27/11/14

Το οδυνηρό «ξύπνημα» του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο

Τα χθεσινά email- βόμβες που είδαν το φώς της δημοσιότητας, μετά τη συνάντηση Μηλιού και Σταθάκη με μέλη της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου (δείτε εδώ και εδώ), πέρα από τον όποιο εντυπωσιασμό προκάλεσαν, λόγω των καυστικών σχολίων που περιελάμβαναν, εμπεριέχουν ένα απτό, ξεκάθαρο μήνυμα για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
Οι εκπρόσωποι των αγορών, δεν θεωρούν ρεαλιστικά, υπό τις σημερινές συνθήκες, τα όσα λέει ότι θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε διότι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει την διαπραγματευτική δύναμη να κάνει την Ευρώπη και το ΔΝΤ να ενδώσουν, είτε διότι εκτιμούν ότι συνολικά, η εφαρμογή ενός προγράμματος αυτού του είδους, δεν θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Όσο εύηχα κι αν ακούγονται από κοινωνικής πλευράς, ορισμένες εξαγγελίες.

Όμως εάν οι αγορές δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν την Ελλάδα, τότε η χώρα μας έχει μόνον τρείς λύσεις.

- Να χρεοκοπήσει αποχωρώντας από την Ευρωζώνη, λύση που δεν νομίζω ότι χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

-Να καταστεί εξαιρετικά σύντομα απολύτως αυτάρκης, σε βαθμό που όχι απλώς να μην χρειάζεται νέα δάνεια για να καλύπτει τρύπες στον προϋπολογισμό, αλλά και να μπορεί να αποπληρώνει τα παλαιότερα. Οπότε θα πρέπει να έχει «γνήσιο» πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό, μετά την πληρωμή τοκοχρεολυσίων.

-Να συνεχίσει να εξαρτάται από τον δανεισμό των εταίρων μας και του ΔΝΤ, στο... διηνεκές!

Η πρώτη λύση είναι εξαιρετικά φιλόδοξη, ακόμη και με βάση τους στόχους του «μισητού» μνημονίου, το σημαντικότερο όμως είναι ότι καταφανώς δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση κάποιων φόρων, αύξηση των δαπανών, προσλήψεις στο δημόσιο κ.λ.π.

Η δεύτερη λύση προϋποθέτει αντίστοιχη «προθυμία» εκ μέρους των εταίρων μας, κάτι που δεν υφίσταται.

Τουναντίον, όσο η Ελλάδα αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές, τόσο θα σκληραίνουν οι όροι, προκειμένου να δίδεται η όποια βοήθεια, κάτι που ουδόλως συμφωνεί με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για «σκληρή διαπραγμάτευση» με τους εταίρους.

Εν ολίγοις... αδιέξοδο!

Κι εδώ πλέον έρχεται το σημείο που θα πρέπει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι, στις σημερινές συνθήκες.

Η παρουσίαση ρεαλιστικών οικονομικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, φαίνεται να έχει μικρή σημασία καθώς ακόμη και σήμερα ο μέσος ψηφοφόρος, είτε απλώς ακούει τις υποσχέσεις, είτε δεν έχει τις γνώσεις για να κρίνει σε βάθος, είτε και απλά έχει βαρεθεί την υφιστάμενη κατάσταση.

Όμως όσο πολύτιμες κι αν είναι οι ψήφοι στις εκλογές, άλλο τόσο άχρηστες είναι όταν έρχεται η ώρα να κυβερνηθεί η χώρα. Εκεί μετράει το σχέδιο, οι συμμαχίες, η αποδοχή των –ξένων- αντισυμβαλλόμενων, εκτός κι αν πρόκειται να γίνουμε Βενεζουέλα της Ευρώπης, χωρίς τα πετρέλαια.

Κι απ' ότι έδειξε η χθεσινή μέρα, το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως «έπεισε» τους ξένους συνομιλητές του.

