος να μην είναι συλημένος και να προκύψει κάτι στην αρχαιολογική έρευνα. Εδώ θέλω να θυμίσω έναν άλλο μεγάλο αρχαιολόγο, τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, προϊστορικό αρχαιολόγο, ο οποίος δημιούργησε μια σχολή αρχαιολόγων για τους οποίους ένα λιοκούκουτσο του 7000 π.Χ. είναι εξίσου σημαντικό από αρχαιολογική σκοπιά μ’ ένα χρυσό στεφάνι.

»Οι λόγοι που με τσίγκλισαν να γράψω τα παραπάνω είναι:

• Φόρος τιμής στη μνήμη του πατέρα μου.

• Οργή και αγανάκτηση για το υπερθέαμα και την αμετροέπεια ανθρώπων, που λόγω βεληνεκούς όφειλαν να’ ναι πιο συγκρατημένοι.

• Θυμός, γιατί πολιτικοί που απαξιώνουν τον πολιτισμό και ξεπουλούν αρχαιολογικές περιοχές (Ναός Ζωσιμαίου Απόλλωνα στον Αστέρα Βουλιαγμένης, Αμνισός, Ισσός, κ.λπ.), που απολύουν έμπειρους μαρμαροτεχνίτες, σχεδιαστές, συντηρητές, εργάτες ανασκαφών κ.λπ. και αγνοούν τη λεπτή και προσεκτική ανασκαφική διαδικασία, που γίνεται με πενιχρά οικονομικά και αγάπη για τη δουλειά, λησμονιούνται».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

47 σχόλια:

  1. κα Λαζαρίδη,
    υπάρχει και ένας ακόμη λόγος ο σημαντικότερος ίσως που τα γράψατε όλα αυτά.
    Και αυτός δυστυχώς για εσάς, είναι η καταφανής αρρωστημένη εθνομηδενιστική σας παράκρουση. Ελικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οτιδήποτε εξυψώνει το εθνικό φρόνημα και την καταπατημένη εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων πρέπει να το χαρακτηρίζετε "εθνικιστική παράκρουση".
    Ο "πνιγμός" του Μεγαλέξαντρου στον Σαγγάριο για τον οποίο μάλλον χαίρεστε, έφερε την 2η (η 1η ξεκίνησε το 1915) γενοκτονία του ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού. Αλήθεια εσείς που έχετε τόση ευαισθησία στον εθνικισμό, έχετε ποτέ κάνει το παραμικρό για να τιμήσετε την μνήμη των θυμάτων του τουρκικού εθνικισμού, απόγονος των οποίων είναι και ο πατέρας σας, άμα κρίνω από το επίθετό σας;
    Ο Μέγας Αλέξανδρος εκτός από μεγάλος κατακτητής και στρατιωτική ιδιοφυϊα, ήταν πάνω από όλα μεγάλος εκπολιτιστής και όπως λέει με υπερηφάνεια ο Καβάφης
    "...Κι απ’ την θαυμάσια πανελλήνιαν εκστρατεία,
    την νικηφόρα, την περίλαμπρη,
    την περιλάλητη, την δοξασμένη
    ως άλλη δεν δοξάσθηκε καμιά,
    την απαράμιλλη: βγήκαμ’ εμείς·
    ελληνικός καινούριος κόσμος, μέγας.

    Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς,
    οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι
    επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας,
    κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι.
    Με τες εκτεταμένες επικράτειες,
    με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών.
    Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά
    ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς..."
    Τώρα που το σκέφτομαι και ο Καβάφης εθνικιστική παράκρουση είχε πάθει όταν έγραφε το ποίημα;
    Κρίμα που σας λένε και Λαζαρίδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης κ.Λαζαρίδη,είναι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και όχι Σαλονίκη.Που μεγαλώσατε, σε κάνα καταγώγι με περίεργα φωτάκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην τα βάζετε με την κα Λαζαρίδη, δεν είναι οι λέξεις το πρόβλημά μας. Δεν θα χαλαστούμε τώρα για ένα "παράκρουση" κι ένα "Σαλονίκη". Το τι μπορεί να πει (ίσως λόγω πικρίας και μη αναγνώρισης της προσφοράς του πατέρα της) η κόρη του κου Λαζαρίδη, δεν πρέπει να μας απασχολεί - δεν είναι μεγα ζήτημα.

    ...αλλού είναι το θέμα! Οτι από το 1964 που η σκαπάνη του Λαζαρίδη ΒΡΗΚΕ την εξωτερική περίμετρο του τάφου, χρειάστηκε να περάσουν 50 ολόκληρα χρόνια μέχρι να ενεργοποιηθούν κάποιοι και να συνεχίσουν το σκάψιμο. Και βάλτε τώρα εσείς με το μυαλό σας ποιοι (πολιτικοί προιστάμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού και αρχαιολόγοι επιστημονες) πετούσαν χαρταετό 50 χρόνια τώρα! Πόσοι "εθνάρχες", εθνοπατέρες και ζιβαγκοφόροι πέρασαν από το 1964 και μετά, πόσοι "καθηγητές" και υπουργάρες έκαναν γαργάρα το μνημείο τόσα χρόνια και πόσα αμνοερίφια έβοσκαν αμεριμνα επί 50 χρόνια στον λόφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή δυστυχώς τη διαφορά έχουν οι παιδευμένοι αριστεροί της εποχής του αξιότιμου κ. Λαζαρίδη και κ. Χουρμουζιάδη με εκείνους της σημερινής εποχής.. Η κα. Σαλονίκη αποστέλλουσα κείμενο στην εφημερίδα των συντακτών που κατακεραυνώνει -ορθώς θεωρώ αυτήν- την πολιτική εκμετάλλευση αλλά εκούσια ειρίστω εν παρόδω και την εθνικιστική έξαρση (;), διατρανώνει την ύπαρξη της παραδόξου αιτίας εμπάθειας που επικρατεί σήμερα και δυστυχώς εξαπλώνεται στην ελληνική κοινωνία... Δυστυχώς μέσω του δόλου του μέτρου επικρατεί η αμετροέπεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oi Anthellines ethnomidenistes synexizoune to ergo tous pou den teliosane to 1920 sto Elliniko metopo tis Mikras asias, sto thema tis makedonias,Thrais sto epos tou 1940, ston emfylio, kai episis tora.
    (X) ELLINAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θὰ πρέπη νὰ εἴμαστε πολύ προσεκτικοὶ πῶς γράφουμε ἤ μιλᾶμε σέ τέτοιους καιροὺς.
    Σαλονίκη τὴν λένε αὐτοὶ ποὺ τὴν θέλουν Σολούν,καὶ δὲν βρῆκα στὸν ρριανὸ καὶ στὸν Πλούταρχο κάπου νὰ ἀναφέρεται ὅτι ὁ Μέγιστος τῶν Ἑλλήνων πνίγηκε μεθυσμένος.
    Ἀντιθέτως τὸν ἀναφέρουν ὥς ἐγκρατὴ καὶ ἕνας ἐγκρατὴς ποτέ σχεδὸν δὲν μεθᾶ.

