28/8/14

Πρόεδρος της Τουρκίας ορκίστηκε ο Ερντογάν

Συγχαρητήρια επιστολή του Κύπριου προέδρου μεταφέρει ο Ευ. Βενιζέλος
Πρόεδρος της Τουρκίας ορκίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο πρώτος αρχηγός του σύγχρονου τουρκικού κράτους ο οποίος εξελέγη άμεσα από τον τουρκικό λαό.
Θα ακολουθήσει το επίσημο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο, τη δεξίωση και τέλος το δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Ερντογάν προς τιμήν των ξένων επισήμων που ήλθαν στην Άγκυρα για τις τελετές.
Στις 22:00 ο 12ος πρόεδρος της Τουρκίας θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το νέο αρχηγό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Παρών στην τελετή παράδοσης-παραλαβής θα είναι το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έφτασε το πρωί στην Άγκυρα. Ο κ. Βενιζέλος μεταφέρει επίσης συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον κ. Ερντογάν.
Φτάνοντας στην τουρκική πρωτεύουσα ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε την πρεσβεία της Ελλάδας.
Ευ. Βενιζέλος: Κλειδί για τις διμερείς σχέσεις το Κυπριακό
«Βρίσκομαι στην Άγκυρα, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να μεταφέρω τα συγχαρητήριά μας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, όλης της κυβέρνησης προς τον πρόεδρο Ερντογάν που σήμερα αναλαμβάνει επισήμως το νέο θεσμικό του ρόλο. Θέλουμε μια σχέση καλής γειτονίας, έχουμε μια σχέση εταιρικής συνεργασίας, είμαστε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του '50 και η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο για όλα τα ανοικτά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θέλουμε να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης», επισήμανε ο Έλληνας ο υπουργός σε δήλωσή του στη ΝΕΡΙΤ και συνέχισε:
«Το κλειδί για τα πάντα σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, είναι μία δίκαιη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό προφανώς το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η τουρκική ηγεσία, ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, που περιμένουμε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και πρέπει, προκειμένου να βρεθεί αυτή η λύση η οποία θα δώσει και έναν άλλο τόνο, έναν άλλο ρυθμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλες προοπτικές μπροστά τους. Υπάρχουν βαριά, ανοικτά προβλήματα, ιστορικά. Είμαστε σε συνεχή διάλογο αλλά το κλειδί είναι το Κυπριακό».
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες του κυπριακού Τύπου ότι ο ίδιος μεταφέρει συγχαρητήρια επιστολή του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προς τον κ. Ερντογάν, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την πληροφορία λέγοντας ότι αυτό έγινε έπειτα από παράκληση του Κύπριου Προέδρου και σημείωσε: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά αυτό που είναι η πραγματικότητα, ότι ο καθοριστικός παράγοντας για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία. Και αυτό θα μου δοθεί, φαντάζομαι, η ευκαιρία να το πω προφορικά στους συνομιλητές μου εδώ στην Άγκυρα σήμερα».
Ο κ. Βενιζέλος θα παραστεί στην τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο στις 17:00 και στη δεξίωση που θα ακολουθήσει, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο κ. Ερντογάν προς τους ξένους επισήμους που έφτασαν στην Τουρκία για την τελετή.
Nαυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. ΩΧ
    ΩΧ
    Το πρωτο που ορκισθηκε προεδρος ο ερντογαν,
    το δευτερο που θα παρευρεθει ο τουρκογλου.
    Ως προς το πρωτο, ευχομαι να μην δουμε το ισλαμικο μετωπο των ανιατα φρενοβλαβων (ΙΜΑΦ) να παιρνει διεθνεις διαστασεις με την στηριξη της τουρκιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.