29/11/14

Το όργιο της φίμωσης του Τύπου στην Τουρκία - Απαγορεύεται ακόμη και η απλή καταγραφή γεγονότων

Απαγορεύθηκε στον τουρκικό Τύπο και στα τουρκικά ΜΜΕ να δημοσιεύσουν ή να μεταδώσουν ειδήσεις αναφορικά με τις ανακρίσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία εξετάζει τις κατηγορίες για διαφθορά. Πρόκειται για την πλέον εντυπωσιακή επέμβαση της κυβέρνησης στο χώρο της ενημέρωσης, για την πιο ωμή καταπάτηση της διαφάνειας.
Η επιτροπή της βουλής σχηματίστηκε για να ερευνήσει την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται πρώην υπουργοί, ο γιός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τραπεζίτες, τουρκο - ιρανοί «μεσάζοντες» κ.α. συνολικά  53 άτομα. Ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα - μόλις κάλεσε σε εξέταση δύο πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους - και ο αντικαταστάτης του έκρινε ότι «δεν συντρέχει λόγος» να συνεχιστεί η ανάκριση.

Η περίπτωση της απαγόρευσης δημοσιευμάτων κλπ για αυτή την περίπτωση διαφθοράς δεν είναι μοναδική στην Τουρκία. Τουλάχιστον τριάντα άλλες εκδόθηκαν από κυβερνητικές υπηρεσίες και την αστυνομία τα τελευταία τρία χρόνια. Μεταξύ αυτών η απαγόρευση δημοσιεύσεων για την:

- Επίθεση των τζιχαντιστών στο τουρκικό προξενείο της Μοσουλης τον περασμένο Ιούνιο όπου συνελήφθησαν 49 διπλωματικοί υπάλληλοι και 31 οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων. Απαγορεύθηκε ακόμη και η δημοσίευση φωτογραφιών τους όταν ελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στην Άγκυρα.

- Τον περασμένο Μάρτιο ξένα ηλεκτρονικά blogs μετέδωσαν μαγνητοφωνημένες συζητήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διπλωματών, στρατιωτικών και πρακτόρων της ΜΙΤ με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία. Στα τουρκικά ΜΜΕ και στον Τύπο απαγορεύθηκε να γίνει έστω και απλή αναφορά στο γεγονός.

- Η πιο αιματηρή «τρομοκρατική επίθεση» στην τουρκική ιστορία έγινε τον Μάιο 2013 στην πόλη Ρεϊλανλί της Νότιας Τουρκίας. Περισσότεροι από 55 σκοτώθηκαν και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 80. Μόνο η είδηση για το γεγονός και τίποτε άλλο δεν μεταδόθηκε.

-Τον Φεβρουάριο 2013 έγινε γνωστό ότι το γραφείο του τότε πρωθυπουργού κ. Ερντογάν ήταν "καλωδιωμένο" και οι συνομιλίες, τηλεφωνήματα κλπ που γίνονταν σ' αυτό "καταγράφονταν". Απαγορεύθηκε να γραφεί ή να μεταδοθεί οτιδήποτε σχετικό.

- Επίσης τον Φεβρουάριο 2013 απαγορεύθηκε η δημοσίευση πληροφοριών για την επέμβαση του Στρατού στο κόμβοι φορτηγών αυτοκινήτων «πιθανότατα της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ» στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας τα οποία μετέφεραν τουρκικά οπλα.

-Τον Δεκέμβριο 2011 τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν «στόχους στη Νοτιοανατολική Τουρκία» και σκότωσαν 34 πολίτες  τους οποίους εξέλαβαν ως άνδρες του παράνομου κουρδικού ΡΚΚ.

-Τον Αύγουστο 2011 απαγορεύθηκε η δημοσίευση των όσων συγκέντρωσαν οι ανακριτικές αρχές της Τουρκίας για τη διαφθορά στο τουρκικό ποδόσφαιρο.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.