27/11/14

«Πρόσω ολοταχώς» στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Διεξαγωγή κοινών ασκήσεων τόσο στην έρευνα και διάσωση όσο και σε επίπεδο ειδικών δυνάμεων
«Πρόσω ολοταχώς» στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου
                                                                                                                                                                           Πηγή: Eurokinissi
Η Αθήνα και το Κάιρο έχουν αποφασίσει να προωθήσουν ταχύτατα τη στρατιωτική τους συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεών τους που μοιάζουν να έχουν ανεβάσει ταχύτητα το τελευταίο διάστημα. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται μετά από τις συναντήσεις που είχε ο Α/ΓΕΕΘΑ της Αιγύπτου αντιστράτηγος Μαχμούντ Χεγκάζι στην Αθήνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και με τον έλληνα ομόλογό του στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.Οι δύο Α/ΓΕΕΘΑ υπέγραψαν Μνημόνιο Στρατιωτικής Συνεργασίας που θα αποτελέσει το πλαίσιο για τις επόμενες κινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε και προηγούμενο Μνημόνιο το οποίο το 2012 και μετά την άνοδο στην εξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι είχε ουσιαστικά ακυρωθεί. Ωστόσο, η ανατροπή του και η άνοδος στην εξουσία του Αμπντέλ Φατάχ αλ - Σίσι έχει μεταβάλει τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές, η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία έχει όλες τις προϋποθέσεις να προχωρήσει ταχύτατα (με ρυθμούς «fast track» ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησαν οι εν λόγω πηγές) κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι το κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μετά και από την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος - Αιγύπτου - Κύπρου πριν από μερικές ημέρες στο Κάιρο είναι ιδιαίτερα θετικό και δεν περιορίζεται όπως ορισμένοι πιστεύουν μόνο σε θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του αιγυπτίου Α/ΓΕΕΘΑ με τον στρατηγό Κωσταράκο και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων τόσο στην έρευνα και διάσωση όσο και σε επίπεδο ειδικών δυνάμεων. Παράλληλα, θα συγκροτηθούν τάχιστα κοινές επιτροπές για τον καθορισμό πεδίων συνεργασίας, ενώ η ελληνική πλευρά θα απευθύνει πρόσκληση για την παρακολούθηση από αιγυπτίους αξιωματικούς ελληνικών ασκήσεων.

Θα ενθαρρυνθούν επίσης οι ανταλλαγές στρατιωτικών. Ήδη, οι Αιγύπτιοι στέλνουν αξιωματικούς για εκπαίδευση στην Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), ενώ ο σκοπός είναι η αιγυπτιακή πλευρά να δραστηριοποιηθεί στο πρόγραμμα εκμάθησης της αραβικής γλώσσας στη σχολή που υπάρχει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και - γιατί όχι; - να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση και στον καθορισμό του βιβλιογραφικού υλικού που απαιτείται.

Ο αντιστράτηγος Χεγκάζι αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Τετάρτη την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αίγυπτος, που σημειωτέον διαθέτει εξοπλισμούς κυρίως αμερικανικής τεχνολογίας, έχει εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον για συνδρομή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς σε θέματα επισκευών των πολεμικών της αεροσκαφών.

Παράλληλα, στις συζητήσεις του αρχηγού των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα συζητήθηκαν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε ο συνομιλητής της ελληνικής πλευράς για την κατάσταση στη Λιβύη, η οποία τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και όπου οι ακραίοι ισλαμιστές ενισχύουν την επιρροή τους. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.