28/8/14

Ουκρανία: Σύννεφα πολέμου μετά την «εισβολή» ρωσικών στρατευμάτων

Ο πρόεδρος Ποροσένκο συγκάλεσε σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας - Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ουκρανία: Σύννεφα πολέμου μετά την «εισβολή» ρωσικών στρατευμάτων
Ποροσένκο: «Τα ρωσικά στρατεύματα "έσπευσαν να βοηθήσουν" τους αντάρτες μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία». ( Πηγή: REUTERS/Maxim Shemetov)
Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας μετά τις απώλειες που είχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και τις καταγγελίες για παρουσία ρώσων στρατιωτών και τεθωρακισμένων οχημάτων σε ουκρανικό έδαφος, τόνισε ότι η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη είναι «εξαιρετικά δύσκολη [...] αλλά ελέγξιμη» όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Ο Ποροσένκο, μιλώντας στη διάρκεια της συνάντησής του με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας μετά την πτώση της πόλης Νοβοαζόφσκ στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, είπε ότι ρωσικά στρατεύματα «έσπευσαν να βοηθήσουν» τους αντάρτες μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάληψη του Νοβοαζόφσκ αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο, καθώς αφήνει ευάλωτη τη Μαριούπολη.

Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν για να υπερασπιστούν την παραλιακή πόλη Μαριούπολη, στα δυτικά του Νοβοαζόφσκ, στην Αζοφική Θάλασσα και δήλωσε ότι έχουν αρκετούς στρατιώτες για να αποτρέψουν την κατάληψή της από τους αντάρτες.

Εκπρόσωπος του ουκρανού προέδρου δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι το κεντρικό μήνυμα του Ποροσένκο στους συμβούλους ασφαλείας του ήταν: «Είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Το βασικό είναι να μην υπάρξει πανικός».

Παράλληλα, στη Βιέννη συνεδριάζει εκτάκτως ο ΟΑΣΕ, ενώ εκτάκτως συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19:00.

Η Μόσχα διαψεύδει ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν περάσει τα σύνορα.

ΝΑΤΟ: Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στις μάχες

Μετά τις καταγγελίες της Πολωνίας, την Τετάρτη, ότι υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή ρώσων στρατιωτών στις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η Συμμαχία εκτιμά πως περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στις μάχες.

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δύο οχηματοπομπές με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είδε ρωσικά τανκς χωρίς διακριτικά στη ρωσική πλευρά των συνόρων, περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι 15 άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά του πυροβολικού που έπληξαν πολλές συνοικίες στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
Σε ανακοίνωσή τους, οι τοπικές αρχές χαρακτήρισαν τη γενικότερη κατάσταση «πολύ τεταμένη».
Η σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας
Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επέδειξε και δορυφορική εικόνα, με ημερομηνία 23 Αυγούστου, στην οποία απεικονίζεται κονβόι ρωσικών αυτοκινούμενων πυροβόλων να έχει εισέλθει σε ουκρανικό έδαφος.

Κατόπιν αυτών, ο Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της χώρας.

«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω την επίσκεψη στην Τουρκία λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει στην Ουκρανία» ανέφερε ο Ποροσένκο σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

Στην ανακοίνωση, οι κινήσεις των ρώσων στρατιωτών αρχικά χαρακτηρίζονταν ως «ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ωστόσο στη συνέχεια το κείμενο διορθώθηκε.

Ωστόσο, ο αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΑΣΕ έκανε λόγο για «απευθείας εισβολή»από το ρωσικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία.

Στις καταγγελίες αντιπαρατέθηκε ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ, λέγοντας ότι σε καμία χρονική στιγμή δεν έχουν περάσει τα σύνορα ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Πούτιν για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε στο Reuters ότι κατά την εκτίμησή της αυτό που συμβαίνει αποτελεί εισβολή στην Ουκρανία.

«Χθες, Ρώσοι στρατιώτες πήραν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ»
, μια παραθαλάσσια πόλη 11.000 κατοίκων μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας μέσω του Twitter, επισημαίνοντας ότι πολλά ακόμη χωριά σε μικρή απόσταση έχουν επίσης καταληφθεί.

«Μια αντεπίθεση από ρωσικά στρατεύματα και μονάδες των αυτονομιστών συνεχίζεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το Συμβούλιο μέσω Twitter. Κατά την ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πόλη Νοβοαζόφσκ αποσύρθηκαν «για να σωθούν» και τώρα ενισχύουν τις δυνάμεις στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι είδε σειρά αρμάτων μάχης χωρίς διακριτικά και με ταλαιπωρημένους ή τραυματισμένους στρατιώτες να προσεγγίζουν σε ρωσικό χωριό, τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Απαράδεκτη, αν αληθεύει, η παρουσία Ρώσων στην Ουκρανία» λέει ο γάλλος πρόεδρος, ενώ ο αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο επανέλαβε την κατηγορία σήμερα το πρωί. Παράλληλα, στενός συνεργάτης της Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στην κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, συμφωνώντας να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας -μια απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, η Λιθουανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προχώρησε σε μια «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή» στην Ουκρανία και απαίτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό.

«Η Λιθουανία καταδικάζει έντονα την ολοφάνερη εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας»
 και «καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το θέμα αμέσως» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με τη χώρα της Βαλτικής, μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, οι ενέργειες της Μόσχας «παραβιάζουν ανοικτά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και υπονομεύουν την ασφάλεια σε όλη την περιοχή».

Το Βίλνιους κάλεσε τη Ρωσία «να αποσύρει αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις της, τα όπλα και τα στρατιωτικά της μέσα από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς σημείωσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έπρεπε να εξεταστεί από το ΣΑ του ΟΗΕ ως μια επιθετική ενέργεια». Ο ΟΗΕ οφείλει να αντιδράσει, «πρόκειται για έναν πόλεμο», σημείωσε ο Ρίνκεβιτς στο Twitter.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

 1. Μέγιστος ο πανικός των Αμερικανών, όπως αναδύεται από το λεπτομερές άρθρον του βόθρου.

  Αλλιώς τα σχεδίασαν τα κορόιδα οι Αμερικάνοι για την Ουκρανία και αλλιώς τους βγαίνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. E αφού αγανάκτησε και η ... Λιθουανία, θα τραπεί σε φυγή η Ρωσσία !
  Λιθουανοί, Εσθονοί, Φινλανδοί και λοιπές παρα-Μογγολοφυλές, πιστά σκυλιά της "Δύσεως", τσανακογλείφτες της πλανητοποιήσεως.
  Τέτοιος δεν είναι και ο επίτροπος Μούιζνιεκ που υβρίζει το Λιμενικό και απαιτεί "ανοικτά σύνορα" στο Αιγαίο ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.