31/8/14

Οι Αμερικανοί και οι ομογενείς μαθαίνουν για τη Γενοκτονία και οι Ελλαδίτες αρνησιπάτριδες την χλευάζουν και την αμφισβητούν

Ημερίδα με στόχο την ενημέρωση δασκάλων και των παιδιών που διδάσκουν οργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Έχει εκδώσει σχολικά εγχειρίδια για τον προσφυγικό ελληνισμό, τους διωγμούς και τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών. Συνέντευξη στο pontos-news.gr
Με ύψιστο στόχο να μην ξεχαστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, οι Πόντιοι στο Σικάγο κάνουν εδώ και έξι χρόνια στοχευμένο αγώνα ενημέρωσης στις ΗΠΑ με εκπαιδευτικά εγχειρίδια και ημερίδες ενημέρωσης της αμερικανικής εκπαιδευτικής κοινότητας και των νεότερων γενεών των Ελληνοαμερικανών.
Στο πλαίσιο αυτό, και με την ευκαιρία της συγκέντρωσης των Ποντιακών Συλλόγων στο Ιλινόι, το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών για την Μικρά Ασία και τον Πόντο (AMPHRC) διοργανώνει σήμερα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων 1914-1923», το οποίο απευθύνεται σε δασκάλους και καθηγητές αμερικανικών και ελληνοαμερικανικών δημοτικών και γυμνασίων.
«Η Γενοκτονία δεν πρέπει να ξεχαστεί»
Το pontos-news.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δραστήριο ιδρυτή του AMPHRC, καθηγητή Γεώργιο Μαυρόπουλο, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας το όνειρό του και όνειρο κάθε Πόντιου που ζει στις ΗΠΑ και όχι μόνο: «να μην ξεχάσει κανείς τη Γενοκτονία και να αναγνωριστεί, όπως έχει συμβεί και με τις Γενοκτονίες των Εβραίων και των Αρμενίων».
Μας μίλησε για τους καρπούς μιας πολυετούς προσπάθειας που έχουν κάνει μέλη του Κέντρου, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Ελληνοαμερικανοί πανεπιστημιακοί και ιστορικοί από την Ελλάδα για να μπορούν να έχουν στα χέρια τους σήμερα δύο σημαντικά σχολικά εγχειρίδια, Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντουκαι Η Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων 1914-1923, τα οποία απευθύνονται σε Αμερικανούς εκπαιδευτικούς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 
Τα πρώτα σχολικά εγχειρίδια για τη Γενοκτονία
«Στο πρώτο εγχειρίδιο κάνουμε μια περιεκτική περιγραφή μιας περιόδου τριών χιλιάδων χρόνων, από την πρώτη εγκατάσταση των Ελλήνων αποίκων στην περιοχή της Μικράς Ασίας και της Μαύρης Θάλασσας, την ακμή εκείνης της περιόδου, τη βυζαντινή περίοδο, την εμφάνιση των Οθωμανών και την κατάληψη της περιοχής, αλλά και την περίοδο μέχρι τη βίαιη εκδίωξη των Ελλήνων και τη μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Στο δεύτερο επικεντρωνόμαστε στην έννοια της Γενοκτονίας και στην περιγραφή όλων των δραματικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την περίοδο 1914-1923» μας εξηγεί ο Γ. Μαυρόπουλος. 
Τα εγχειρίδια έχουν αρχίσει να μοιράζονται στους Ποντιακούς Συλλόγους της Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, ενώ διανέμονται σε ιδιωτικά ελληνικά σχολεία, σχολεία της εκκλησίας και σε αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε πολλές πολιτείες.
Σε ερώτηση του pontos-news.gr για ποιο λόγο αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα τόσο στοχευμένο προϊόν που να απευθύνεται σε ξένους, μας είπε ότι όλα άρχισαν όταν συνειδητοποίησαν πως ό,τι συνέβη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στον Πόντο και την Μικρά Ασία «δεν το γνώριζαν ούτε οι Ελληνοαμερικανοί» στις περιοχές όπου πήγαιναν να μιλήσουν για τη Γενοκτονία. Γι’ αυτό και χρειάστηκε όλο αυτό το διάστημα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των Αμερικανών αλλά και ομογενών οι οποίοι δεν είναι Πόντιοι ή Μικρασιάτες. 
Οι Αρμένιοι έδειξαν το δρόμο
Ως προς το πώς θα υλοποιηθεί το φιλόδοξο σχέδιο, ο καθηγητής Μαυρόπουλος μας είπε ότι ζητήθηκε η βοήθεια Αρμενίων που είχαν κάνει τις σωστές κινήσεις και πέτυχαν διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του δικού τους λαού. Πολύτιμος αρωγός στο εγχείρημα ήταν ο Αρμένιος Τζορτζ Σιρινιάν, Διευθυντής του Ινστιτούτου Zoryan στο Τορόντο. 
«Οι αδερφοί Αρμένιοι μας εξήγησαν ότι για να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να γίνει με εγχειρίδια, δημοσιεύματα, ενημερώσεις, παρουσιάσεις, δράσεις που πρέπει να ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όσο αφορά το περιεχόμενο τους». Μάλιστα τους προέτρεψαν να εστιάσουν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε η Γενοκτονία να διδάσκεται στα σχολεία των ΗΠΑ.
Ο Γ. Μαυρόπουλος πρόσθεσε ότι νομικά η πολιτεία του Ιλινόι επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ώστε να αρχίσει να διδάσκεται το μάθημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολίας, «αφού ήδη υπάρχει νομική διάταξη που επιτρέπει τη διδασκαλία της Γενοκτονίας των Εβραίων, των Αρμενίων, των Καμποτζιανών κ.ά». Σε αυτό το «κ.ά.», δηλαδή «και άλλων», στηρίχτηκε το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο για να επιτύχει τους στόχους του.
Όσο για το σημερινό, δωρεάν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1914-1923», ο Γεώργιος Μαυρόπουλος είπε ότι η συμμετοχή αναμένεται να είναι γύρω στα 20 άτομα, αριθμός μικρός αλλά σημαντικός εάν το δει κανείς ως πρώτο σταθερό βήμα. Διότι άπαξ και γίνουν κοινωνοί όλων εκείνων των ιστορικών στοιχείων, που αποκρύπτονται ή μένουν στη λήθη, μπορούν να τα διαδώσουν και να βοηθήσουν στη διάχυσή τους σε μεγαλύτερα κοινά. 
Την παρουσίαση των δυο εκπαιδευτικών εγχειριδίων θα κάνουν ο συγγραφέας και συνταξιούχος εκπαιδευτικός Ρον Λεβίτσκι και η Αναστασία Σπυρίδη-Σκούπας, μέλος του Συλλόγου Ποντίων ‘Ξενιτέας’ και πρώην πρόεδρός του, η οποία είναι εκπαιδευτικός σε γυμνάσιο του Ιλινόι. 
Και ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο έχει αρχίσει ήδη την παραγωγή ενός συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται την Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολίας, την περίοδο 1913-1923. Ωστόσο επειδή το κόστος είναι μεγάλο, μια και πρόκειται για δουλειά ιδιαιτέρως απαιτητική, το Κέντρο ζητά οικονομική στήριξη προκειμένου να προχωρήσει το ντοκιμαντέρ The Great Catastrophe: Forgotten Genocide – Preserving the Memory of the Anatolian Greek Genocide 1913-1923. Βασίζεται στην παγκόσμια και διαδεδομένη πρακτική της αναζήτησης πόρων δια των προσφορών (fund raising).
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.