29/8/14

Κερδίζουν έδαφος οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ

Οι Πεσμεργκά, οι Κούρδοι μαχητές, ανακατέλαβαν σήμερα μια σειρά χωριά από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ, όπου συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους εναντίον τους, σύμφωνα με κουρδικές στρατιωτικές πηγές.
Οι Πεσμεργκά, οι δυνάμεις της Αυτόνομης Περιοχής του Κουρδιστάν, ανέκτησαν τον έλεγχο επτά χωριών κοντά στο στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα της Μοσούλης. Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν το φράγμα, το μεγαλύτερο του Ιράκ, από το ΙΚ στα μέσα του Αυγούστου.

Οι Πεσμεργκά ανάγκασαν εξάλλου τους τζιχαντιστές να υποχωρήσουν από ένα σύμπλεγμα πετρελαϊκών εγκαταστάσεων κοντά στη Μοσούλη, μια πόλη την οποία ελέγχουν οι μαχητές του ΙΚ, όπως ανέφερε η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου του βόρειου Ιράκ, η NOC.

Πριν αποσυρθούν όμως οι εξτρεμιστές πυρπόλησαν το κοίτασμα αργού Άιν Ζάλα και άλλες εγκαταστάσεις, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την προέλαση των Πεσμεργκά στην κοντινή πόλη Ζούμαρ, που παραμένει στα χέρια τους, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις.

Το ΙΚ έχει καταλάβει πολλές πετρελαιοπηγές στο βόρειο Ιράκ, όπου έχει προελάσει με μεγάλη ταχύτητα καταλαμβάνοντας τεράστιες εκτάσεις από τον Ιούνιο.

Η ριζοσπαστική οργάνωση χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου που κάνει λαθραία για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της.

Εξάλλου οι Κούρδοι ανέφεραν ότι προωθήθηκαν σε μεγάλο βάθος στις περιοχές του ΙΚ κοντά στη Ζούμαρ σήμερα. Οι Πεσμεργκά, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν εκ νέου τον έλεγχο πολλών περιοχών τις οποίες είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές της οργάνωσης αυτής, που έχει αποσχιστεί από την αλ Κάιντα, μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στο μεταξύ, 29 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν σήμερα όταν ιρακινά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση κοντά στην πόλη Αμερλί. Οι δυνάμεις του στρατού, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών, εξαπέλυσαν μια «μεγάλη επιχείρηση» για να τερματιστεί η πολιορκία, είπε ο στρατηγός Άμπντελ Αμίρ Ρέντα. Το ΙΚ πολιορκεί την Αμερλί, η οποία βρίσκεται περίπου 170 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης και όπου ζουν κυρίως Σιίτες Τουρκομάνοι, εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Η ταχύτατη προέλαση του ΙΚ και η κατάληψη μεγάλων εκτάσεων στο βόρειο και στο δυτικό Ιράκ καθώς και στη βόρεια και την ανατολική Συρία έχει θορυβήσει πολλές χώρες, που προσφέρουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό κυρίως στους Κούρδους, που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του στο βόρειο Ιράκ. Η Γερμανία έχει ήδη στείλει έξι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για να συντονίσουν τις παραδόσεις των ειδών που προσφέρει. Η αποστολή της μη-μάχιμης αυτής αποστολής άρχισε χθες στην Αρμπίλ.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει τουλάχιστον 15 εκπαιδευτικά και ελαφριά βομβαρδιστικά αεροσκάφη L-159, έναντι τιμήματος 750 κορόνων (27 εκατ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στην Πράγα.

Πέραν της πώλησης αυτής των υποηχητικών εκπαιδευτικών και ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών, η Τσεχία ενέκρινε χθες Τετάρτη τη δωρεά επιθετικών τουφεκιών, πολυβόλων, αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων καθώς και χειροβομβίδων στους Κούρδους από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Kαθημερινή

2 σχόλια:

  1. Πολλοί μύθοι κατέρρευσαν στην Μέση Ανατολή ένας απο αυτούς το ακαταμαχητο των Πεσμεργκά. Η Ερμπίλ σώθηκε χάρις την Αμερικανική Αεροπορία, τα Ιρανικά Στρατευματα , τις δυνάμεις του PKK(PJAK,YPG,PKK).

    Ενα γεγονός επίσης που παραπέμπει σε σταση ανάλογη με αυτή των Ολλανδικών στρατευμάτων στην Σρεμπρένιτσα ήταν η στάση των Πεσμεργκά στις περιοχές των Κούρδων Γεζιντί.
    Η ανευ λόγου και αιτίας αποχώρηση και υποχώρηση τους απο περιοχές του Βορείου Ιράκ που διαβιούσαν για αιώνες τους άφησε έρμαιο στις διαθέσεις του ΙΚΙΛ χιλιάδες άμαχους Γεζιντί.

    Το ΠΚΚ με εμφατικό τρόπο τονίζει σε όλα τα επίπεδα την εγκληματική αυτή στάση των δυνάμεων του Καθεστώτος Μπαρζανί στην αποτροόπαιο αυτή ανθρωπιστική κρίση

    Για μια φορά ακόμη αποκαλύπτεται το ηθικό μεγαλείο του καθεστώτος του Βορείου Ιράκ.Δεν προκαλεί εντύπωση βέβαια καθώς ο εκ των μεγαλυτερων σφαγέων των Κούρδων εκτός της Τουρκίας το καθεστώς Ασαντ της Συρίας και εκ των υπευθυνών της ανόδου του ΙΚΙΛ, έχει αναγορευτεί σε σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.

    Οξύμωρο σχήμα συνιστά επίσης το γεγονός πώς το ΠΚΚ στην Τουρκία στηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν στους νεοοθωμανικούς του σχεδιασμούς με αντάλλαγμα την κολοβή αυτονομία ενω ταυτόχρονα στην Συρία αντιπαλεύει το ΙΚΙΛ το οποίο και υποστηρίζεται σφοδρά απο την Αγκυρα και το οποίο έχει στόχο να καταστείλει την Κουρδική αυτονομία.

    Αν και αυτό δεν λέγεται σχιζοφρενής πρακτική πολύ φοβάμαι πως θα πρέπει να επανακαθορίσουμε τα όρια της λογικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η ανευ λόγου και αιτίας αποχώρηση και υποχώρηση τους απο περιοχές του Βορείου Ιράκ που διαβιούσαν για αιώνες τους άφησε έρμαιο στις διαθέσεις του ΙΚΙΛ χιλιάδες άμαχους Γεζιντί"
    Έχεις σκεφτεί πως αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή, η εκδίωξη της μειονότητας και η σφαγή της, θα μπορούσε να βολεύει τους κούρδους καθώς έκαναν την διεθνή κοινή γνώμη να ασχοληθεί με τους Κούρδους και τη δημιουργία σε μεταγενέστερο χράνο δικού τους κράτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.