30/8/14

Ρωσική αντιπυραυλική άμυνα: Οι S-400 αντικαθιστούν τους S-300

Ρομάν Κρετσούλ, Vzgliad
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR-TASS, στο επόμενο έτος σταματάει η παραγωγή του πυραυλικού συστήματος S-300 για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και οι τροποποιημένες εκδόσεις του που προορίζονται για εξαγωγή. Η παραγωγή εξαρτημάτων-ανταλλακτικών θα συνεχιστεί, ίσως και να αυξηθεί.
Η Ρωσία τερματίζει την παραγωγή των S-300. Στη θέση των καταξιωμένων, αλλά «γερασμένων» αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων, έρχεται το υπερσύγχρονο S-400.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πυραυλικό συγκρότημα S-300 είναι πλέον ένας «βετεράνος» των Δυνάμεων Αεράμυνας, τον οποίο έρχονται να αντικαταστήσουν μια σειρά από συστήματα νέας γενιάς. «Το κύριο σύστημα Α/Α – Α/Π άμυνας για τις ρωσικές ΕΔ, θα γίνουν οι S-400. Ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί η εκμετάλλευση των συστημάτων της οικογένειας των «S-300» και η διακοπή της παραγωγής θα γίνει σταδιακά», αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σημειώνοντας ότι ήδη η πολιτική μάρκετινγκ των ρώσων κατασκευαστών συστημάτων αντιαεροπορικής/αντιπυραυλικής άμυνας σε ξένες αγορές επικεντρώνεται στην προώθηση των S-400.
«Οικογενειακή» παράδοση
Οι πύραυλοι S-300 δεν είναι απλά κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά μια ολόκληρη οικογένεια συγκροτημάτων που διαφέρουν τόσο στο είδος της αποστολής που εκτελούν, όσο και στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Το 2011, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είχαν ήδη ανακοινώσει τη διακοπή παραγωγής, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η απόφαση αφορούσε μόνο τις τροποποιήσεις συστημάτων πυραύλων εδάφους – αέρος S-300PS και S-300PM.
«Η τελευταία παρτίδα πυραυλικών συστοιχιών S-300PM για το ρωσικό Στρατό έγινε το 1994. Από τότε, η Ρωσία παράγει αυτά τα συγκροτήματα μόνο για εξαγωγή, αλλά τώρα διακόπηκαν και οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές πυραύλων S-300», είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια, ο συμπρόεδρος του μη κυβερνητικού γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Αεροδιαστημική Άμυνα, Ίγκορ Ασουρμπεΐλι.
Στη θέση της οικογένειας S-300P, ήρθε το σύστημα S-400, το οποίο ήδη παραδίδεται στις ρωσικές ΕΔ. Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη συγκροτηθεί και εξοπλιστεί με αυτά επτά συντάγματα. Στο εξωτερικό, προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμα, αν και είναι αρκετοί που επιθυμούν να τα αγοράσουν. Αυτό εξηγεί και το πρακτικά μηδαμινό ενδιαφέρον των ξένων χωρών για την απόκτηση S-300P.
Υπάρχει ακόμα και το Α/Α σύστημα S-300V και οι τροποποιήσεις του, που έχουν αναπτυχθεί από διαφορετικό σχεδιαστικό γραφείο. Η παραγωγή του και η προμήθεια των ΕΔ με αυτό το σύστημα συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αυτό το συγκρότημα παράγεται σε άλλη τεχνολογική βάση και έχει σχεδιαστεί σαν συστατικό στοιχείο των Δυνάμεων Αντιαεροπορικής Άμυνας των ΕΔ και όχι για την Α/Α - Α/Π ασπίδα αμυντικών εγκαταστάσεων και ζωτικών πολιτικών και στρατιωτικών υποδομών, όπως το S-300P.
Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα
Αυτή τη στιγμή, το πιο εξελιγμένο σύστημα της σειράς είναι το συγκρότημα S-300V4, το οποίο έχει ενταχθεί στο κρατικό πρόγραμμα εξοπλιστικών προμηθειών μέχρι το 2020. Έτσι, δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού της παραγωγής του. Το συγκρότημα αυτό, είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση των συστημάτων S-300V και S-300VM, που διασφαλίζουν την καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων και αεροδυναμικών στόχων σε αποστάσεις πάνω από 300 km.
Το σύστημα S-300V4 έχει αυξημένες δυνατότητες μάχης, που επιτυγχάνονται μέσω της εισαγωγής νέων συστατικών, με την ενσωμάτωση στο σύστημα προηγμένων τεχνολογικών στοιχείων και υπολογιστικών μέσων. Πέρυσι, παραδόθηκαν στο ρωσικό Στρατό τρεις μοίρες S-300V4. Άλλες τρεις μοίρες πυραυλικών συγκροτημάτων θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι το επόμενο έτος.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vz.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.