    Τελικὰ ὁ μεγαλύτερος ἐχθὸς τῆς δόλιας Πατρίδας εἶναι οἱ Ἕλληνες τέτοιων φρονημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κα Λαζαρίδη.

    Γράφεται "Ο καταβασανισμένος λαός μας χρειάζεται μια μεγαλειώδη αφήγηση, μιας μεγαλειώδους ιστορίας, που εξικνείται ώς τον Σαγγάριο, όπου πνίγηκε μεθυσμένος ο Μεγαλέξανδρος, την Αίγυπτο, τη Σαμαρκάνδη, τη Βακτριανή κ.λπ.;"

    Πάνω σε αυτό έχω δύο ερωτήματα.

    1. Έχει κάποια σημασία για εσας ο τρόπος που πέθανε ο Μ. Αλέξανδρος;
    Δηλ αν πνίγηκε στον Σαγγάριο ή πέθανε από διάρροια ή απο ηλίαση ή από οτιδήποτε άλλο φαντάζεσαι αυτό δεν τον κάνει Μεγα; (αλήθεια ως κόρη αρχαιολόγου ποιες είναι οι πηγες που διάβασες και σε έκαναν να πιστεύεις τα περι πνιγμού)

    2. Ως κόρη ενός τόσο σημαντικού αρχαιολόγου θα έπρεπε να ξέρεις ότι οι Έλληνες δεν χρειάζονται "μια μεγαλειώδη αφήγηση, μιας μεγαλειώδους ιστορίας" γιατί το μόνο που δεν λείπει στους Έλληνες είναι η ιστορία η οποία δεν είναι ψεύτικη όπως πιθανόν να νομίζεις αλλά είναι πραγματική και καταγεγραμμένη από εχθρούς και φίλους.

    Πριν ξαναγράψεις τέτοια πράγματα σκέψου γιατί έκανε ανασκαφες ο αύμνηστος πατέρας σου.
    Οι ανασκαφες του αποτελούν τεκμήριο της μεγάλης ιστορίας του τόπου μας που τελικα δεν χρειάζεται "μια μεγαλειώδη αφήγηση, μιας μεγαλειώδους ιστορίας"......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέρα από τα παραπάνω συμφωνώ μαζί σου απόλυτα με όσα γράφεις για τους πολιτικάντηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. " Οργή και αγανάκτηση για το υπερθέαμα και την αμετροέπεια ανθρώπων, που λόγω βεληνεκούς όφειλαν να’ ναι πιο συγκρατημένοι."

    κ.Λαζαρίδη ....δεν φταίει το βεληνεκές τους, που άλλωστε κατά τεκμήριο είναι ελάχιστο....απλά φταίει η ΒΛΑΚΕΙΑ τους,άλλωστε αν ανατρέξετε στο σύγραμμα του Ευαγγελου Λεμπέση "περί Βλακών" θα σας λυθεί κάθε απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οταν βλέπεις αντιδράσεις με υπερπατριωτικές κορώνες κάποιο λάκο έχει η φάβα, κάτι αποκαλύφθηκε και σπεύδει με πρεμούρα η υπερδεξιά μονταζιέρα να το κρύψει, να το μαζέψει. Η Μανιέρα καλά κρατεί

    Φυσικά δεν περιμένεις και πολλά απο ανιστόρητους λ.χ. το ότι αποσιωπάται έντεχνα πως αυτός που παρέδωσε την Μακεδονία στους Γερμανούς ήταν ο ίδιος που αρνήθηκε να συμμετέχει στην Μικρασιατικη Εκστρατεία και εργάστηκε πάνω στην Εθνική Διχόνοια η οποία και επέφερε την Μικρασιατική καταστροφή, ως και ο ίδιος που παρέδωσε την Ελλάδα γυμνή στην Ιταλική εισβολή περιμένοντας την παρέλαση των Ιταλών στην Αθήνα σε 15 μερες. Ολως τυχαίως τον έχει πρότυπο τυο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α. με την οποία χαριεντίζονται οι δεξιοί πατριώτες και υπερπατριώτες.

    Στο προκείμενο χάρις στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο Μανώλης Ανδρόνικος έφερε στο φώς τον εθνικό θησαυρό της Βεργίνας. Στον απόηχο της προσπάθειας της μελίνας Μερκούρη για τα Ελγίνεια Μάρμαρα του Παρθενώνα κατασκευάστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης.Ο Βίκτωρ Σαρρηγιανίδης δεν ευτύχησε να έχει το ίδιο αγκάλιασμα και αυτό είχε πλήθος αρνητικών συνεπειών.

    Τό ότι σήμερα πλήθος πελαγοδρομούν σε ιστορικές αναφορές και σε ιστορικά παραλειπόμενα δεν μου λέγει τίποτα και δεν πρέπει να λέγει και σε κανέναν νοήμων. Αντίθετα οι πνευματικά αοπλοι χάνονται σε αυτα προκειμένου να κρύψουν την ένδεια του αξιακού τους υπόβαθρου.

    Χρειάζεται να αντιληφθεί η Ελλάδα και οι Ελληνες πως ο πολιτισμός της αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος της γεωπολιτικής της υπεραξίας. Κατά συνέπεια η αρχαιολογική έρευνα και το αγκάλιασμα της απο σύμπασα την Ελληνική Κοινωνία, ως και η προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών αποκτούν ευρυτερη διάσταση και πλέον εφάπτονται της ιστορικής αποστολής του Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. γρεγος
    μπολσεβικικο μισελληνικο παραληρημα!!!!!
    μαλλον ειναι λογω της ημερας που πριν 65 χρονια ακριβως, ολος ο ελληνικος λαος ενωμενος (βενιζελικοι βασιλικοι δεξιοι κεντρωοι μεσαιοι ακραιοι) με επικεφαλης το βενιζελικο κεντρο,σας ξεφτιλισε οτι ειχατε και δεν ειχατε στο γραμμο βιτσι εσας τους εαμοβουλγαρους σεπαρατιστες τους σχιζοφρενεις θρησκοληπτους μπολσεβικιστες μεσσιανιστες, φονιαδες των λαων και γενοκτονους του ελληνικου λαου...

