29/8/14

ΟΗΕ: Αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ - Ρωσίας στην έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α.


REUTERS/CARLO ALLEGRI
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σαμάνθα Πάουερ (φωτ. αρχείου).
Αλληλοκατηγορίες μεταξύ των πρέσβεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σημειώθηκαν κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ο πρέσβης της Βρετανίας κατήγγειλε «άμεση στρατιωτική εμπλοκή» στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις» στην ανατολική Ουκρανία,δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σαμάνθα Πάουερ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Πάουερ παρουσίαζε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας έναν κατάλογο των στοιχείων που δείχνουν μια άμεση εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών, και πρόσθεσε ότι «μπροστά σε αυτήν την απειλή, το να μην αντιδράσουμε θα στοίχιζε πολύ ακριβά».
Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η Ρωσία κωφεύει» στις προειδοποιήσεις των χωρών της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία, η Πάουερ διερωτήθηκε πώς, υπό αυτές τις συνθήκες, «να διαβεβαιώσουμε τις άλλες χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία ότι η ασφάλειά τους είναι εγγυημένη».
«Το ερώτημα δεν είναι τι πούμε στους Ρώσους αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να μας ακούσουν» προσέθεσε η ίδια.
Επιπλέον ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ κατήγγειλε μία «άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές» και ζήτησε από τη Μόσχα να «αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τα όπλα της» από το ουκρανικό έδαφος.
Για τον Γκραντ «οι αποδείξεις είναι αδιάσειστες».
Ο Βρετανός πρεσβευτής αναφέρθηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ και δείχνουν συστοιχίες πυραύλων τις οποίες ανέπτυσσαν «εδώ και πολλούς μήνες» τα μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Σπετσνάζ για να στηρίξουν τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έστειλαν στην Ουκρανία «δεκάδες συμβούλους» και τον ουκρανικό στρατό να «βομβαρδίσει πολίτες» σε περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές.
«Το μήνυμά μου στην Ουάσιγκτον είναι το εξής: σταματήστε να αναμιγνύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών» τόνισε.
Ο Τσούρκιν ζήτησε από τους εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνουν μία ανακοίνωση που θα ζητά «την άμεση κατάπαυση του πυρός» και έναν «ευρύ πολιτικό διάλογο» στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις» στην Ουκρανία μας πληροφορεί με ύφος πολλών καρδιναλίων η μαντάμ εξ Αμερικής.

    Προφανώς κατά την ίδια, τα αφεντικά της ούτε ψέμματα λένε, και κυρίως δεν τροφοδοτούν καμμία σύγκρουση σε κανένα μέρος του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.