28/11/14

ΝΗΣΟΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ: Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΑΟΖ


H νήσος Στρογγύλη έχει βρεθεί εδώ και λίγο καιρό στο επίκεντρο της επικαιρότητας, μετά την αποκάλυψη του Newsbomb.gr για την απαγόρευση μετά από εντολή Βενιζέλου, να απλωθεί στην πλαγιά του νησιού η ελληνική σημαία.
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΑΚΗ
Το γεγονός ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την πρώτη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο νησί για να τιμηθεί ο Άγιος Νικόλαος στον οποίο αφιερώθηκε το εκκλησάκι που χτίστηκε όπως θα δείτε στις αποκλειστικές μας φωτογραφίες, καθώς το Newsbomb.gr ήταν εκεί...


Η είδηση πυροδότησε εντονότατες αντιδράσεις αφού το γεγονός μέχρι τη μέρα της αποκάλυψης του Νewsbomb είχε γίνει γνωστό μόνο στους κατοίκους του Καστελλόριζου.
Επισκεφθήκαμε το νησί σε μια κρίσιμη περίοδο που οι εντολές ήταν πολύ συγκεκριμένες από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εξωτερικών για απαγόρευση οποιασδήποτε επίσκεψης στο νησί πλην του στρατού.

Υπήρξε επίσης ρητή απαγόρευση να σηκωθεί η ελληνική σημαία, δωρεά της μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, στην πλαγιά του ελληνικού νησιού, για να μην ξεσηκωθούν οι Τούρκοι... γείτονες, όπως είπαν οι αρμόδιοι.
Λες και οι γείτονες αν είχαν ένα παρόμοιο περιστατικό να γιορτάσουν θα μας σκέφτονταν αναλόγως ή θα μας ζητούσαν την άδεια, όπως είναι πολύ πιθανό να έχουμε πράξει εμείς.
Το μικρό εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου χτίστηκε με χρήματα που φρόντισε να μαζέψει από χορηγούς ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και ο πρώτος εορτασμός θα γινόταν την ημέρα των θυρανοιξίων.
 
Η μέρα εκείνη θα ήταν η πιο λαμπρή για το Καστελλόριζο και τη Στρογγύλη και όμως όλα «βομβαρδίστηκαν» σύμφωνα με το ρεπορτάζ από ένα και μόνο τηλεφώνημα.
Η άφιξη των υπουργών που είχε προγραμματιστεί στη Στρογγύλη ακυρώθηκε ενώ οι κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσουν το προσκύνημά τους, έμειναν να εκλιπαρούν το στρατό να τους μεταφέρει χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η εντολή ήταν ρητή και η εκδήλωση δεν έπρεπε να αποκτούσε πολιτικές διαστάσεις, ούτε -κυρίως- να αποκτήσει δημοσιότητα μέσα από την προβολή της στα εθνικά τηλεοπτικά μας δίκτυα.
Δέκα λεπτά απόσταση από το Καστελλόριζο βρίσκεται η Στρογγύλη και όμως... Οι κάτοικοί του δεν μπορούσαν να βρεθούν σε αυτό το κομμάτι ελληνικής γης, στο σπίτι τους, χωρίς να ξέρουν το γιατί.
Ο στρατός πάγωσε από την εντολή του υπουργείου εξωτερικών. Ενώ είχε προετοιμάσει σκάφη για να μεταφέρει τον κόσμο στη Στρογγύλη δωρεάν, είχε καρφώσει τους λοστούς για να απλώσει την ελληνική σημαία, είχε παραγγείλει μέχρι και αναμνηστικά μπλουζάκια τυπωμένα με τη Στρογγύλη για να τα μοιράσει στον κόσμο που θα πήγαινε να προσκυνήσει τον Άγιο Νικόλαο, ακυρώθηκαν όλα. Μέσα σε λίγα λεπτά. Με ένα τηλεφώνημα από την Αθήνα...
Γι' αυτό και δεν είχαν κουράγιο οι στρατιώτες την επόμενη μέρα να κοιτάξουν στα μάτια τους κατοίκους του Καστελλόριζου.
Τι να τους έλεγαν;
«Είχαμε ετοιμάσει μια τελετή με περηφάνια για τις ελληνικές μας ψυχές και τις δικές σας που κάθεστε εδώ στα ξεχασμένα και κρατάμε την Ελλάδα ζωντανή και τελικά κάποιοι βομβάρδισαν το πείσμα μας;»...
Τι να τους έλεγαν;
Πως επί ολόκληρους μήνες χτίζαμε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μαζί με τους μηχανικούς, τοποθετούσαμε ιστούς για σημαίες, ζητούσαμε από την εκκλησία να μας βοηθήσει στο έργο μας, για να γιορτάσουμε στρατός και πολίτες πάνω στην ελληνική μας βραχονησίδα και δεν μας το επέτρεψαν;
Τι να τους έλεγαν;
Πως εσάς που κρατάτε ελληνικό το Καστελλόριζο και λόγω της παρουσίας σας κρατάμε και τη Στρογγύλη, δεν καταφέραμε να σας δώσουμε μια τέτοια χαρά να βρεθείτε στο νησί μας, σε μια στιγμή εθνικής ανάτασης;
Πως η καρδιά μας χτυπούσε δυνατά και παραλίγο να εκραγούμε όταν ακούγαμε αυτήν την εντολή από τους επισήμους, το... «κανένας πολίτης στη Στρογγύλη, όχι σημαίες και εορτασμοί»;
Πως βάλαμε τα κλάματα από τον εκνευρισμό μας, διότι ξαφνικά δεν ξέραμε γιατί μας γκρέμισαν ό,τι χτίσαμε; Πώς έπρεπε να δικαιολογήσουμε την απόφασή τους λέγοντας στον κόσμο ότι πρόκειται για στρατιωτική απόφαση;
Όμως το Νewsbomb.gr παρουσιάζει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα ένα μικρό τηλεοπτικό στιγμιότυπο και φωτογραφικό υλικό, από εκείνη την ημέρα στη Στρογγύλη, με άνδρες του στρατού να ψέλνουν αλλά και να απαγγέλουν τον εθνικό μας ύμνο πάνω στο νησί και με λιγοστούς πολίτες παρόντες, όχι από το Καστελλόριζο, αλλά από εκείνους που είχαν την εθνική ευαισθησία να δώσουν χρήματα για να χτιστεί αυτό το εκκλησάκι και να παραμείνει για πάντα η «σφραγίδα» της ορθοδοξίας στη Στρογγύλη.
Θα δείτε μικρά σημαιάκια, γιατί μόνο αυτά μπόρεσαν να «σηκώσουν» εκείνη τη μέρα. Η μεγάλη σημαία που θα κυμάτιζε και θα φαινόταν μέχρι απέναντι στην γειτονική Τουρκία δεν μπήκε ποτέ και τώρα ο στρατός προσπαθεί να την τοποθετήσει τουλάχιστον κάπου στο Καστελόριζο.
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος πρωτοστάτησε σε αυτήν την ιδέα, να χτιστεί το εκκλησάκι στη Νήσο Στρογγύλη και φρόντισε οικονομικά για αυτό. Έζησε όμως και όλη την ξεφτίλα του ελληνικού κράτους να τηρεί για άλλη μια φορά πολιτική αναμονής, ώστε να μην προκαλέσει τους Τούρκους, τη στιγμή που εκείνοι μας πλησιάζουν με θράσος καθημερινά και φτάνουν μέχρι το... Σούνιο.
Εκτός κι αν στο μέλλον αποδειχθεί κάτι που δεν θα ήθελε κανείς να σκεφθεί ως τώρα για το μικρό ελληνικό νησάκι.

