30/8/14

NY Times: Αμερικανοί πολίτες στο πλευρό τζιχαντιστών στη Συρία

Εχουν εντοπιστεί περίπου 12 απο τις μυστικές υπηρεσίες
«Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν εντοπίσει σχεδόν μια ντουζίνα Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, που η κυβέρνηση Ομπάμα λέει ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αλ Κάιντα, πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001» αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times.
Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας καταγράφεται μετά την δήλωση της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κέιτλιν Χέιντεν, η οποία ανέφερε ότι «γνωρίζαμε ότι ο Αμερικανός πολίτης Ντάγκλας Μακόθουρ Μακέιν βρισκόταν στη Συρία» και «σήμερα, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον θάνατό του. Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε μέσον για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση όσων επιστρέφουν από τα πεδία των μαχών σε Συρία και Ιράκ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν ενταχθεί στις ομάδες ανταρτών στη Συρία –όχι μόνο στο Ισλαμικό Κράτος– είχε σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιανουάριο.
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τώρα πάνω από εκατό Αμερικανοί έχουν πολεμήσει στις τάξεις ένοπλων ομάδων που συμμετέχουν στον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια.
Από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης το 2011, όπως σημειώνεται, τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας για τις ομάδες των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου του 33χρονου Ντάγκλας Μακόθουρ Μακέιν, που μαχόταν για το Ισλαμικό Κράτος και σκοτώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Επίσης, αναφέρεται ότι πολλοί περισσότεροι Ευρωπαίοι συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ — πάνω από 1.000, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει εντοπίσει περίπου 500 πολίτες της οι οποίοι έχουν μεταβεί στη Συρία σύμφωνα με έναν ανώτερο Βρετανό αξιωματούχο. «Περίπου οι μισοί έχουν επιστρέψει στη Βρετανία και ένας μικρός αριθμός έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Έρικ Χόλντερ, έχει δηλώσει ότι 7.000 ξένοι μαχητές πολεμούν σήμερα με το Ισλαμικό Κράτος και ότι οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνες που αφορούν περίπου 100 Αμερικανούς και σχετίζονται με «ύποπτα ταξίδια» σε Συρία και Ιράκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ δήλωσε την Πέμπτη ότι «η αντιμετώπιση της κατάστασης θα απαιτήσει μια περιφερειακή απάντηση στην απειλή που αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κράτος και ότι το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της αμερικανικής στρατιωτικής συμμετοχής και μόνο».
Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα ταξιδέψει σύντομα στην περιοχή για να οικοδομήσει έναν συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.