28/8/14

Deutsche Welle: Από αντίπαλος, εταίρος ο Aσαντ;

Προσφέρει στη Δύση συνεργασία και εμφανίζεται ως παράγοντας σταθερότητας
Βερολίνο
Στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» ο Σύριος ηγέτης Ασαντ προσφέρει στη Δύση συνεργασία και εμφανίζεται ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle. Είναι όμως ζητούμενο μια συνεργασία μαζί του;
Όταν η «αραβική άνοιξη» βρίσκονταν σε πλήρη άνθηση, οι μέρες του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ έμοιαζαν μετρημένες. Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλί είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την χώρα του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακείχε αποχωρήσει από την εξουσία και ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είχε δολοφονηθεί.

Το φθινόπωρο του 2011, χιλιάδες σύροι διαμαρτύρονταν κατά του καθεστώτος, όμως ο Άσαντ προειδοποιούσε για ισλαμιστές τρομοκράτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Τρία χρόνια αργότερα, με τους νεκρούς του εμφυλίου στη Συρία να ξεπερνούν τους 190.000, οι προειδοποιήσεις του Άσαντ περί ισλαμιστών μοιάζουν να γίνονται πραγματικότητα.

Η προέλαση των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» συνεχίζεται πλέον και στη Συρία. Αρχικά πολεμούσαν μόνο τους αντάρτες, όμως πλέον στρέφονται και κατά του στρατού της χώρας.

Συρία και Δύση έχουν πλέον ένα κοινό εχθρό. Το γεγονός αυτό συμφέρει το καθεστώς Άσαντ, εκτιμά η Πέτρα Μπέκερ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου:«Από την αρχή ο Ασάντ υποστήριζε ότι η επανάσταση των πολιτών που ζητούν δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα ήταν απλά εξέγερση σαλαφιστών.

Άνοιξε μάλιστα τις φυλακές ασφαλείας απελευθερώνοντας πολλούς τζιχαντιστές, γνωρίζοντας ότι θα δημιουργήσουν τρομοκρατικούς πυρήνες. Έκανε ότι μπορούσε έτσι ώστε να έχει ως αντιπάλους ένοπλους ισλαμιστές, οι οποίοι με την δράση τους να στηρίζουν τα επιχειρήματά του»
, πιστεύει η γερμανίδα ειδικός.

«Μικρότερο κακό» το καθεστώς Άσαντ
Με την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Τάμπκα της επαρχίας Ράκα στα βόρεια της Συρίας οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» έδειξαν ότι είναι ισχυρότεροι από ότι περίμενε το καθεστώς Άσαντ. Όμως η προέλαση των τζιχαντιστών ίσως να είναι για τον Σύρο ηγέτη το εισιτήριο, με το οποίο θα βγει από τη διεθνή απομόνωση.

«Αν ο Άσαντ καταφέρει να πείσει την Δύση να τον δεχθεί ως εταίρο στην καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικός Στρατός, τότε θα σταθεροποιήσει την εξουσία του για πολλά χρόνια», θεωρεί η Πέτρα Μπέκερ.

Μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον διαψεύδει κάθε συνεργασία με το καθεστώς της Συρίας. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, όμως, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το έδαφος της Συρίας με σκοπό την προετοιμασία επιθέσεων με μαχητικά.

Για πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, που ανησυχούν ιδιαίτερα για την προέλαση των τζιχαντιστών, ο Άσαντ μοιάζει να είναι πλέον το «μικρότερο κακό», μιας και καταπιέζει και δολοφονεί «μονάχα» Σύρους πολίτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.