    η μακεδονια ειναι βουλγαρικη!!!!!!!!!!!!!!!!
    οι ελληνες ιμπεριαλστες την κατεκτησαν το 12 στερωντας απο τον φιλο και συμμαχο βουλγαρικο λαο την εξοδο του απο τη θαλασσα!!!!ουρλιαζαν οι ψυχοπαθεις μπολσεβικοι στον αφελη απλοικο και αγραμματο ελληνικο λαο

    οι γερμανοι ειναι φιλοι μας!!!!!!
    γιατι να πολεμαμε τι εχουμε να χωρισουμε με τον ιταλο προλεταριο εργατη αγροτη εργαζομενο?????? μας λεγαν τα γνωστα τους παρανοικα μεχρι σημερα αριστεριστικα τσιτατα τους οι ναροτνιγκοι μισανθρωποι ινστρουχτορες εχθροι του ανθωπνινου γενους!
    τοτε ισχυε η συμφωνια ριπεντροπ-μολοτοφ και δοθηκε σταλινικη εντολη (και τα κομουνιστικα σκυλια δεμενα) να θεωρειται ο αξονας συμμαχος.
    μετα την εισβολη του χιτρερ στην σοβιετια αμεσως τα ανθρωπομορφα σοβιετικα κτηνη ουρλιαζαν παλι///// εμπρος για την υπερασπιση της μεγαλης μας σοβιετικης πατριδας!!!!!
    πας μη αριστερος ισον μοναρχοφασιστας!!!!!
    πας μη εαμιτης ισον γκεσταπιτης!!!!!!
    στοχοποιηστε ολους οσους εχουν ελληνικη εθνικη συνηδειση, αρα δεν θα αποκτησουν ποτέ προλεταριακη διεθνιστικη ταξικη σοβιετικη συνηδειση αρα σφαξτε τους!!!!!
    ο μπολσεβικος μισανθρωπος γληνος, ο "μεγας δασκαλος του γενους" οπως μας τον παρουσιαζει το σοβιετικο καθεστως του 74, συνεταξε καταλογο 11.000 αντιδραστικων (δασκαλων καθηγητων εκπαιδευτικων ηθροποιων καλλιτεχνων ανθρωπων του πνευματιος με καποια επιρροη στην κοινωνια και με εθνικη ελληνικη συνηδειση)οι οποιοι μετα την επικρατηση του μπολσεβικισμου επρεπε να εξοντωθουν ολοι....

    κανα δυο εκατομμυρια κοσμος φτανει και περισευει, σε μια ελλαδα κατω απο τον ολυμπο, να τους κανουμε καλους ανθρωπους και σωστους κομμμουνιστες....οι υπολοιποι μαχαιρι!!!!! ελεγε η γνωστη ψυχοπαθης εαμοβουλγαρα σαδομαζοχιστρια καπεταν σουλτανα ή κλαριτα ή αρουλα βελουχιωταινα... αμφιβαλλει κανεις οτι αν επικρατουσαν οι σχιζοφρενεις μισελληνες μπολσεβικοι δεν θα γενοκτονουσαν 5-6 εκατομμυρια ελληνες,πολυ χειροτεροι και απο τον πολ ποτ??????

    αυτα τα κτηνη μετα το 74 ντυθηκαν ανθρωποι και συμφωνησαν με το καθεστως καραμαλεα και με τον γνωστο παγκοσμιο γεωπολιτικο μπαμπουλα.... να εχουν την απολυτη εξουσια στην παιδεια στα μμε στα παν/μια και σε ολους τους τομεις της κοινωνιας , ενω οι πανιβλακες δεξιοι αποτραβηχτηκαν απο τα εγκοσμια παντελως ανικανοι να καταλαβουν τι γινεται γυρω τους να αυτοοργανωθουν αφου τους προδωσε η ηγεσια τους και να αντιδρασουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. λαζαριδου
    βασικα δεν συζητω με ερθυροφασιστες γεματους μισος και αλλα αρρωστημενα συμπλεγματα που ακουνε ελλαδα και βγαζουν καρκινο...
    την διεθνιστικη σου παρακρουση και την μπολσεβικικη σου παραφροσυνη και τον παροξυσμο ταξικου μισους και εχθροπαθειας εναντιον του ελληνικου λαου στην επιστρεφουμε με τοκο στο εκατομμυριαπλασιο.... ξερουμε και μεις να μισουμε δεν ειμαστε χριστιανοδεξιουλικα προβατα...
    μονο αυτο ηθελα να ξερεις και συ και η μπολσεβικικη συμμορια σας...
    ποιοι ειμαστε εμεις?????

    1.εμεις ειμαστε αυτοι που πρωτοι αντιληφθηκαμε τι εστι μποσλεβικισμος τι εστι κοκκινη ποανουκλα και ανοιξαμε την γυαρο και τον αη στρατη για τον καρκινο των εθνων και φονιαδων των λαων, οταν οι πανιβλακες δεξιοι κατεβαιναν μαζι σας στις εκλογες....
    2.ειμαστε αυτοι που θεσπισαμε το 29 το ιδυωνυμο περι μποσλεβικσιμου
    3. ειμαστε αυτοι που επικεφαλης ολου του ελληνικου λαου τσακισαμε τους εαμοβουλγαρους σεπαρατιστες το 49 στο γραμμο βιστι σαν σημερα.
    τη νικη αυτη ολου του ελληνικου λαου την καπηλευτηκε και την καπελωσε η σφαλιαροφαγικη χαζοδεξια βεβαια αλλα δεν πειραζει...
    4. ειμαστε αυτοι που σημερα που ο μπολσεβικισμος σηκωνει παλι κεφαλι και βρισκοντας συμμαχο τους ισλαμιστες, τουρκλαλβανους ουτσεκαδες, και αλλους λαθροεποικιστες, απειλει παλι τον ελληνικο λαο με σφαγες, και παλι πρωτοποροι στους εθνικους αγωνες θα σας τσακσιουμε ανελεητα γνωριζοντας πολυ καλα την αρρωστημενη θρησκεια σας και την αληθινη φυση του μπολσεβικσιμου σας....

    δεν θα περασει ο μποσλεβικσιμος!!!!

    τον μποσλεβικσιμος βαθεια καταλαβε τον
    δεν θα ψοφησει μονος του
    τσακισε τον!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kalos ton graikilo akrita. O ethnomidenistis den lipei apo to panigiri blepo. Pes mas me ena Istoriko paradeigma sYntrofe tis plakas pou oi parapano including me eimaste lathos?


    o graikilos grafei;
    Φυσικά δεν περιμένεις και πολλά απο ανιστόρητους λ.χ. το ότι αποσιωπάται έντεχνα πως αυτός που παρέδωσε την Μακεδονία στους Γερμανούς ήταν ο ίδιος που αρνήθηκε να συμμετέχει στην Μικρασιατικη Εκστρατεία και εργάστηκε πάνω στην Εθνική Διχόνοια η οποία και επέφερε την Μικρασιατική καταστροφή, ως και ο ίδιος που παρέδωσε την Ελλάδα γυμνή στην Ιταλική εισβολή περιμένοντας την παρέλαση των Ιταλών στην Αθήνα σε 15 μερες. Ολως τυχαίως τον έχει πρότυπο τυο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α. με την οποία χαριεντίζονται οι δεξιοί πατριώτες και υπερπατριώτες.
    ??????????????????????????????
    PES MAS TI PINEIS KAI DEN MAS DINEIS RE GELIO KATASKEVASMA. KSEXNAS TOUS SYNTROFOUSOU KAI TA DYO GRAMATA TOU ZAXARIADI. KSEXNAS VRE GRAIKILE POSOI ELLINES KOUMOUNISTES AUTOMOLISANE STON ITALIKO STRATO. KSEXNAS VRE ANISTORITE TIS PLAKAS POSOI ANTHROPOI PETHANANE APO TON KOLITOSOU TON PATEROULI STALIN KAI TON FILO TOU ESTO GIA MIKRO DIASTIMA TON HITLER. PIGAINE ROTA TOUS POLONOUS KAI THA SOU POUNE..

