29/8/14

ΟΗΕ: 43 κυανόκρανοι κρατούνται και 81 έχουν αποκλειστεί στα Υψίπεδα του Γκολάν

Στο πρόσφατο παρελθόν άλλες δύο φορές μέλη της Δύναμης του ΟΗΕ (UNDOF) στην περιοχή είχαν απαχθεί από ένοπλες συριακές οργανώσεις στην ίδια περιοχή.
«Ένοπλη ομάδα» κρατά τις τελευταίες ώρες 43 κυανόκρανοι του ΟΗΕ στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν ενώ τουλάχιστον 81 συνάδελφοί τους παραμένουν αποκλεισμένοι σε δύο κοινότητες της περιοχής αυτής, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, υπεύθυνο για την απαγωγή των κυανόκρανων είναι το Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια οργάνωση που δρα στη Συρία και συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

«Ακτιβιστές από την περιοχή επιβεβαίωσαν ότι μέλη του Μετώπου Αλ Νόσρα απήγαγαν περισσότερους από 40 κυανόκρανους του ΟΗΕ και ότι η τύχη τους μέχρι στιγμής είναι άγνωστη», ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Οι 43 απαχθέντες κατάγονται από τα νησιά Φίτζι ενώ οι υπόλοιποι είναι Φιλιππινέζοι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίτς.
Με ομόφωνη απόφασή του το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού καταδίκασε την ενέργεια αυτή, απαιτώντας την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των κυανόκρανων.
Κάλεσε επίσης «τις χώρες που μπορούν να ασκήσουν κάποια επιρροή» στους απαγωγείς να πιέσουν για να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.
Οι κυανόκρανοι της δύναμης που είναι αρμόδια να επιτηρεί την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας στην περιοχή αυτή αιχμαλωτίστηκαν στην αλ Κουνέιτρα έπειτα από βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ του συριακού στρατού και των Σύρων εξεγερμένων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Στο πρόσφατο παρελθόν άλλες δύο φορές μέλη της Δύναμης του ΟΗΕ (UNDOF) στην περιοχή είχαν απαχθεί από ένοπλες συριακές οργανώσεις στην ίδια περιοχή. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, χωρίς να ζητηθούν λύτρα από τους δράστες.
Οι υπόλοιποι 81 κυανόκρανοι "εμποδίζονται να φύγουν από τις θέσεις τους" κοντά σε δύο άλλες κοινότητες του Γκολάν, την Αλ Ρουαγίνα και τη Μπουράικα, είπε ο Ντιζαρίτς.
Η UNDOF έχει 1.223 μέλη από έξι χώρες (Ινδία, Φίτζι, Φιλιππίνες, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νεπάλ). Η εντολή της ανανεώθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Ασφαλείας για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Το περασμένο Σάββατο ωστόσο η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποσύρει από το Γκολάν τους 331 στρατιώτες της για λόγους ασφαλείας.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.