Τα ίδια φοβάμαι –αν όχι και χειρότερα- θα συμβούν όταν στη θέση των «αγοραίων» στελεχών βρεθούν απέναντι από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, οι αξιωματούχοι της Ευρώπης και του ΔΝΤ.

Το reality check στο Λονδίνο ήταν σίγουρα οδυνηρό. Ελπίζω όμως να εισακουστεί.

ΥΓ: Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η παντοδυναμία των αγορών, είναι επικίνδυνη, κι ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν στον σημερινό κόσμο. Ωστόσο η πολιτική οφείλει να εδράζεται στις συνθήκες και τις ανάγκες του σήμερα, προετοιμάζοντας το αύριο, πάντα στα πλαίσια του εκάστοτε «εφικτού».

Κι αυτά που πρεσβεύει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στη δεδομένη εγχώρια συγκυρία και με τις τρέχουσες διεθνείς ισορροπίες, μπορεί να διευκολύνουν την αλιεία κάποιων ψήφων, φαντάζουν όμως εντελώς ανέφικτα.

Γιώργος Παπανικολάου
gpap@euro2day.gr

Πηγή: euro2day.gr

4 σχόλια:

 1. Εν ολίγοις... αδιέξοδο!


  Στὰ ἀδιέξοδα δὲν πιστεύω,ἐκτὸς ἐάν ζῆς στὴν Ἑλλάδα μὲ τὲτοιους πολιτικοὺς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μήπως οι τύποι κερδίζουν χρόνο;

  Δεν νομίζω ότι δεν το περίμεναν.

  Να δούμε ποια είναι η πραγματική τους ατζέντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αναμετάδοση με σάλτσα της παπαριάς του Μουρούτη, για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

  Μουρούτης, Λαζαρίδης, Σταμάτης και μερικά ακόμη κουρσούμια επιπέδου Κρανιδιώτη, διοικούν σήμερα την Ελλάδα.

  Δυστυχώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις, - από την ανάποδη -, διαβάζει και ακούει κανείς.

  Όλες αυτές αναφέρονται υπέρ ενός μοναδικού κόμματος το οποίο και υποστηρίζεται με κάθε τρόπο!

  Στην Περιφέρεια, ο μεν Τράγκας που έχει γυρίσει υπέρ της κυβέρνησης, έχει κοπεί, το τι δε ακούει κανείς από τους διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε βγάζει κυριολεκτικά από τα ρούχα σου.

  Κανονική πλύση εγκεφάλου τόσο από τα ερτζιανά κύματα όσο και από την τηλεόραση καθώς και από το διαδίκτυο!

  Άλλως τε, ο Δημοσιογράφος κ. Πορτοσάλτε, έχει επίσημα καταθέσει πως υπάρχουν εμβόλιμοι «συντάκτες» στο διαδίκτυο αμειβόμενοι με 5 έως 10 ευρώ, οι οποίοι γράφουν συστηματικά μόνον υπέρ του ενός κόμματος και κατά της υπεράνθρωπης προσπάθειας του εγγονού αυτής της «μεγάλης φασίστριας» Πηνελόπης Δέλτα!

  Το ένα τρίτο του χρέους της χώρας οφείλεται στις δαπάνες υγείας, και όμως όλοι επιτίθενται στον φουκαρά τον Γεωργιάδη και κανείς δεν θυμάται το όργιο με την υγεία της πενταετίας Κωστάκη Καραμανλή.Όλoι τα βάζουν μόνο με την «κατοχική κυβέρνηση» (sic!) Σαμαρά!

  Τι να κάνουμε!

  Θα υποστούμε πάλι, εμείς που τόσα χρόνια πληρώναμε και υφιστάμεθα τα επίχειρά της, την αλητεία του «Λεφτά υπάρχουνε!» [«το Γιωργάκη» εννοούσε βέβαια τα χρήματα του Ελληνικού Λαού και όχι τα δικά του!!], για άλλη μια φορά!

  Και η οικονομία; Και τα Εθνικά θέματα;

  Εφ’ όσον ο Ελληνικός Λαός έτσι θέλει, έτσι και θα γίνει!  Ευμένης Καρδιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.