28/11/14

Κουρδιστάν: Τα Ισλαμικά Κόμματα δυσαρεστημένα με την Ισότητα των Φύλων

Το σχέδιο του Συντάγματος στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν, θα αποτελέσει και πάλι ένα καυτό θέμα μεταξύ των Κούρδων αξιωματούχων και των βουλευτών του Κοινοβουλίου, ιδίως εκείνων των σημείων που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της κουρδικής περιφέρειας, Μασούντ Μπαρζανί και του προέδρου του κοινοβουλίου του Κουρδιστάν, Γιουσούφ Μοχάμεντ, συζητήθηκε το σχέδιο του Συντάγματος για την περιοχή.

Προτάθηκε να γίνουν αλλαγές, όχι μόνο στον τρόπο διακυβέρνησης αλλά και σε άλλους τομείς όπως είναι η ισότητα των δύο φύλων.

Το μέλος του κουρδικού κοινοβουλίου Σόζαν Σαχάμπ τόνισε ότι «το πιο σημαντικό άρθρο του συντάγματος είναι η ισότητα των δύο φύλων. Οι αξιωματούχοι του Κουρδιστάν στη Συρία έχουν ανοίξει το δρόμο για αυτήν την ισότητα», είπε ο Σαχάμπ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ισότητα πρέπει να περιέχεται στο Σύνταγμα για να αποτραπεί η πολυγαμία, να μειωθεί η ανισότητα στην οικογένεια και «να απαλλαγούμε, τελικά, από την πρακτική της ‘δολοφονίας για την τιμή’», όπως είπε.

Ωστόσο στις προτάσεις αυτές αντιδρούν οι βουλευτές της Ισλαμικής Ομάδας στο Κοινοβούλιο, της οποίας ο επικεφαλής Ομάρ Σοράν δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί στο σύνταγμα του Κουρδιστάν την κατάργηση του νόμου της Σαρία, διότι αυτό θα σήμαινε αλλαγή του άρθρου έξι που λέει ότι το Ισλάμ είναι η πηγή του συντάγματος της περιφέρειας του Κουρδιστάν.

«Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς» είπε,  που ο ίδιος είναι μέλος του Κομάλ, ένα από τα ισλαμικά κόμματα στο ιρακινό Κουρδιστάν, γράφει το δημοσίευμα της Αρμπίλ.
--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.