30/11/14

Γαλλία: Με ποσοστό 64,5% επανεξελέγη πρόεδρος του UMP o Σαρκοζί


Ο Νικολά Σαρκοζί εξελέγη το Σάββατο στην προεδρία του συντηρητικού κόμματος UMP, πιθανό βήμα προς την διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας για δεύτερη φορά, αλλά η νίκη του δεν ήταν τόσο ισχυρή ώστε να εγγυάται την επιστροφή του στην προεδρία το 2017.

Ο Σαρκοζί εξασφάλισε το 64,5% και σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών πριν από την ψηφοφορία θα χρειαζόταν τουλάχιστον 70% για να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του και να αναδειχθεί σε αδιαφιλονίκητο διεκδικητή της προεδρίας.

Την τελευταία φορά που εξελέγη πρόεδρος του κόμματός του το 2004 είχε εξασφαλίσει το 85%.

Ο κυριότερος αντίπαλός του για την προεδρία του κόμματος, ο Μπρουνό Λε Μερ, συγκέντρωσε το 29,2%, ενώ ο τρίτος υποψήφιος, ο Ερβέ Μαριτόν το 6,3%.Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, πάντως, η δημοτικότητα του οποίου μεταξύ των Γάλλων απειλεί τον Σαρκοζί, δείχνει ανυποχώρητος.

«Είμαι έτοιμος να τον βοηθήσω, φυσικά, αν ακολουθήσουμε την πορεία που έχω περιγράψει με τη συσπείρωση της δεξιάς και του κέντρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το αποτέλεσμα.«Θα δούμε για τις (προεδρικές) προκριματικές. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το αντίθετο της επαγρύπνησης είναι τι; Να πάμε για ύπνο; Δεν πρόκειται να πάω για ύπνο», είπε ο Ζιπέ.

Η 24ωρη διαδικτυακή εσωκομματική ψηφοφορία καθυστέρησε την Παρασκευή έπειτα από κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε η ιστοσελίδα της αλλά τελικά ψήφισε το 58% και πλέον των μελών του UMP, μεγαλύτεο ποσοστό σε σχέση με προηγούμενες αναμετρήσεις και οι αξιωματούχοι του κόμματος χαρακήρισαν απολύτως έγκυρο το εκλογικό αποτέλεσμα.

καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.