30/8/14

Εκπλήξεις στο κυβερνητικό σχήμα του Νταβούτογλου

Αποκλείστηκε η υποψηφιότητα του Φιντάν την τελευταία στιγμή

Στη νέα κυβέρνηση ξεχωρίζουν ανερχόμενα «αστέρια» της τουρκικής πολιτικής σκηνής.
Του Νίκου Στέλγια, ανταποκριτή της Κ  στην Κωνσταντινούπολη
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Αχμέτ Νταβούτογλου κρύβει πολλές εκπλήξεις. Οι πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα έρχονται να επιβεβαιώσουν το πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ». Ο Μεβλούτ Τσαβούγοσλου είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όπως έχει ενημερώσει η «Κ» τους αναγνώστες της, μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβομάδας, ο αρχηγός των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα εντός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υψώθηκαν φωνές, οι οποίες δεν ήθελαν να την μετακίνηση του ίδιου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Με τη συγκεκριμένη άποψη συμφώνησε και ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την μετακίνηση του πρώην Υπουργού Ε.Ε., Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Νέος Υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας είναι ο Βολκάν Μποζκίρ. Ο βουλευτής του ΑΚΡ έχει εμπειρία και γνώση στο πεδίο της διπλωματίας.

Στο νέο υπουργικό σχήμα του κ. Νταβούτογλου δεν λαμβάνει μέρος ένα υψηλόβαθμα στέλεχος της προηγούμενης περιόδου. Ο Μπεσίρ Αταλάϊ αποχωρεί από την κυβέρνηση. Μέχρι χθες, ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, παρακολουθούσε από κοντά τις συνομιλίες στο Κουρδικό Ζήτημα.

Στην κυβέρνηση Νταβούτογλου παραμένουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Ερντογάν. Οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και Αλί Μπαμπάτζαν συνεχίζουν την πορεία και το έργο τους μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2015.
Στη νέα κυβέρνηση ξεχωρίζουν ανερχόμενα «αστέρια» της τουρκικής πολιτικής σκηνής, όπως ο Γιαλτσίν Άκντογαν και ο Νουμάν Κουρτουλμούς. Ο πρώτος αναλαμβάνει τις συνομιλίες με τους Κούρδους και ο άλλος σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν το μέλλον της τουρκικής οικονομίας. Μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς δηλώνει ότι ο κ. Νταβούτογλου διαφύλαξε τον σκελετό του υπουργικού συμβουλίου του κ. Ερντογάν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης υπό τον Νταβούτογλου
Ο μέχρι σήμερα υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου, η οποία δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από την αμέσως προηγούμενη κυβέρνηση Ερντογάν.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου μετά τη συνάντηση που είχε στις 11:30 το πρωί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος είχε χρίσει χτες στις δέκα το βράδυ τον Νταβούτογλου εντολοδόχο πρωθυπουργό.
Σημαντικές αλλαγές είναι η τοποθέτηση του Γιαλτσίν Ακντογάν συμβούλου και στενού συνεργάτη του Ερντογάν στη μία από τις τέσσερις θέσεις αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Νέο αίμα είναι και ο Νουμάν Κουρτουλμούς ο οποίος εντάχθηκε στο κυβερνών κόμμα το 2021 και προς το παρόν δεν είναι βουλευτής.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει ως εξής:
Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς
Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ
Υπουργός Οικογενειακών Ζητημάτων Αϊσενούρ Ισλάμ
Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης Βολκάν Μπόζκιρ
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φαρούκ Τσελίκ
Υπουργός Περιβάλλοντος Ιντρίς Γκιουλούτζε
Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί
Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ
Υπουργός Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Τσαγατάϊ Κιλίτς
Υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Μεχντί Εκέρ
Υπουργός Τελωνείων και Εμπορίου Νουρετίν Τζανικλί
Υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά
Υπουργός Ανάπτυξης Τζεβντέτ Γιλμάζ
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ
Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ
Υπουργός Εθνικής Παιδείας Ναμπί Αβτζί
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ
Υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεϊσέλ Έρογλου
Υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου
Υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φικρί Ισίκ
Υπουργός μεταφορών Λουτφί Ελβάν 

Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών
Γεννήθηκε το 1968 στην επαρχία Αλάνια (Αλάγια) της Αττάλειας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άγκυρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Long Island. Ειδικεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Άγκυρας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξελέγη βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές του 2002, του 2007 και του 2011. Το 2010 εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2012. Το ίδιο έτος ορίστηκε αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών σχέσεων. Κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ερντογάν στις 25 Δεκεμβρίου 2013 ορίστηκε υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το διάστημα 2012-2014 υπήρξε από πλευράς Τουρκίας, μέλος της Επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γνωρίζει την αγγλική, τη γερμανική και την ιαπωνική γλώσσα. 

Βολκάν Μπόζκιρ, υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης
 Γεννήθηκε το 1950 στην Άγκυρα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Άγκυρας. Το 1972 ξεκίνησε την καριέρα του στο τουρκικό διπλωματικό σώμα. Υπήρξε την περίοδο 1987-1989 σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, την περίοδο 1996-2000 πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βουκουρέστι, την περίοδο 2003-2005 βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και την περίοδο 2005-2009 μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ. Το 2009 ανέλαβε επικεφαλής της τουρκικής Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2011 παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και εξελέγη βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα.

http://www.kathimerini.com.cy/mobile.php?modid=2&artid=182052

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.