29/11/14

Στήνουν κλοιό γύρω από τον Πρόεδρο

Του Χρίστου Χαραλάμπους 
Tο Προεδρικό στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. 
Ξεσπάθωσαν και ζητούν απαντήσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Όχι μόνο δεν έπεισε τα κόμματα η γραπτή δήλωση του Προέδρου, αλλά αντίθετα επέτεινε τις ανησυχίες τους, που βλέπουν να επιβεβαιώνεται η σύγκρουση συμφερόντων

ΠΑΡΑΔΟΧΗ της σύγκρουσης συμφερόντων διέγνωσαν στην αντίδραση του Προέδρου


Έρεισμα για να εντείνουν τις βολές τους κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτέλεσαν, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο οι νέες αποκαλύψεις της «Σ» για τον νέο Πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά και η επίσημη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία παραδέχεται την εμπλοκή (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) του Δικηγορικού Γραφείου Ν. Αναστασιάδης στη διαδικασία προσφορών.

Εκτεθειμένος

Σε υψηλούς τόνους διατήρησε τις αντιδράσεις του το ΑΚΕΛ. Με αφορμή και τις νέες αποκαλύψεις για τον νέο Πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών, η Εζεκία Παπαϊωάννου ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μένει συνεχώς εκτεθειμένος.

«Αποκορύφωμα της πρωτοφανούς περιφρόνησης και απαξίωσης των κανόνων χρηστής διοίκησης, από μέρους των κυβερνώντων, αποτελεί ο διορισμός του νέου προέδρου του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών, που, όπως αναφέρεται, παρουσιάζεται να είναι συνέταιρος του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από τον συμπέθερο τώρα στον γαμπρό. Αυτός που απαιτεί από άλλους να είναι άτεγκτοι στα θέματα διαπλοκής πρέπει να έχει τις ίδιες απαιτήσεις από τον εαυτό του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τις ενέργειες και αποφάσεις του, μένει συνεχώς εκτεθειμένος», σχολίασε το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Εκ των υστέρων

Για εκ των υστέρων αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για παραδοχή ότι υπάρχει θέμα με την εκπροσώπηση της Ryanair, έκανε λόγο το ΔΗΚΟ. Και υπενθύμισε με κριτική διάθεση ότι το Δικηγορικό Γραφείο Νίκος Αναστασιάδης εκπροσωπεί και νέους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

«Η εκ των υστέρων αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που οδήγησε στον τερματισμό της σχέσης του δικηγορικού γραφείου με τη Ryanair, αφού είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας του διαγωνισμού για τις Κυπριακές Αερογραμμές, δεν αναιρεί την εμπλοκή του. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει από τους πρώην συνεταίρους του να διακόψουν και οποιαδήποτε σχέση έχουν με τους νέους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου», υπέδειξε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Θέμα τάξης

Αυστηρή γλώσσα με χαρακτηρισμούς για αποδεδειγμένη και σκανδαλώδη σύγκρουση συμφερόντων χρησιμοποίησε η ΕΔΕΚ. Επικαλούμενο τόσο τη δήλωση του δικηγορικού γραφείου, όσο και τη γραπτή δήλωση του Προέδρου, το κόμμα των Σοσιαλιστών αναφέρει ότι «επιβεβαιώνουν τη σκανδαλώδη σύγκρουση συμφερόντων και το σοβαρό θέμα τάξης που εγείρεται για τον ίδιο τον Προέδρο της Δημοκρατίας, ενώ αφήνουν πλήρως εκτεθειμένο τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο». Κατέθεσε, μάλιστα, σειρά ερωτημάτων που χρήζουν απαντήσεων, τα οποία αγγίζουν το θέμα του ασυμβίβαστου σε συνάρτηση και με την έντονη αντίδραση που είχε επιδείξει η Κυβέρνηση στο θέμα του συμβολαίου Γιωρκάτζη.

Ξεκαθάρισμα τώρα

Επίλυση, τάχιστη και οριστική του ασυμβίβαστου, καλώντας τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει, ζήτησε το κίνημα των Οικολόγων. «Πώς γίνεται γι' ακόμα μια φορά να διορίζεται άτομο ως Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο εμπλέκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο άλλης εταιρείας, η οποία εμπλέκεται στη διαδικασία προσφορών για τις Κυπριακές Αερογραμμές;» ανέφεραν οι Πράσινοι, σημειώνοντας ότι οι Οικολόγοι αναμένουν ξεκαθάρισμα και αυτών των υποθέσεων, ώστε να μην υπάρχουν σκιές και υπόνοιες, για τις όποιες αποφάσεις παίρνονται για το μέλλον αυτού του τόπου.

Προειλημμένη απόφαση

«Η απάντηση του Δικηγορικού Γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού γίνεται παραδοχή ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο αξιολόγησης των υποψηφίων, για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών και της ετοιμασίας του short list, τη Ryanair εκπροσωπούσε το Γραφείο που ανήκει κατά 50% στις κόρες του Προέδρου. Ιδιαίτερα όταν προεπιλέγηκε τελικά η Ryanair, με μιαν εντελώς ασύμφορη πρόταση, ενώ αποκλείστηκαν εταιρείες που ήταν διατεθειμένες να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια στις Κυπριακές Αερογραμμές», σχολίασε η Συμμαχία Πολιτών. Και κατήγγειλε ότι η Κυβέρνηση «αφήνει τον χρόνο να περάσει αναξιοποίητος, ευχόμενη να έρθει αρνητική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να οδηγηθεί αυτόματα η εταιρεία σε κλείσιμο».

Σημείωσε ότι ζημιωμένο θα είναι το Κράτος, που θα απολέσει δεκάδες εκατομμύρια που επένδυσε στην εταιρεία. «Ζημιωμένη θα είναι η Κύπρος και η τουριστική βιομηχανία. Ζημιωμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι που θα προστεθούν στις ουρές των ανέργων. Ζημιωμένοι θα είναι και οι Κύπριοι φορολογούμενοι, οι οποίοι τόσα χρόνια στηρίζουν τις Κυπριακές Αερογραμμές», κατέληξε η Συμμαχία Πολιτών.

σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.