31/8/14

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας

SHAUN WALKER / THE GUARDIAN
Ο πρόεδρος Ομπάμα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη, στον Λευκό Οίκο είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη για νέο γύρο εμπορικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Διπλή κόκκινη γραμμή διέσχισαν οι αντίπαλοι στην Ουκρανία, με το Κίεβο να ζητεί ανοιχτά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα να διατάσσει τη «διείσδυση» εκατοντάδων Ρώσων στρατιωτών στην Ανατολική Ουκρανία, γεγονός που κατήγγειλε η διεθνής κοινότητα.
Η Ρωσία, όμως, συνέχισε να αρνείται την εμπλοκή στρατευμάτων της στην Αν. Ουκρανία, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ να χαρακτηρίζει την Παρασκευή τις καταγγελίες αυτές «αβάσιμες υποθέσεις, χωρίς ίχνος αποδεικτικών στοιχείων». Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωνε ενώπιον του Κοινοβουλίου στο Κίεβο ότι ζητεί από το όργανο «να κινήσει τις διαδικασίες που θα θέσουν τη χώρα σε τροχιά ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέο γύρο εμπορικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο της Συμμαχίας την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε, ωστόσο, κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στην Ουκρανία.

Δυτικές πρωτοβουλίες

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε επίσης το βράδυ της Πέμπτης ότι η Ε.Ε. θα συζητήσει την επιβολή νέων εμπορικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. «Δεχόμαστε αναφορές για αυξημένη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων και για νέες επιθετικές ενέργειες των αυτονομιστών σε περιοχές που μέχρι στιγμής ήταν ειρηνικές. Ξεκαθαρίσαμε ήδη από τον Μάρτιο ότι, σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης, θα συζητούσαμε την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων», είπε η κ. Μέρκελ. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Ενωσης, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου επανήλθε στο θέμα, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας «ωμή στρατιωτική επέμβαση» και καλώντας τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, όμως, υποβάθμισε τις αναφορές σχετικά με ρωσικές επιθέσεις εντός ουκρανικού εδάφους. Αντίθετα, ο πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι οι πρόσφατες επιτυχίες των Ουκρανών εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών υποχρέωσαν το Κρεμλίνο να ενισχύσει ανοιχτά τους αυτονομιστές. Ο κ. Ομπάμα επέμεινε έτσι ότι η προσήλωσή του στις εμπορικές κυρώσεις αποδεικνύεται αποτελεσματική, έχοντας απομονώσει τη Ρωσία σε βαθμό πρωτόγνωρο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Τα κράτη της Δύσης έχουν ήδη συμφωνήσει σε σειρά εμπορικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες έχουν αρχίσει να πλήττουν τη ρωσική οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο πρόεδρος Πούτιν δεν μοιάζει έτοιμος να υποχωρήσει, όπως φάνηκε και μετά την πρώτη απευθείας συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο αυτή την εβδομάδα στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έγραφε την Πέμπτη στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: «Μου φαίνεται ότι το Κίεβο χρειάζεται οπωσδήποτε μια “ρωσική ένοπλη εισβολή”. Ετσι κρατάει κανείς τον πληθυσμό σε κατάσταση πανικού και εξασφαλίζει την πολιτική του επιβίωση».

Σαθρές διαψεύσεις

Οι διαψεύσεις της Μόσχας για την παρουσία στρατιωτών της στην Αν. Ουκρανία έμοιαζαν, όμως, ολοένα και πιο αναληθείς. Ο ίδιος ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι τους μαχητές του επικουρούν «εν ενεργεία Ρώσοι στρατιώτες», οι οποίοι, σύμφωνα με τον αυτοανακηρυχθέντα ηγέτη της ρωσόφωνης περιοχής, πραγματοποιούν τις «διακοπές» τους. Οταν ο ανταποκριτής του Guardian είδε πριν από δύο εβδομάδες ρωσική τεθωρακισμένη φάλαγγα να διασχίζει τα σύνορα μπαίνοντας στην Ουκρανία, το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε αρνηθεί την πραγματοποίηση εισβολής, κάνοντας λόγο για περίπολο της συνοριοφυλακής που εισήλθε εκ παραδρομής στο έδαφος της Ουκρανίας. Την ίδια δικαιολογία χρησιμοποίησε και αυτή την εβδομάδα η Μόσχα, για να αιτιολογήσει την αιχμαλωσία Ρώσων αλεξιπτωτιστών πολλά χιλιόμετρα εντός ουκρανικού εδάφους.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους εξεγερμένους ρωσόφωνους να διασφαλίσουν την ύπαρξη «ανθρωπιστικού διαδρόμου» στην Ανατολική Ουκρανία, ώστε οι περικυκλωμένοι Ουκρανοί στρατιώτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης.

Ως παραφωνία στην πολιτική του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, συγγενείς Ρώσων στρατιωτών που έχουν αιχμαλωτισθεί από τους Ουκρανούς έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις, καλώντας τον πρόεδρο Πούτιν και το υπουργείο Αμυνας να μεσολαβήσουν με στόχο την απελευθέρωση των δικών τους.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.