29/8/14

Πώς Είδε το Ελληνικό ΥΠΕΞ την Αναφορά για το Όνομα της ΠΓΔΜ στο Ανακοινωθέν της Συνόδου του Βερολίνου

Για το κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης που έγινε στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια και της ιδιαίτερης αναφοράς του στην υπόθεση της ΠΓΔΜ ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Κούτρας τόνισε: «Η Ελλάδα στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία με τη μεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

» Η ελληνική θέση έχει διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια και συνιστά μια υπεύθυνη τοποθέτηση σύμφωνη όχι μόνο με τις εθνικές ευαισθησίες αλλά και με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις και τη διεθνή νομιμότητα. Το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται συνεπώς στην Αθήνα.

» Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί, από ελληνικής πλευράς, το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές αλλά είναι ένα θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ένα θέμα που άπτεται των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας.

» Ως εκ τούτου, ένα θέμα σχετιζόμενο, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα γενικής εφαρμογής κριτήρια της Κοπεγχάγης. Άλλωστε, σε σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα εκκρεμούν και αλλά κρίσιμα θέματα που έχουν επισημανθεί στα τελευταία σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013».

Υπενθυμίζεται ότι στο κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης ζητείται «να λυθεί το θέμα επειγόντως και με διάθεση συμβιβασμού από όλες τις πλευρές».

Δηλώσεις Γκρούεφσκι

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν.Γκρούεφσκι, στη διάσκεψη έγινε σαφής η πρόθεση από τη μεριά της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή και να συμμετάσχουν στη διευκόλυνση της επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.

«Νομίζω ότι τόσο εδώ στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες έχουν διαμορφώσει σαφή εικόνα πως η στασιμότητα σχετικά με την επίλυση του ζητήματος αυτού (σ.σ. της ονομασίας) οφείλεται, στην παρούσα φάση, στο γεγονός ότι ο νότιος γείτονάς μας δεν είναι έτοιμος να συζητήσει για εξεύρεση λύσης εξαιτίας άλλων προβλημάτων που επικαλείται. Όμως, το πρόβλημα παραμένει και εμείς το αισθανόμαστε περισσότερο από τον καθένα. Από την άποψη αυτή, στη συνάντηση εκφράσθηκε η ελπίδα ότι την επόμενη περίοδο θα υπάρξει μεγαλύτερη ενασχόληση και πως και η άλλη πλευρά θα επιδείξει περισσότερη κινητικότητα για την επίλυσή του» κατέληξε ο κ. Γκρούεφσκι.

energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.