27/11/14

Mηνύματα ασφάλειας από Kασoυλίδη και Λίντιγκτoν

Μήνυμα συνεργασίας για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έστειλαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υφυπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λίντιγκτον, οι οποίοι επισκέφθηκαν στο λιμάνι Λεμεσού, το τελευταίας τεχνολογίας αντιτορπιλικό του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού "HMS Defender".

Οι κ. Κασουλίδης και Λίντιγκτον ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του υπερσύγχρονου αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων βλημάτων και ακολούθως ξεναγήθηκαν στους χώρους του πλοίου, το οποίο θα επιστρέψει στη βάση του στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη συμμετοχή του στις προσπάθειες του Διεθνούς Συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Λίντιγκτον εξέφρασε την ικανοποίηση του που μαζί με τον Ιωάννη Κασουλίδη επισκέφθηκαν το "HMS Defender", μια κοινή επίσκεψη όπως σημείωσε, που αποδεικνύει ακόμη περισσότερο τη συνεχή και στενή διμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου "σε ένα ευρύ φάσμα προτεραιοτήτων".
Name

Προσβλέπω, συνέχισε ο Βρετανός Υφυπουργός, σε περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της στενής και κοινής συνεργασίας, η οποία γίνεται προς όφελος των πολιτών, τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Name

Είπε ακόμη πως ένα από τα αδελφά πλοία του "HMS Defender" είχε άμεση εμπλοκή στην επιχείρηση μεταφοράς των χημικών όπλων από τη Συρία και υπογράμμισε ότι "πλοία σαν αυτό έχουν ενεργό συμμετοχή στην υπεράσπιση της ασφάλειας ολόκληρης της Ευρώπης, ενάντια στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους".

Το Βασιλικό Ναυτικό, συνέχισε ο κ. Λίντιγκτον, εργάζεται καθημερινά για την ασφάλεια των θαλασσίων διαδρομών στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια και πρόσθεσε ότι Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο, ως ναυτιλιακές χώρες, επιζητούν μέτρα που θα ενισχύουν την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων και την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η πειρατεία στον Ινδικό Ωκεανό.
Name

Ερωτηθείς πώς η Κύπρος θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Υφυπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε πως αν και συζητήθηκε η απειλή του ISIL, δεν θα ήταν ορθό να υπεισέλθει σε "επιχειρησιακές λεπτομέρειες".

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η κοινή αυτή επίσκεψη αποδεικνύει τη δέσμευση των δυο κρατών για συλλογικές προσπάθειες στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών που πολλαπλασιάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

"Η κυπριακή κυβέρνηση έχει στόχο να αξιοποιήσει τις προοπτικές που δίνει η γεωγραφική θέση του νησιού, προς αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και να συνεργαστεί με τους εταίρους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα, για τη σταθερότητα και την ευημερία στην ανατολική Μεσόγειο", συμπλήρωσε.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμη ότι η συνεισφορά της Κύπρου τα δυο τελευταία χρόνια σε αυτές τις προσπάθειες ήταν εμφανής σε ό,τι αφορά μεγάλες ανθρωπιστικές αποστολές εκκένωσης πληθυσμών και διασφάλισης ασφαλούς καταφυγίου, αλλά και στην παροχή διευκολύνσεων στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και στη Διεθνή Συμμαχία που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του με τον κ. Λίντιγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας, "όπως η πολύτιμη βρετανική βοήθεια για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα", ενώ ανταλλάχτηκαν απόψεις γύρω από σοβαρά περιφερειακά ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, για τα οποία οι δυο χώρες έχουν κοινές θέσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.