31/8/14

Το PKK δεν είναι πια "τρομοκρατική" οργάνωση - Ήρθαν οι τζιχαντιστές!

Image
Αλλάζουν τα δεδομένα για την κουρδική οργανωση ΡΚΚ. Άρθρο στην διεθνούς απήχησης ιστοσελίδα Al Monitor εξετάζεται κατά πόσο το ΡΚΚ μπορεί να γίνει μία υπολογίσιμη δύναμη στη Μέση Ανατολή καθώς ήδη η άνοδός του βρίσκεται σε εξέλιξη σε δύο σημεία ταυτόχρονα, στην Τουρκία αφενός και στο Ιράκ και τη Συρία, αφετέρου.

Ένα κομβικό σημείο για την άνοδο του ΡΚΚ υπήρξαν οι προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου στην Τουρκία , κατά τις οποίες ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος HDP,κ. Ντεμίρτας κατέλαβε το εντυπωσιακό ποσοστό του 9.8%.

Από την άλλη, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, το ΡΚΚ έχει αποδειχθεί να είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει την επέλαση των τζιχατιστών τα τελευταία δύο χρόνια, γράφει το άρθρο. Έπειτα από την αποχώρηση των κουρδικών ιρακινών δυνάμεων πεσμεργκέ, αμαχητί, το ΡΚΚ έγινε η μοναδική δύναμη που μπορεί να συγκρατήσει τον ISIL.

Οι στρατιωτικές επιτυχίες του ΡΚΚ στη Συρία και στο Ιράκ κατέστησαν την οργάνωση μια υπολογίσιμη δύναμη στη Μέση Ανατολή ,ενώ η πολιτική επιτυχία του κ. Ντεμίρτας στην Τουρκία, έστρωσε τον δρόμο για το HDP να εξελιχθεί σε ένα κόμμα εθνικής εμβέλειας.
Σε περίπτωση που το HDP κατορθώσει και περάσει το εκλογικό όριο του 10% για να μπει κουρδικό κόμμα στη Βουλή, θα καταλάβει 20 θέσεις στη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα στερήσει από τον κ. Ερντογάν την πολυπόθητη πλειοψηφία που χρειάζεται για να αλλάξει το Σύνταγμα

Ταυτόχρονα - σημειώνει το άρθρο με έμφαση - οι επιτυχίες του ΡΚΚ στην Μέση Ανατολή εναντίον των τζιχατιστών έκανε τη Δύση να εξετάσει το ενδεχόμενο να απομακρύνει την οργάνωση από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Γερμανία στέλνει όπλα

Όπως μεταδίδει η DW  τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου, Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναμένεται να εγκρίνουν αύριο  Δευτέρα, σε έκτακτη συνεδρίαση της βουλής, την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς τους Κούρδους του βορείου Ιράκ. Τα δύο κόμματα κάνουν λόγο για μια «ιδιαίτερη περίπτωση ανάγκης» και διευκρινίζουν ότι στο επίκεντρο της πολιτικής τους παραμένει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Η στρατιωτική βοήθεια θα απευθύνεται στις δυνάμεις της περιφερειακής κυβέρνησης των Κούρδων, κατόπιν συνεννόησης με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, διευκρινίζει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αποκλείει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ.

Νέα δεδομένα στην Τουρκία

Το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση στη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, από την εποχή των συγκρούσεων με τον τουρκικό στρατό. Στο μεταξύ, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εδώ και ένα χρόνο ισχύει εκεχειρία. Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει αποκηρύξει τη βία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος με την τουρκική κυβέρνηση για την επίλυση του κουρδικού. Η εικόνα των Κούρδων αλλάζει στην Τουρκία. Και όπως υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρολφ Μίτσενιχ: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο κούρδος υποψήφιος πρόεδρος Σελαχατίν Ντεμιρτάς έλαβε στις πρόσφατες εκλογές ένα σημαντικό ποσοστό ψήφων». Ο κούρδος υποψήφιος, που τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα με στόχο τη διασφάλιση περισσότερων δικαιωμάτων για τους συμπατριώτες του, διασφάλισε το 10%.

Ένας σαφής διαχωρισμός των δύο κουρδικών δυνάμεων δεν είναι εύκολη υπόθεση
Από την άλλη πλευρά, το ΡΚΚ έχει προσανατολίσει τη στρατιωτική του δράση στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), σημειώνοντας μάλιστα επιτυχίες στο πεδίο της μάχης. Μάλιστα, περισσότερες επιτυχίες σε σχέση με τις δυνάμεις των Πεσμεργκά, του στρατού της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων του Ιράκ, οι οποίοι θα δεχθούν την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης. Πολλές φορές, Πεσμεργκά και ΡΚΚ μάχονται δίπλα-δίπλα ενάντια στους τζιχαντιστές. Ένας σαφής διαχωρισμός των δύο κουρδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τον IS δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Τα νέα δεδομένα στην περιοχή απαιτούν επανεξέταση της γερμανικής στάσης έναντι του ΡΚΚ, υποστηρίζει σήμερα ο βουλευτής των Πρασίνων Φρίτγιοφ Σμιτ, υπενθυμίζοντας ότι και η ίδια η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα διαφορετικά το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα. Ο τουρκικός προβληματισμός δεν επιτρέπεται να αγνοηθεί, εκτιμά και ο Ρολφ Μίτσενιχ, διευκρινίζοντας: «Αυτό που επιχειρείται σήμερα στην Τουρκία, θα έχει σύντομα επιπτώσεις και στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα ήταν λάθος να προετοιμαστούμε για μια τέτοια συζήτηση».
Ωστόσο, κανείς δεν αναμένει σύντομα στη Γερμανία κάποια κίνηση για την νομιμοποίηση του ΡΚΚ, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει τον αποχαρακτηρισμό της κουρδικής οργάνωσης που σήμερα θεωρείται «τρομοκρατική» από την ΕΕ. Και αυτό θα αργήσει πολύ.

OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.