27/11/14

Μπλοφάρει ή όχι η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο;


“Η πολιτική της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρη: αναγνωρίζουμε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνον αυτής να εκμεταλλευθεί οποιουσδήποτε υδρογονάνθρακες μπορεί να υπάρχουν εντός των υδάτων της. Έχουμε επίσης τη σταθερή πεποίθηση ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων, κάθε κοινότητας στην Κύπρο. Αυτό, εξάλλου, είναι ένα από τα μεγάλα βραβεία που θα κερδηθούν μέσω μιας λύσης του Κυπριακού”.
Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας David Lidington σε συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, στον απόηχο του “ενταφιασμού”, λόγω διαφωνιών και των δύο πλευρών, της πρότασης του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide περί συγκρότησης μιας παράπλευρης προς τις δικοινοτικές συνομιλίες διαδικασίας διαλόγου για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.


Το ότι ακόμη και η Βρετανία, που αποτελεί τον “κακό δαίμονα” του νησιού υπερασπίζεται πλέον καθαρά τις διαδικασίες ερευνών και εξόρυξης που έχουν αδειοδοτηθεί από τη Λευκωσία έχει τη σημασία του. Συντελεί στην ακύρωση του τουρκικού σχεδίου για “αμοιβαίο πάγωμα” τύπου Ιμίων, με την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros έναντι αναστολής των εργασιών που εκτελεί στην κυπριακή ΑΟΖ η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS. Η επιμονή του προέδρου Αναστασιάδη και όλης της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας στην αποχή από τις δικοινοτικές συνομιλίες, παρότι αυτές είχαν σημειώσει πρόοδο, αιφνιδίασε τον διεθνή παράγοντα, υποδεικνύοντας ένα διαφορετικό παζάρι: το αντάλλαγμα για την απόσυρση του Barbaros θα είναι η ίδια η επανάληψη των συνομιλιών.

Για περισσοτερα πατήστε Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.