29/11/14

Μηνύματα του Φραγκίσκου με αποδέκτη τον Ερντογάν

Μηνύματα του Φραγκίσκου με αποδέκτη τον Ερντογάν
Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση να υπάρξει μεγαλύτερη θρησκευτική ανεκτικότητα στη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες μετά την έναρξη της τριήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσπάθειες συμφιλίωσης της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και το ΚΥΠΕ.

“Είναι κεφαλαιώδες όλοι οι πολίτες – Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί – τόσο στο πνεύμα και το γράμμα όσο και στην εφαρμογή του νόμου, να απολαύουν τα ίδια δικαιώματα και να τηρούν τις ίδιες υποχρεώσεις”, είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ποντίφικας ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης κράτους που επισκέφθηκε το νέο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, ένα αμφιλεγόμενο οικοδόμημα το οποίο έχει επικριθεί με σφοδρότητα εξαιτίας της κατασπατάλησης ενός τεράστιου ποσού για την ανέγερσή του. Υπολογίζεται ότι κόστισε $615 εκατ. και έχει 1.000 δωμάτια, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε για άλλη μια φορά τις επιθέσεις τις οποίες διαπράττουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στοχοθετώντας τις θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία και το Ιράκ, όπως οι Χριστιανοί και οι Γεζίντι, και ευχαρίστησε την Τουρκία διότι φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

“Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους για να επιβιώσουν και για να παραμείνουν πιστοί στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Για πόσο ακόμη πρέπει η Μέση Ανατολή να υπομένει τις συνέπειες αυτής της έλλειψης ειρήνης; Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε μοιρολατρικά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις διότι έτσι η κατάσταση δεν μπορεί ποτέ να μεταβληθεί προς το καλύτερο”, είπε.

Η διεθνής κοινότητα, ανέφερε, έχει την “ηθική υποχρέωση” να βοηθήσει την Τουρκία, η οποία υποδέχεται “με γενναιοδωρία” πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. “Η διεθνής κοινότητα έχει την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει να προσφερθεί φροντίδα στους πρόσφυγες”, δήλωσε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει επικριθεί από τους αντιπάλους του για κινήσεις που κατ` αυτούς υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους στη Δημοκρατία της Τουρκίας και έχουν στόχο τον “εξισλαμισμό” της κοινωνίας, είπε από τη δική του πλευρά ότι η επίσκεψη του Πάπα στη χώρα του μπορεί να συμβάλει στο να αποκρουστούν αντιλήψεις κατά του Ισλάμ, καταγγέλλοντας μια “προέλαση της ισλαμοφοβίας” σε διεθνές επίπεδο.

“Η επίσκεψή σας θα αφήσει ένα σημάδι με επίδραση στον ισλαμικό κόσμο και επίσης θα αλλάξει την άποψη για το Ισλάμ στον χριστιανικό κόσμο. Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι πως αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια πορεία προς την αλλαγή”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε νωρίτερα το Μαυσωλείο του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, του Μουσταφά Κεμάλ, και επρόκειτο να συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ), της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τις θρησκευτικές υποθέσεις των Μουσουλμάνων.

Το Σάββατο αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, και θα χοροστατήσει σε μια λειτουργία στον καθολικό καθεδρικό ναό, την οποία θα παρακολουθήσουν και Χριστιανοί πρόσφυγες από το Ιράκ.

Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, όταν θα παραστεί στον κοινό εορτασμό της εορτής του Αγίου Ανδρέα μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Αργεντινός Ποντίφικας, ο οποίος αναδείχθηκε στο αξίωμα τον Μάρτιο του 2013, έχει ήδη επισκεφθεί τη Βραζιλία, τους Αγίους Τόπους, τη Νότια Κορέα, την Αλβανία και πιο πρόσφατα το Στρασβούργο της Γαλλίας.

Πρόκειται να ταξιδέψει στη Σρι Λάνκα και τις Φιλιππίνες από τις 12 ως τις 19 Ιανουαρίου 2015.

mignatiou.com  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.