    EKEI POU EVODEUSE O METAXAS FYTROSES ESY KAI TO KOMMA SOU GELIE.
    Loipon sou exo ksanapei kai tha sto ypenthimiso. Kopse tin proini Augi kai to mesimeriano rizospasti.
    O fasismos exei dyo xromata. Kokkinos kai Mauros.
    Mpikes mikre.
    Ellinas (X)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενδιαφέρον άρθρο, ίσως με κάποια δόση υπερβολής ως προς τη διατύπωση. Άλλωστε και η ίδια η συντάκτρια ομολογεί την, εν πολλοίς δικαιολογημένη, οργή και αγανάκτηση για την πολιτική εκμετάλλευση της ανασκαφής για λόγους αυτοπροβολής. Επίσης κάποια σχόλια και εκφράσεις επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων για την πολιτική και ιδεολογική της ταυτότητα αλλά και τις καταβολές της. Έτσι προκάλεσε και έναν εξίσου ενδιαφέρων και μακροσκελή σχολιασμό με αποκορύφωμα το - άσχετο με το θέμα - αντικομμουνιστικό παραλήρημα ορισμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. An to antikoumounistiko paralirima to eleges stin polonia I stous ellines pou sfagiastikan kata tin period tis protis fasis tou Emfyliou apo tous katsiapliades tha ithela na evlepa tis psyches ton nekron Yiannaki na se ftinoune. Allo gnomi kai allo gnosi gianaki.
    Yparxoune dyo fasistes ston kosmo oi Koumounistes kai oi Nazistes dialekse pio sou aresei. Kai kanenas den dikaiologi oute ta egglimata apo tin alli meria ston elliniko emfylio Yiannaki mou.

    Sovarespou kai kopse tin proini Augi kai apogeumatino Rizospasti kaneikakko stin ygeia.

    (X) ELLINAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  16. Gia na min milisoume gia tin 2 kai triti fasi Yainnaki mou. Ta onomata olon ton Nekron apo paidia mexri pappoudes einai sta tartara Euritanias, Fainous Korinthias, Makedonia, Peloponisos kai vale kai einai pano apo 150.000 xiliades yiannaki mou.
    1943-1949.
    (X) ELLINAS

    PS So Yunanistan exaite ginei oloi expert stin gnomi gia na min po tipotes allo. KAI OPOTE THELIS YPARXOUE KAI STOIXEIA ASXETO AN OI KOUMONISTES KAI OI LEGOMENOI PROODEUTIKOI TA EXOUNE SVISEI KAI APO TO ARXEIO TIS ERT KAI TOU KRATOS. ALLA YPARXOUNE VLEPEIS AKOMA KAI TORA DEN KANATE KALI DOULEIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΩΠΩΠΩΠΩΩΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑΑΑΑ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΟΗΘΑ
    Σάββα καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πρώτον, για μένα ο εμφύλιος έχει τελειώσει προ πολλού και δεν χρειάζεται να διαλέξω πλευρά. Μελετάω τα γεγονότα από απόσταση και με ψυχραιμία. Πάντως και η άλλη πλευρά μιλάει να χιλιάδες νεκρούς, εγκλήματα και εθνική προδοσία των αντιπάλων της (συνεργασία με τους κατακτητές κλπ).
    Δεύτερον, ο εμφύλιος ήταν εξαιρετικά πολυσύνθετο φαινόμενο με πολλαπλές διαστάσεις και είναι πολύ απλουστευτικό να το ανάγουμε σε απλή ιδεολογική αντιπαράθεση.
    Τρίτον, από θεωρητικής πλευράς ο κομμουνισμός είναι εντελώς διαφορετικός από το ναζισμό και το φασισμό και μάλιστα αντίθετος. Όποιος θέλει μπορεί να το ψάξει στα κείμενα των θεωρητικών του.
    Και τέταρτον, όλα τα παραπάνω δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με το άρθρο που σχολιάζεται εδώ. Απλώς κάποιοι βλέπουν παντού "κομμουνιστική απειλή" και με κάθε αφορμή καταφέρονται εναντίον της. Για να παραφράσω μία γνωστή έκφραση, "αν δεν υπήρχαν κομμουνιστές έπρεπε να τους εφεύρουμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. γιαννης
    το κομμουνιστικο παραληρημα συνεχιζεται!!!!!!!!
    ε οχι και να το παιζετε και διωκομενοι ρε ρεζιλια....
    εσεις εχετε το μαχαιρι και το πεπονι σε ολα τα καναλια κανοντας ανελεητη μπολσεβικικη προπαγανδα και την απολυτη εξουσια απο το 74 μεχρι σημερα, δεν την εχουμε εμεις οι ελληνες ή φασιστες οπως μας λετε...

    παντου φασιστες βλεπετε τα τελευταια χρονια και ναζιστικη απειλη....γιαυτο εχετε ολοκληροσ στρατο οπλισμενο -τα κοκκινα ταγματα εφοδου νεο-εαμοβουλγαρων φονιαδων του παρακρατους της αριστερας του ΙΝΤΙΜΙΤΙΑ του σορος των εξαρχειων,και εκατονταδες ΜΚΟ και χιλιαδες οργανωσεις σφραγιδα οπως η ανταρCIA...

    και για να παραφρασω μια γνωστη φραση////αν δεν υπηρχαν φασιστες επρεπε να τους εφευρουμε....

    ειμαστε ολοι φασιστες και μαλιστα μοναρχοφασιστες!!!!!!!

    ζητω ο ηρωικος μοναρχοφασιστικος ελληνικος λαος που ειπε το ΟΧΙ και τσακισε τους εαμοβουλγαρους κατακτητες σαν σημερα στο γραμμο βιτσι και κρατησε μακεδονια, θρακη και την ελλαδα ελληνικη,οταν οι κομμουνιστες μας λεγαν///οι γερμανοι ειναι φιλοι μας μην τους πολεματε!!!!

