28/11/14

Σ. Καραχότζα: Ευτυχώς δεν Ξεχνάνε Όλοι

   Άρθρο του Πομάκου δημοσιογράφου Σ. Καραχότζα
 Είναι αλήθεια πως τα τελευταία τέσσερα πολύ δύσκολα από οικονομικής άποψης χρόνια για την πατρίδα μας, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουμε να βγούμε από την οικονομική αυτή κρίση, ξεχνώντας πολλές φορές πως μια χώρα έχει να ασχοληθεί και με άλλα θέματα της, όπως είναι για παράδειγμα τα εθνικά. 
    Έτσι λοιπόν ένα από τα βασικά ζητήματα που θα έπρεπε να απασχολούν πολιτεία κα πολίτες και το οποίο δεν είναι άλλο από τη Θράκη, είχε ξεχαστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα το έτσι κι αλλιώς πολύ δραστήριο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής να βρει ακόμα μεγαλύτερο πεδίο δράσης μιας και κανένας δεν έδινε σημασία στα όσο γίνονται στην περιοχή.


    Φαίνεται όμως πως τουλάχιστον οι απλοί πολίτες του τόπου και γενικότερα της χώρας άρχισαν να καταλαβαίνουν πως πέρα από την κρίση και την έξοδο από αυτή υπάρχουν κι άλλα προβλήματα εθνικής φύσεως τα οποία και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για το λόγο αυτό άλλωστε είδαμε μέσα σε ούτε ένα μήνα να πραγματοποιούνται πέντε διαφορετικές εκδηλώσεις με θέμα τη Θράκη και τη μουσουλμανική της μειονότητα με εισηγητές ανθρώπους οι οποίοι είναι πολύ καλοί γνώστες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή.


    Μια ημερίδα με θέμα ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Μάιου στην Ακαδημία Αθηνών επαναλήφθηκε πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή και την ακριβώς επόμενη μέρα, δηλαδή στις 25 Οκτωβρίου στην Ξάνθη ύστερα από πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών μελετών και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης. 
    Στην Κομοτηνή η ανταπόκριση του κοινού ήταν παραπάνω κι από μεγάλη καθώς όχι μόνο γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα αλλά υπήρξε κι ένα έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα που αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και στην Ξάνθη όπου δυστυχώς δε γέμισε ούτε το μισό δημοτικό αμφιθέατρο ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως και στις δυο αυτές ημερίδες έλαμψαν δια της απουσίας τους οι πολιτικοί του τόπου αν και προσωπικά ήμουν βεβαίως πως κανένας εξ αυτών δε θα τολμούσε να εμφανιστεί σε μια ημερίδα με θέμα τους Πομάκους της Θράκης. 
    Λίγες μέρες αργότερα, στις 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Δράμα από τη Λέσχη Καταδρομέων του νομού μια επίσης πολύ πετυχημένη από κάθε άποψης εκδήλωση με δυο εισηγητές οι οποίοι ανέπτυξαν κατά τον καλύτερο τρόπο στους κατοίκους της περιοχής τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες η Θράκη και την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να δώσει λύσεις. 
    Στις 5 Νοεμβρίου το θέμα αυτό συζητήθηκε για άλλη μια φορά στην καθιερωμένη ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Ξάνθης ενώ στις 13 του ίδιου μήνα ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής επανέφερε το θέμα των Ελλήνων Πομάκων μέσα από μια εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Κομοτηνής με επίσης πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κοινού. 
    Αυτές είναι πέντε εκδηλώσεις με το ίδιο θέμα, δηλαδή τη Θράκη και τη μουσουλμανική της μειονότητα οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε διάστημα ενός 20 μόλις ημερών και η ιδιαιτερότητα τους είναι πως δεν πραγματοποιήθηκαν κάπου αλλού αλλά στην ίδια τη Θράκη, εκεί δηλαδή που υπάρχει το πρόβλημα. Φυσικά όλα δείχνουν πως το μειονοτικό ζήτημα της Θράκη έχει επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο αφού πέρα από τις προαναφερόμενες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν κι άλλες τρεις τουλάχιστον εκ των οποίων η μία θα γίνει επίσης στην Κομοτηνή στα τέλη Νοεμβρίου και οι υπόλοιπες δύο σε περιοχές της Ηπείρου την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου για τις οποίες όμως θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγες μέρες. 
    Εκείνο φυσικά που κατά την άποψη μου έχει σημασία είναι πως υπάρχουν ευτυχώς κι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να ταλαιπωρούνται από την οικονομική κρίση που εδώ και χρόνια περνάει η πατρίδα μας αλά δεν ξεχνάνε και τα υπόλοιπα προβλήματα μας και με την κάθε ευκαιρία προσπαθούν να τα επαναφέρουν στο προσκήνιο. Κρίμα μόνο που δεν κάνει το ίδιο και η επίσημη ελληνική πολιτεία. ΚΡΙΜΑ.

Σ. Καραχότζα **

** Ο Σεμπαΐδήν Καραχότζα  είναι Πομάκος, γεννημένος  το 1979, είναι παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών ( 10 και 12 ετών). Επί σειρά ετών δημοσιογράφος σε εφημερίδες και Τοπικό Κανάλι TV στην Ξάνθη. Τελείωσε το Μειονοτικό Δημ. Σχολείο στο ΠΡΟΣΗΛΙΟ και το αντίστοιχο Γυμνάσιο ΣΜΙΝΘΗΣ, ενώ αποφοίτησε από το 3ο Γενικό Λύκειο ΞΑΝΘΗΣ. Σπούδασε επί 3-ετία στη Νομική του ΑΠΘ , χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Είναι συγγραφέας 2 βιβλίων με αντικείμενο την Πομακική γλώσσα, ενώ ήταν για 3 χρόνια εκδότης της Πομακικής εφημερίδας NATPRESS.

 (Δημοσιεύτηκε στην  Εφημερίδα "ΑΓΩΝΑΣ" της Ξάνθης, στις 26 Νοε. 2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.