30/8/14

Συγχαίρει τον κατακτητή μας!

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει, επιτέλους, να κατανοήσει πως δεν έχει να κάνει ούτε με τη Μέρκελ ούτε με τον Κάμερον ούτε με τον Ολάντ ούτε με τον Πούτιν. Στην αντιμετώπιση του Κυπριακού έχει να κάνει με την Τουρκία και τους ηγέτες της. Καλείται, επίσης, να αντιληφθεί ότι όταν συνομιλεί με δυτικούς ηγέτες, χρησιμοποιούν κοινή γλώσσα επειδή κοινές είναι οι αρχές και οι αξίες που μας ενώνουν και μας χαρακτηρίζουν.
 Όταν, όμως, απευθύνεται στον ισλαμοφασίστα Ερντογάν, να μη θεωρεί ότι απευθύνεται στον… Δούκα του Νόρφολκ αλλά σε έναν Ασιάτη ισλαμιστή, που έχει τελείως διαφορετική θεώρηση της πολιτικής.

Αν σε αυτά προστεθεί και η θρησκευτική, ισλαμική διάσταση, τότε ο καθείς καταλαβαίνει ότι τα καλοπιάσματα, το γλείψιμο και η προσπάθεια εξημέρωσης δεν περνούν στον σουλτάνο της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος έστειλε, διά του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευ. Βενιζέλου, «συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο Ερντογάν». Και γιατί; Διότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου στην ελληνική τηλεόραση, «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά αυτό που είναι η πραγματικότητα. Ότι ο καθοριστικός παράγοντας για τη λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία».

Ο Ν. Αναστασιάδης τηρεί και συντηρεί έναντι της Τουρκίας μιαν εφεκτική στάση, που ξεπέρασε τα όρια του καλοπιάσματος, του πολιτικού γλειψίματος και της δουλοπρεπούς συμπεριφοράς. Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος απέφυγαν εδώ και δύο και πλέον μήνες να απαιτήσουν την απόσυρση και την καταδίκη από την ΕΕ, εκείνου του επαίσχυντου εγγράφου Νταβούτοβλου προς την Ένωση, διά του οποίου ενταφίαζε την Κυπριακή Δημοκρατία, που χαρακτήριζε ως εκλιπούσα. Ακολούθως, σε συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, αναφέρθηκε «στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Κύπρο», ως εάν ο εκπρόσωπος του Αττίλα πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο νησί και όχι νέα, παράνομη εισβολή στα κατεχόμενα εδάφη μας. Μερικά 24ωρα αργότερα, σε ομιλία του προς τους αποδήμους, αναφέρθηκε «στη μετάβαση του κ. Ερντογάν στην Κύπρο». Τώρα, στέλνει «συγχαρητήρια επιστολή» στον σουλτάνο Ερντογάν για την ανάληψη της προεδρίας.

Ο Ν. Αναστασιάδης τρέφει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις. Από μια σκοπιά, είναι κατανοητή η προσπάθειά του για διάσπαση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και αναζήτηση λύσης, λειτουργικής και βιώσιμης, αμοιβαία αποδεκτής, στηριγμένης στις αρχές της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου. Πάλι, όμως, ο Πρόεδρος ελπίζει ότι ο Ερντογάν θα ανταποκριθεί στο καλόπιασμα και στο κάλεσμά του και θα συμπεριφερθεί όπως ένας δυτικός ηγέτης. Μέγα λάθος! Ο Ερντογάν, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του, συχνά υπερφίαλες - «θα είμαστε πάντα βήματα μπροστά από τους Έλληνες!» - δεν φαίνεται και, κατά την εκτίμησή μας, δεν πρόκειται να αποστεί από τις γνωστές θέσεις του. Δηλαδή, ότι απαιτεί λύση τουρκικών προδιαγραφών, με δύο ισότιμα κράτη, μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στήριξη του ψευδοκράτους, παραμονή Αττίλα και εποίκων και εγγυητικά-επεμβατικά δικαιώματα.

Ο Ν. Αναστασιάδης καλείται να κατανοήσει ότι ο Ερντογάν, ενδεδυμένος τώρα με την αίγλη και την ισχύ του Προέδρου της Τουρκίας και με ενισχυμένο τον αυταρχισμό και την αυτοκρατορική ιδεοληψία του, δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει ως ένας… δυτικού στιλ, ηγέτης. Είναι ισλαμιστής, μιλά τώρα για τη «νέα Τουρκία» που οραματίζεται ως την επόμενη, προσεχή υπερδύναμη του κόσμου και θεωρεί τον εαυτό του ως την έκφραση της Τουρκίας. Από αυτό το δυσθεώρητο ύψος αλαζονείας και δύναμης, γιατί ο Πρόεδρος ελπίζει ότι ο Ερντογάν θα επιθυμεί τώρα να λύσει το Κυπριακό αφού δεν έχει ούτε ενόχληση ούτε κόστος αλλ’ εισπράττει, κι από πάνω, συγχαρητήρια από τους κατακτημένους του;

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.