    1.δεν τελειωσε ποτέ κανενας εμφυλιος. εσεις οι μπολσεβικοι μεσιανιστες τον συνεχιζετε, προτρεποντας μαλιστα και παροτρυνοντας τους λαθροεποικους επιβητορες σας να σφαζουν και να βιαζουν τον ελληνικο λαο
    2.ο μπολσεβικοπολεμος δεν ηταν κανενα συνθετο και πολυπλοκο φαινομενο. ηταν παρα πολυ απλο. οι κομουνιστες κατσεφαξαν τον ελληνικο λαο , οπως κατεσφαξαν με επιστημονικο τροπο και με πολιτικη βουληση ολους τους λαους που κατεκτησαν τον ρωσικο ουκρανικο κινεζικο καμποτσιανο του σερβους ηρωες πολεμιστες τσετνικ του εθνικιστη ντραζα μιχαηλοβιτς κ.λ.π, για να αρπαξουν την εξουσια και να μας φερουν τον σταλινικο παραδεισο επι της γης
    4.ναι αν ηξερε ο ελληνικος λαος τι εστι μπολσεβικισμος τι εστι κοκκινη πανουκλα επρεπε ολοι μαζι τρεχοντας να συνεργαστουν με γερμανους ιταλους τουρκαλβανους βουλγαρους κατακτητες ακομα και με τουρκους ακομα και με τον διαβολο προκειμενου να εξολοθρευσουν τον μεγαλυετρεο και υπερτερο εχθρο τον μπολσεβικικο καρκινο
    καταλαβες τωρα ναροτνιγκε??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είναι πραγματικά εκπληκτική η ικανότητα ορισμένων να τρώγονται με τα ρούχα τους. Το πως καταφέρνουν από ένα άρθρο μιας αρχαιολόγου που εκφράζει την πικρία της για την μη αναγνώριση των κόπων του πατέρα της, να καταλήγουν να τραβούν από το θηκάρι το πολεμικό τους ξίφος, ούτε οι ίδιοι μπορούν να εξηγήσουν.

    Θαυμάσια! Δεν εκπλήσομαι που πριν 70 περίπου χρόνια κατάφεραν οι ξένες δυνάμεις να βάλουν τον Ελληνικό λαό να αλληλοεξοντωθεί. Έτσι που το βλέπω, άνετα μπορούν να το πετύχουν ακόμη και σήμερα και μάλιστα για πιο ανόητους λόγους, αφού αντιλαμβάνομαι πως η βλακεία ρέει άφθονη στο αίμα μας και προφανώς δεν διδαχθήκαμε από τα λάθη των παπούδων μας.

    ...και μην βιαστούν να μιλήσουν κάποιοι. Η βλακεία είναι παντοτινή και βρίσκεται σφηνωμένη στο μυαλό κάθε αντιμαχόμενης "παράταξης", ένθεν κι ένθεν! Η καμήλα, βλέπει μόνο τις καμπούρες των άλλων και όχι την δική της.

    ΥΓ. Για τους πολιτισμικά και γλωσσικά απαίδευτους, να ενημερώσω πως η λέξη "φιλοπατρία" & "πατριοτισμός" (που ενδεχομένως αισθάνονται και προς τιμήν τους αν είναι πράματι Ελληνες πατριώτες), δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με την λέξη "εθνικισμός" που συχνά πυκνά πιπιλίζουν με νοσηρή υπερηφάνεια.

    Αυτά τα ολίγα ως τροφή για σκέψη προς κάθε πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. peter susic@
    Οταν μιλάς για εθνική αντίσταση και ΕΑΜ"τον στόμα" σου πρέπει να τον πλένεις πρώτα με aqua forte...μικρέ και αγράμματε γκαιμπελίσκο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιάννης είπε...
    Τρίτον, από θεωρητικής πλευράς ο κομμουνισμός είναι εντελώς διαφορετικός από το ναζισμό και το φασισμό και μάλιστα αντίθετος. Όποιος θέλει μπορεί να το ψάξει στα κείμενα των θεωρητικών του.
    Και τέταρτον, όλα τα παραπάνω δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με το άρθρο που σχολιάζεται εδώ. Απλώς κάποιοι βλέπουν παντού "κομμουνιστική απειλή" και με κάθε αφορμή καταφέρονται εναντίον της. Για να παραφράσω μία γνωστή έκφραση, "αν δεν υπήρχαν κομμουνιστές έπρεπε να τους εφεύρουμε".

    Yiannaki pes ta auta ston eauto sou kai oxi se emas:
    Ellines, Polonous Rossous, Ukranous, KINEZOUS KTLPA. Kala re anistorite tin Makedonia kai tin Thraki re kseftilismene poios tin prodose apo to 1925 mesa se kommatiko diethnistiko plaisio??. Re KSEFTILISMENO upokeimeno tous Rosopontious pou esfakse o Stalin apo tin Moldavia mexri tin Georgia to 1934 kai meta den einai Fasismos autos. Episis 40 ekkatomyria anthropoi ektelestikan apo ton Koumounismo. GELIO Upokeimeno. Ksereis posous Evraious kai komounistes edose o Pateroulis Stalin ston aderfo Hitler apo to 1939 mexri 1941.. Symfono Molotov kai ribentrof??
    I stin evxi tou theou kseftilismeno upokeimeno pou thelis kai ta resta. TO POTAMI MILONTAS GIA TON KOUMOUNISMO OPOS EIPE O SYXOREMENOS STRATIGOS LEBEDEV DEN GYRIZEI PISO..
    SOU TO KSANALEO KOPSE TIN PROINI AUGI KAI TON APOGEUMATINO RIZOSPASTI. O FASISMOS KAI KOUMOUNISMOS KAI NAZISZMOS EINAI TO IDIO NOMISMA ME DYO DIAFORETIKES PLEURES.
    Tha mas peis gia tin dimokratia tou koumounismou esy enas tenekes kseganotos pou den exei vgei ao tin polythrona tou... Tin eidame me to ergo Eleni pou den to afisate na pexti oute stous kinimatografous. Alla gia ton dolofono tis opla me to garyfalo ta dosate ola..kseftilismenoi.
    Kai pou eisai mikre
    allo gnomi kai allo gnosi sto eksoteriko ta vivlia pou anamasate ta exoune oute gia xarti ygeias.

    ELLINAS (X)
    PS osos gia tous theoritikous tou koumounismou akoma kai ekei eisai anistoritos gia ton koumounismo. Gia diavase ti leei o Marx kai o Eggels gia ton serviko lao kai idika gia tous slavous kai pos prepei na eksontothoune apo tin mitera gi..