Όσο ήπιος και αν ακούγεται ο σεβαστός Μητροπολίτης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε γι αυτό το δημοσίευμα, ο λόγος του κρύβει πολλά μηνύματα. Δεν κρύβει μόνο τον ενθουσιασμό ενός πατριώτη που θα έπρεπε να έχουν και όσοι μας κυβερνούν, αλλά κρύβει και την ευγενική πικρία που την τοποθετεί πολύ έξυπνα στην δικαιολογία ότι «ίσως κάποιο λόγο να είχαν που δεν ήθελαν αυτόν τον εορτασμό...».


Και κάτι τελευταίο που ίσως λέει πολλά...
Ο στρατηγός του τάγματος του Καστελλόριζου παραιτήθηκε πρόσφατα... Σας το παραθέτουμε ως πληροφορία χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.
Θα σας τονίσουμε όμως ότι δεν είναι ο μοναδικός στρατηγός που αναγκάζεται να παραιτηθεί μετά από τέτοιους χειρισμούς των αρμοδίων και θα επανέλθουμε με αναλυτικό ρεπορτάζ.
Σύντομα το Νewsbomb.gr θα παρουσιάσει μέσα από το BOMB TV ένα βίντεο με το οδοιπορικό από όλη την αποστολή μας στο νησί Στρογγύλη και στο Καστελλόριζο όπου θα δείτε με τα ίδια σας τα μάτια, από τις εικόνες που θα σας μεταφέρουμε την σκληρή, έως και αντεθνική πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, από το ίδιο τους το έθνος.


4 σχόλια:

  1. Ένας άνθρωπος που μπορεί μόνος του να αποδείξει οτι ο Ελληνισμός ειναι ικανός να αναγεννηθεί απο τις στάχτες... Μπράβο και πάλι μπράβο...
    Νικος Σταματακης
    Νέα Υόρκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aπο τά όσα έλαβαν χώρα πριν την κρίση των Ιμίων κανείς φαίνεται δεν διδάχθηκε τίποτα. Η διασφάλιση της δημοσιότητας, των ενσήμων "πατριωτισμού" πέραν και πάνω όλων. Αυτό ισχύει για δημοσιογράφους τοπικούς παράγοντες πολιτικούς και μή.

    Το να μην διδάσκεσαι απο την Ιστορία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο σε καταδικάζει να επαναλάβεις τα ίδια λάθη στο μέλλον


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκεινο που πρεπει να γινει κατανοητο ειναι να αποτιμηθει αν αξιζει να παει η χωρα 50 χρονια πισω (αν δεν διαλυθει σε κομματια που ειναι και ο "συμμαχικος" σχεδιασμος)ή να γινουν παραχωρησεις ΑΟΖ περιξ του Καστελλοριζου....Μη μου πειτε οτι εχει καμμια τυχη το ταγμα που ειναι εκει σε περιπτωση επεισοδιου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι δοσίλογοι που επιτρέπουμε να μας κυβερνούν σπέρνουν ανέμους κι εμείς θα θερίσουμε θύελλες. Νομίζουν πως θα τραβήξουν την ουρά τους έγκαιρα, θα εξαφανισθούν, και θα σφυρίζουν αδιάφορα μαζί με τις οικογένειές τους σε κάποιο νησί-φορολογικό παράδεισο.

    Αλλά πέρασε εκείνη η εποχή (που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα) και δεν γυρίζει πια. Ουδείς κρυπτός υπό τον Ήλιον. Θα τους βρούμε...

    Έλληνες. Θα πληρώσουμε ακριβά τη χειμερία νάρκη όπου πέσαμε. Αλλά ο Θεός της Ελλάδας θα βάλει το χέρι του και θα Νικήσουμε στο τέλος, ό,τι κι αν γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.