29/8/14

Αλβανία: Ο Ράμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ και Μπαρόζο

Τι είπε η Μέρκελ για τα Σκόπια

Αύγουστος 28, 2014. Σήμερα πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής των ηγεσιών των δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα Καγκέλαριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα προέβησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο τέλος της Συνόδου, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Η σύνοδος κορυφής είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής και την υποστήριξή τους στη διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ηγέτες και υπουργοί από έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Συμμετείχαν η Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, FYROM, Μαυροβούνιο και η Σερβία. Παρευρίσκονταν επίσης εκπρόσωποι της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επισημάνθηκε η προοπτική και η σημαντικότητα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κύριο λόγο την οικονομική ανάπτυξη. «Πιστεύουμε ότι η σύνοδος αυτή ωθεί περαιτέρω τη διαδικασία ένταξης των χωρών στην ΕΕ», δήλωσε η Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εκτίμησε ότι η διοργάνωση αυτής της συνόδου κορυφής των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων, είναι πολύ σημαντική.

«Είμαι ευτυχής που συμφωνήσαμε να γίνεται αυτή η συνάντηση τακτικά», είπε ο Ράμα και τόνισε «βλέπουμε την ΕΕ, όχι μόνο ως στόχο επιτυχίας, αλλά και ως πηγή έμπνευσης και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Αλβανία δεν βλέπει την προσέγγιση αυτή ως μια ‘μονομερή σχέση’, αλλά και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πολλά να προσφέρουν στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από διάφορους τομείς».

Ο Ράμα σε ερώτηση δημοσιογράφων ανέφερε ότι προτίθεται να επισκεφθεί το Βελιγράδι.

«Θα επισκεφθώ το Βελιγράδι στις 22 Οκτωβρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία πρόσκλησης του πρωθυπουργού Βούτσιτς. Έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε και μεγάλες δυνατότητες για συνεργασία. Ανοίγεται μια νέα εποχή για τα Βαλκάνια και θα επωφεληθούμε όλοι», τόνισε ο Ράμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Shekulli.
--
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σύνοδος Βερολίνου: Τι είπε η Μέρκελ για τα

Σκόπια


Αύγουστος 29. 2014.
«Η διαφωνία του ονόματος μεταξύ της FYROM και της Ελλάδας πρέπει να επιλυθεί επειγόντως και να υπάρξει ετοιμότητα για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα του σκοπιανού Lokalno. 
Η Μέρκελ ζήτησε πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης, ανεξάρτητα συνδικάτα, ελεύθερη οικονομία από την οικονομική επιρροή, ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, μηδενική ανοχή στη διαφθορά, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και βελτίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο στις 28 Αυγούστου ήταν μια πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ στην οποία συμμετείχαν τα Σκόπια, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.
«Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεσμεύθηκε να συνεχίσει το Βερολίνο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Μέρκελ τόνισε ότι η χρηματοδότηση των έργων υποδομής, έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα συμβάλει στην επίτευξη της κατανόησης μεταξύ των βαλκανικών εθνών στην πορεία τους προς το μέλλον. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει μια ρεαλιστική προοπτική της ένταξης των χωρών της περιοχής στην ΕΕ», σημειώνει το Ράδιο Σλόμποντνα Εβρόπα.
Ενώ το Alsat-M θα προβάλλει ότι «τα εκκρεμή διμερή ζητήματα στην περιοχή θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν προς το συμφέρον των σχέσεων καλής γειτονίας και αύξηση της σταθερότητας στην περιοχή. Η διαφορά του ονόματος,  πρέπει να αντιμετωπισθεί επειγόντως με προθυμία προς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Αυτό αντικατοπτρίζει  την τελική δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια».
--
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.