    PSAKSE RE ANISTORITE KAI THA TO VREIS. KAI AN LEO PSEMATA DEN PROKAITE DO MESA NA KSANAGRAPSO POTE.
    ANISTORITE I na se leo fasistario opos milaei I syntrofisa kaneli..

    https://www.youtube.com/watch?v=9aajXG_pcq0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. kimon
    θα μιλαω οπως γουσταρω και οπου γουσταρω για το κατεξεφτελισμενο,αρρωστο, προδοτικο εαμοβουλγαρικο κομμα σου και για τους ξεφτιλισμενους νεκρους εαμοβουλγαρους αυτονομιστες της μακρονησου σου ρεζιλα αγραμματε λενινισκο...
    σου ξεφτιλιζω οτι εχεις και δεν εχεις και χεζω σε ολους τους νεκρους σου, πανω στη κομμενη κεφαλα της αρουλας βελουχιωταινας σου και στα κοκκαλα του μπελογιανη σου του κτηνους με το γαρουφαλο στον πρωκτο, τον βιαστη μικρων νηπιων, που χεστηκε πανω του την ωρα της εκετελσσης του απο τους ελληνες

    απο τα γαρουφαλλα τωρα προχωρησατε στα καροτα ρεζιλια...
    αντε λιαν συντομως και στα μπαζουκας.....

    ελληνας
    δεν ειναι ανιστορητος ρε φιλε μην τον δικαιολογεις....κομουνιστης ειναι δηλαδη επαγγελματιας ψευτης,διαστρεβλωτης της ιστοριας και μισελληνας

    ημουν και γω μεσα στον βοθρο του μπολσεβικσιμου περασα απο πολλα μαρξιστικα γκρουπουσκουλα στα παν/μια και ξερω τα παντα για την αρρωστημενη θρησκεια τους και το μισος τους εναντιον της ελλαδας και του ελληνικου λαου....
    αν δεν τα δεις απο μεσα δεν μπορεις να φανατστεις τι εστι μπολσεβικισμος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. EAM ethniki antistasi?? Kimnako?? mas douleveis?? Ton Syntagmatarxi psaro ton exei akousta. ? Alithinos Dimokratis kentroos Venizelikos...Tous Pontious stin makedonia kai tis sfagies pou ypestisan apo to EAM kai tin synergasia tou me tous Boulgarous to exeis gnosto?? Ta tartara euritanias kai fainous korinthias ta exeis gnosta. kai to teleutaio re anistorite pou to kanei pipila to KKE einai oti mono 378 germanoi apo tous 1300 pou pesane stin ellada gia diaforous logous skotothikane apo ton EAM. Na min miliso gia tous tsamides kai to EAM.'Slavoskopianous kai EAM
    Me lathous anthropus kimonako ta vazeis. To EAM eixe kai agnous patriots kai anthropus alla xrisimopoiithike apo to KKE. Ola ta lla einai gia na ta anamasoune oloi oi anistoritoi san kai esena.
    Allo Partizanoi tou Tito kai allo katsiapliades..Poly parea me mpogiopoulo kaneis mou fainete?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Yparxoune dyo akra, to ena einai o koumounismos kai to allo o Nazismos dialekse kimonako akrita kai osoi endiafereste edo mesa kai parte . Alla min to paizete kseroles xoris stoixeia Dimokrates prodeutikoi aristeroi tou k...xoris na exaite idea kai pano apo ola taksidepsei stin Anatoli kai anatoliki europi.
    Parenthesi tora erxaite kai o Islamofasismos pou exei oso kai parakseno akougaite ypostiriksi apo tin aristera kai koumounstes.
    Antarsia stin ellada alla kai se oli tin ditiki europi...

    Walla opos lene kai oi Kourdoi??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εξυπακούεται πως δε θα μπω στον κόπο να απαντήσω σε παραληρηματικό χυδαίο υβρεολόγιο. Ο τρόπος έκφρασης των κυρίων Ellinas και peter susic είναι ενδεικτικός του επιπέδου και των ιδεών τους (παρεπιπτώντως, μεγάλη "μαγκιά" να βρίζεις κάποιον πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου). Μια παρατήρηση μόνο: όποιος ενδιαφέρεται να μάθει τι λέει ο Μαρξ και ο Ενγκελς πρέπει να διαβάσει ολόκληρα έργα τους και όχι "επιλεγμένα" αποσπάσματα από άρθρα σε εφημερίδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. peter susic
    Ακριβώς όπως τα λες....γιατί προφανώς δεν διάβασες τη μεγάλη κοινωνική προσφορά ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ του Ευαγγελου Λεμπέση....ή για να στο κάνω πιό λιανά... "κατά ΑϊνστάΙν" δυο πράγματα είναι άπειρα... το σύμπαν και η βλακεία...για το πρώτο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. "...παρεπιπτώντως, μεγάλη μαγκιά να βρίζεις κάποιον πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου..."

    @ Γιάννη,

    Το οτι μπορεί ο καθένας να εκφράζει ελέυθερα τις προσωπικές του απόψεις και μάλιστα χωρίς περιορισμούς και λογοκρισία, δεν σημαίνει πως απολαμβάνει ποινική ασυλία. Εάν θεωρείς πως κάποιος εσκεμμένα και δολίως έθιξε την τιμή και την υπόληψή σου ή με την δημοσίευση μιας απάντησής του διέπραξε αξιόποινες πράξεις, δεν έχεις παρά να απαυθυνθείς στις Αρχές. Εάν πράγματι κάποιος/ιοι ξεπέρασαν τα όρια της νομιμότητας, να είσαι σίγουρος οτι κανείς δεν μπορεί να συνεχίζει τους ψευτολεονταρισμούς πίσω από το πληκτρολόγιο, χωρίς να του τραβήξουν το αυτάκι.

    Τα παραπάνω, προς κάθε κατεύθυνση και κάθε επίδοξο υβριστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Nikos Kazantzakis eipe:
    O koumounismos einai mia psofia pseira. An des sou kanoune ta logia tou Marx pare ta logia enos Ellina syggrafea....Oso afora to pliktrologia se diavaiveo katse STIN POLYTHRONA yianni..Pies tora ton fredo kai trava mia epanastasi. Alla mono an exeis gnoseis kai oxi gnomi na ta vazeis me allous.

    Mila me stoixeia kai oxi outopia.

    Now lets go to our beloved Pavlo

    ???
    Εάν θεωρείς πως κάποιος εσκεμμένα και δολίως έθιξε την τιμή και την υπόληψή σου ή με την δημοσίευση μιας απάντησής του διέπραξε αξιόποινες πράξεις,????? δεν έχεις παρά να απαυθυνθείς στις Αρχές??????


    Now at Pavlo..WHO is Yiannis Pavlo???? Second pavlo has anybody been threaten here???? ??3rd pavlo min to paizeis maggas me aera. Allo gnomi kai allo gnosis..
    Kanenas ma kanenas den ekfovise oute apeilise kanena edo mesa Paulo. Min mou to paizeis kserolas pavlo tinxanei na ksero ton nomo poly kalitera apo esena.
    Episeis an thelei apanta o Yiannis I oxi. Dikaiomatou. Tora an esy apeilis kathe anthropo edo mesa Pavlo me dikes ti na sou po??I dikigoros eisai I Mas ekvovizeis? I tsapounas aera gia to tipota...


