31/8/14

Πούτιν: «Ο,τι αγγίζουν οι ΗΠΑ μετατρέπεται σε Λιβύη ή Ιράκ»

Τις μονομερείς ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή αρένα επέκρινε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο 10ο ετήσιο εκπαιδευτικό φόρουμ νεολαίας  Seliger-2014 στη λίμνη Σέλιγκερ, στο Τβερ, 370 χλμ βόρεια της Μόσχας,  «οτιδήποτε αγγίζουν οι ΗΠΑ φαίνεται πως μετατρέπεται σε Λιβύη ή Ιράκ».
«Θυμάστε το ανέκδοτο πως “ότι και να κάνουν οι ρώσοι, καταλήγουν με ένα καλάσνικοφ στο χέρι”; Εχω την εντύπωση πως ό,τι αγγίζουν οι αμερικανοί, καταλήγει αυτόματα σε Λιβύη ή Ιράκ», σχολίασε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας πως ο ρόλος του ΟΗΕ τείνει να γίνει απλά διακοσμητικός, εάν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Αν και δεν θεωρεί πως οι κινήσεις του ΟΗΕ είναι αναποτελεσματικές στο σύνολό τους, τόνισε πως χρειάζεται μεταρρύθμιση του θεσμού, στην οποία θα συναινέσει η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, ώστε να εξυπηρετεί το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε: Να προασπίζει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών απέναντι σε κάθε μονομερή πρακτική.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μόνον αυτό θα πρέπει να έχει απαραίτητη εξουσίας επιβολής κυρώσεων ή την απόφαση για χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον κάποιας χώρας. Και αυτές θα πρέπει να είναι αποφάσεις απολύτως δεσμευτικές για τα μέλη, μέσα από ένα μηχανισμό που κανείς δεν θα έχει τη δυνατότητα να διαβρώσει» τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν.
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία σύγκρουση - Οι εταίροι μας όμως θα πρέπει να σταματήσουν να μας προκαλούν»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος τόνισε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία σύγκρουση ευρείας κλίμακας, αλλά είναι κάθε στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της από τη γραμμή άμυνας.«Εμείς δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε συγκρούσεις και δεν πρόκειται να το κάνουμε. Φυσικά όμως είμαστε πάντα έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επίθεση κατά της ΡωσίαςΟι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι πολύ καλύτερο να μην μας προκαλούν», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο «όχι για να απειλήσει κάποιον, αλλά για να αισθάνεται ασφαλής».«Η Ρωσία είναι μια από τις πιο ισχυρές πυρηνικές χώρες. Και όχι στα λόγια. Είναι πραγματικότητα. Ενισχύουμε τις πυρηνικές αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις μας, προκειμένου να προασπίσουμε την ασφάλεια του ρωσικού έθνους» κατέληξε.
Η Σύγχρονη Ρωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.