29/11/14

Εθνική Ασφάλεια - Εθνική Φρουρά

Με τον Φοίβο Κλόκκαρη

Με τον όρο εθνική ασφάλεια εννοούμε την απαίτηση να διατηρηθεί η επιβίωση του κράτους με τη χρήση πολιτικής, στρατιωτικής, οικονομικής και διπλωματικής ισχύος, που αποτελούν την εθνική ισχύ.
Οι έννοιες της ισχύος, ασφάλειας και επιβίωσης, είναι αλληλένδετες και σύμφυτες με την έννοια του κράτους. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η Τουρκία θέλει να καταλύσει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Το τελευταίο «οχυρό», που απέμεινε για την επιβίωσή μας, η πτώση του οποίου θα οδηγήσει στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρης της νήσου.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προβάλει τα κύρια ζητήματα-προβλήματα, σχετικά με τον συντελεστή στρατιωτικής ισχύος της ΚΔ, που εκφράζεται κατ’ εξοχήν από την Εθνική Φρουρά (ΕΦ). Είναι υποβαθμισμένος και πρέπει επειγόντως να αναβαθμιστεί, ως άμεση προτεραιότητα του κράτους μας. Το επιβάλλει ο υψηλός βαθμός κινδύνου για την επιβίωσή μας, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό επί μισό αιώνα κατά της εθνικής και κρατικής μας υπόστασης. Ιδιαίτερα σήμερα, που η τουρκική κατοχή επεκτάθηκε και στον ζωτικό θαλάσσιο χώρο της ΑΟΖ της ΚΔ, καθίσταται πιο επιτακτική αυτή η ανάγκη.

Τα κύρια ζητήματα που συνθέτουν τα προβλήματα της ΕΦ, μπορούν να ενταχθούν στις κατηγορίες της ΗΘΙΚΗΣ και ΥΛΙΚΗΣ στήριξής της από την Πολιτεία.

Η καθήλωση για πολλά χρόνια της ανέλιξης των μονίμων στελεχών, που αποτελούν την σπονδυλική στήλη της ΕΦ, δημιούργησε έναν «γηρασμένο» στρατό με σοβαρές επιπτώσεις στο ηθικό, την πειθαρχία και την απόδοση του προσωπικού. Είναι διάχυτο στα στελέχη το αίσθημα, ότι το κράτος δεν δίδει τη δέουσα βαρύτητα στον αποτρεπτικό ρόλο της ΕΦ και τη συμβολή της στη διαπραγματευτική και διπλωματική ικανότητα της ΚΔ.

Η παρατεταμένη συμπίεση των προϋπολογισμών (ΠΥ) άμυνας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων, στη συμπλήρωσή τους με νέα, καθώς και στην εκπαίδευση και το ηθικό του προσωπικού. Έχει επηρεασθεί δυσμενώς το αξιόμαχο της ΕΦ. Έχουν δημιουργηθεί επιχειρησιακά κενά στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο:

- Αδυναμία αποτροπής στον θαλάσσιο χώρο, λόγω μη υλοποίησης σχετικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, που παραμένουν ανεκτέλεστα για πολλά χρόνια.

- Μείωση της δυνατότητας αντιμετώπισης αιφνιδιαστικών επιθετικών ενεργειών των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ), λόγω αποδυνάμωσης:

o Της έγκαιρης προειδοποίησης και άμεσης απόκρουσης.
o Της οργάνωσης εδάφους.
o Των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης.

Το κράτος διαθέτει μόνο μικρό μέρος του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ), παρά την υπάρχουσα νομοθεσία για διάθεση όλων των εισπράξεών του στους εξοπλισμούς της ΕΦ. Αυτό συμβαίνει ασύγγνωστα για πολλά χρόνια.

Πέραν των παραπάνω παραγόντων, το αξιόμαχο της ΕΦ επηρεάζεται δυσμενώς και από άλλα δύο συναφή θέματα. Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ), και τις θέσεις μας στο κεφάλαιο της ασφάλειας στις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Η αδρανοποίηση του ΔΕΑΧ και η κατάργηση των μεγάλων διακλαδικών ασκήσεων ΤΟΞΟΤΗΣ - ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ από το 2001, αποδυνάμωσε την αποτελεσματικότητα και διαλειτουργικότητα της αμυντικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου και δημιούργησε κενό ασφάλειας στον θαλάσσιο χώρο Ρόδου - Κύπρου, που εκμεταλλεύεται έκτοτε η Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά, στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, υποστηρίζει διαχρονικά (από το 1979) τη θέση για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, όχι μόνο από τα ξένα στρατεύματα αλλά και του κυπριακού κράτους. Η θέση αυτή θα στερήσει το κράτος μας από το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοάμυνας, που υλοποιείται με τις ένοπλες δυνάμεις. Θα είναι κράτος άοπλο σε μιαν από τις στρατηγικότερες και πλέον ασταθείς περιοχές του πλανήτη. Ανήμπορο να προστατεύσει τους πολίτες και τα συμφέροντά του και να αντιμετωπίζει απειλές κατά της ασφάλειάς του.

Η αποδυνάμωση της ισχύος ενός κράτους αυξάνει την επιθετικότητα των αντιπάλων του και μειώνει τη δυνατότητα διεκδίκησης των δικαίων του. Είναι το απαύγασμα της σκέψης του σοφού προγόνου μας Θουκυδίδη.

ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ
Αντιστράτηγος ε.α.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.