    Cheers now
    Pavlo na eisai kai pio original tin alli for a..

    Yiannis Who???????name? job? personality? nation?? who is Yiannis?
    Perastika se ola ta tsyrizakia



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Παύλο,
    Δεν υπάρχει λόγος να απευθυνθώ στις αρχές, η ποινική διάσταση του ζητήματος (που πιθανόν υφίσταται) δεν με ενδιαφέρει. Άλλωστε εδώ είμαστε "ανώνυμοι" και οι ύβρεις επιλέγονται από ορισμένους ως "απάντηση" στις απόψεις που εκφράζουν κάποιοι άλλοι που στην ουσία τους είναι παντελώς άγνωστοι. Κατά την ταπεινή μου άποψη το υβρεολόγιο που όλοι βλέπουν αναρτημένο παραπάνω, και όχι φυσικά οι διαφορετικές απόψεις, προσβάλει όλους τους αναγνώστες αλλά και το ίδιο το ιστολόγιο που είχε την έμπνευση να αναδημοσιεύσει ένα ενδιαφέρον άρθρο που προκάλεσε έντονη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Άλλωστε εδώ είμαστε "ανώνυμοι
    cheers Yianni.... Etsi loipon Paulo tora oloi mporei na koimomaste isixoi. Ti na sou po an theleis na sou steilo kai ton logariasmo pes to kai tha ginei.
    Anastatonome den niotho kala..

    Yiannis (που πιθανόν υφίσταται)?? Pes mas ti pineis kai den mas dineis? Mythos I Efes pilsen??
    Kalinichta tsyrizakia Fasistakia, dimokrates, Fileleuteroi kai vale kai ola ta frouta kai laxanika kipourikis.
    Cheers.

    Pavlo na eisai kai pio original tin alli for a please :)

    Yiannis Who???????name? job? personality? nation?? who is Yiannis?

    Re paidia Oute stin erimo den vobithika etsi..me apeiloune telika????? Is this an aggression movement by people that dont want to confront me?
    alla opos lene kai oi Kourdoi
    Walla??

    Ellinas (X)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ Γιάννης,

    Προφανώς παρεξήγησες. Δεν ενδιαφέρομαι να υπερασπίσω κάποιον ή να καταφερθώ εναντίον κάποιου άλλου. Όσα έγραψα προηγουμένως, σκοπό και μοναδικό στόχο είχαν την κόσμια συμπεριφορά από όλους. Δεν ασπάζομαι τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, αλλά δεν διασκεδάζω την τροπή που έχουν πάρει τα σχόλια. Οι ιδέες, αντιμετωπίζονται με ιδέες. Όταν τα επιχειρήματα τελειώσουν, βγαίνουν από το συρτάρι οι ύβρεις.

    @ Ellinas,

    Ακόμη και δίκιο να έχεις, όταν καταφεύγεις σε ύβρεις και σε γηπεδική φρασεολογία χάνεις κάθε υποστήριξη. Η ψυχραιμία και το μέτρο είναι διδαχές που μας άφησαν οι προγονοί μας. Από την άλλη μεριά, οι αλαλαγμοί, οι ύβρεις και οι σπασμωδικές απαντήσεις, ίδιον των "βαρβάρων", όχι μόνο αποκαλύπτουν (τουλάχιστο) απουσία Παιδείας.

    Είναι κρίμα, Έλλην πατριώτης (αν πράγματι είσαι όπως αυτοπροσδιορίζεσαι), να εκφράζεται με τρόπο που αρμόζει σε βάρβαρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. I dislike revision..Pavlo...
    Kokkinos kai Mauros fasismos einai to idio pramma. Kai episis allo gnosi kai allo gnomi.Allo dikigoros kai allo arxitektonas allo istorikos kai allo pappatzis..Mia zoi eiste antithetoi stin pragmatikotita.

    An exeis ta gegonota pesta selida site kai biblio. An oxi min mou tous kiklous tarate..aristeristikes paparies kai Xrysaugitkies eksypnades tis exo grammenes sta kakkalamou..
    (X) ELLINAS



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Allo Dimokratia kai allo anarxia kai kserolia.. selida, site kai vivlio mporeis an oxi..ksexaseto..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ellinas said: "...exo grammenes sta kakkalamou..."

    Ωριμότης, Παιδεία, ευγλωτία, σύνεσις. Όλα αυτά, συγκεντρωμένα σε μια φράση.

    Μπορεί τώρα κάποιος εκ των ανωτέρω "μαχητών του πληκτρολογίου" να μου εξηγήσει τι σχέση έχουν τα 30+ σχόλια ακραίου πολιτικού περιεχομένου με την επικεφαλίδα του παρόντος άρθρου? Διότι εγώ αδυνατώ να κατανοήσω που κολλάει ο Μαρξ, η ΧΑ, οι κουμονιστοσυμμορίται και οι λοιπές κομματικές πληγές του Φαραώ με την επιστολή της θυγατέρας του αρχαιολόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ksekola min kolas san xanos..
    min mou tous kyklous tarate.

    Ti les kalitera tora pavlo?
    Aurio pali
    cheers.
    Ellinas (X)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Παύλο,
    Η τροπή που πήρε η συζήτηση οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι είδαν "κομμουνιστικό δάκτυλο" στο υπό σχολιασμό άρθρο και αποφάσισαν να "ξεσπαθώσουν" εναντίον του εχθρού. Αν δεις τα πρώτα μου σχόλια, επισημαίνω κι εγώ ότι η συζήτηση είναι άσχετη με το άρθρο.
    Δεν ξέρω με ποιες πολιτικές μου απόψεις διαφωνείς γιατί δεν εξέφρασα πολιτικές απόψεις (εκτός αν εννοείς την αντίθεσή μου στο στείρο και φανατικό αντικομμουνισμό). Απλώς προτείνω στον κόσμο να μελετήσει προκειμένου να αποκτήσει εξ ιδίων άποψη για τις πολιτικές θεωρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. κιμον
    βλακας εισαι και φαινεσαι και συ και η σοβιετικη οικογενεια σου και το γελοιο καπιταλιστικο κομμα σου το κκε το κομμα του εγκληματος της προδοσιας και της πλουτοκρατιας κοκκαλη μπομπολα μηνα κυριακου τεγοπουλου και λοιπους μπολσεβικους πλουτοκρατες και δυναστες του ελληνικου λαου.
    ισα στα ψυχιατρεια της σιβηριας σας και στη βορειο κορεα σας γιατι ο ελληνικος λαος αυτη τη φορα δεν θα σας βαλει να κανετε διακοπουλες στη μακρονβησο οπως το 49....

    αλλωστε μονο εγκυες γυναικες ξερετε να καιτε ζωντανες στη μαρφιν....
    τσου ρε κολοζοφ!!!!!

    γιαννης
    ασε που μας το παιζεις και θιγμενος σταλινικο απολιθωμα....

    απο την εξελιξη της συζητησης φαινεται οτι ο μπολσεβικος γρεγος ακριτας ξεκινησε τις υβρεις προς τους ελληνες, το κομουνιστικο παραληρημα ,τον παροξυσμο μισους και την ρατσιστικη υστερια κατα του ελληνικου λαου, υποστηριζοντας την ναροτνιγκα μισελλην λαζαριδου. μετα απαντησαμε εμεις οι ελληνες στον ερυθροφασιστα μπολσεβικιστή.
    ολλα αυτα φυσικα εκτυπωθηκαν και ειναι στη διαθεση μας για οποιαδηποτε χρηση...

    οποτε ολα αυτα περι επιπεδων μορφωσεως παιδειας γραμματων και τεχνων ειναι μπουρδες και χαρακτηριζουν εσας τους μπολσεβικους της ροζ και καπιταλιστικης αριστερας και υπερπροοδου...

    μιχαηλιδξς
    να εκλαβουμε σαν συγκεκαλυμμενη απειλη και παροτρυνση στους μπολσεβικους για μηνυσεις εναντιον μας,την τοποθετηση σου????
    πλακα θα εχει ετσι θα μαθουμε και μεις τα στοιχεια σας, και θα γνωριστουμε καλυτερα γιατι μαγκιες και μπολσεβικιές μεσα απο την ανωνυμια του πληκτρολογιου μπορει να κανει ο καθενας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. petersusic
    αντιλαμβάνομαι δύστυχε την ψύχωσή σου...δυστυχώς αν και ειδικός δεν μπορώ να σε βοηθήσω...η περίπτωσή σου είναι ανίατη....φταίει αυτός ο κερατάς ο χίτλερ που σας τη μετέδωσε σαν μικρόβιο....
    Ξέρεις οι βλάκες δεν το γνωρίζουν ποτέ ότι είναι βλάκες...όπως ακριβώς στη περίπτωσή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. τι βλεπω εδω σοβιετικη λογοκρισα???
    εσβησες την απαντηση μου προς το σταλινικο κτηνος κιμων, τον σχιζοφρενη δολοφονο νηπιων,και αφησες τις δικες του βρισιες προς εμενα?????

    αυτος ο ψυχοπαθης θρησκοληπτος μπολσεβικιστης αρχισε να βριζει και να προκαλει λεγονατς να πλυνουμε το στομα μας οταν αναφερομαστε στους εαμοβουλγαρους σεπαρατιστες εθνοπροδοτες,τους γενοκτονους του ελληνικου λαου, επειδη του ξεσκαπαζουμε την αρρωστημενη θρησκεια του τον μπολσεβικισμο του, ο οποιος θυμιζω οτι ψηφιστηκε απο την ευρωπαικη ενωση ως εγκληματικη ιδεολογια μαζι με τον ναζισμο

    αν βρω τον σχιζοφρενη κιμων σε καποια χωρα της εε θα τον καταγγειλω αμεσα στις αρχες ως ψυχοπαθη μπολσεβικο δολοφονο νηπιων και θα τον κλεισουν μεσα.

    εμενα προσπαθει -δειχνοντας τον απολυτο πανικο του-με την γνωστη λενινιστικη μεθοδο-πας μη αριστερος ισον μοναρχοφασιστας,να με βγαλει χιτρελικο...δεν μπορει βεβαια γιατι εχω και καρτα παλιου πασοκου πρασινοφριουρου και γνωστης βενιζελικης κεντρωας οικογενειας-ασχετα αν ο παππους μου προσωσρησε στους εαμοβουλγαρους αυτονομιστες.....

    αρα οφειλεις να σβησεις τις υβρεις του παρανοικου μπολσεβικου μεσσιανιστη,και να αποδεχτειτε και οι υπολοιποι επιτελους το γογονος οτι υπαρχουμε και μεις και δεν ειμαστε χριστιανοδεξιουλικα προβατα να δινουμε τοπο στην οργη και να σιωπουμε μπροστα στα οργια και στα αισχη 40 χρονων κομμουνιστικης τυραννιας που πτωχευσαν και κατεστρεψαν την πατριδα μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Διαβάζοντας όλο το νήμα των απαντήσεων και λαμβάνοντας υπ΄όψη όσα έχουν γράψει μερικοί χρηζοντες εξειδικευμένης ψυχιατρικής βοήθειας, επιβεβαιώνεται η ρήση "η βλακεία είναι ανίκητη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  43. @ peter susic
    Παρακολούθησα με πλήξη και αποτροπή, για να μη πω με δυσκολία το κρεσέντο του υβρεολόγιου σου, του υβρεολόγιου ενός υποψήφιου Διδάκτορα της Ιστορίας, αν δεν κάνω λάθος.

    Έεε, όταν έφτασες στο σημείο να θες να γ@μ@σεις τη μάνα του συν-σχολιαστή σου, είπα να σβήσω το σχόλιο σου μήπως συνετιστείς, αλλά δυστυχώς επιμένεις στη μη σοβιετική προσέγγηση του θέματος.

    Τίθεται όλο και περισσότερο το θέμα του φιλτραρίσματος των εισερχομένων σχολίων στο ιστολόγιο μας που προϋπήρξε μέχρι το Μάρτιο 2013.
    Εγώ, ο σοβιετικός, το κατάργησα πιστεύοντας στη ωριμότητα και στον αλληλοσεβασμό των μη σοβιετικών σχολιαστών/ αναγνωστών μας. Σκέφτομαι να το ξαναβάλω, για τους διαχειριστές είναι πολύ πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κριστιάν,

    Μια απλή αναζήτηση του "peter susic" στο Google, θα σου δείξει πως είμαστε τυχεροί στο παρόν ιστολόγιο που δεν είπε περισσότερα. Αν δεις τι γράφει αλλού, θα εκπλαγείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ευχαριστώ Ανώνυμε, δεν θα πάρω, χόρτασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ peter susic
    Επαναλαμβάνω, χόρτασα, δεν χρειάζεται να μου εξηγήσεις τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Δεν ξέρω αν παρακολουθεί κανένας ακόμα αυτή τη συζήτηση, αλλά με αφορμή αυτά τα φαιδρά που λέει παραπάνω ο Ellinas περί εξόντωσης ευρωπαϊκών λαών στα έργα των Μαρξ και Ένγκελς, αξίζει τον κόπο να ρίξει κανείς μια ματιά εδώ:
    http://narodenprijatel.wordpress.com/2013/10/07/marx-and-damned-made-up-quotes/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.