27/11/14

Βόμβα από Κούρδισσα βουλευτή: Κατέθεσε πρόταση νόμου στην τουρκική βουλή για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ένα απίστευτο γεγονός συνέβη σήμερα στο τουρκικό Κοινοβούλιο.
Η βουλευτής Κωνσταντινούπολης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σαμπαχάτ Τουντζέλ (Sabahat Tuncel) κατέθεσε μια πρόταση νόμου στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση που θα προκαλέσει σεισμό.
Στην πρότασή της η Τουντζέλ αιτείται από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει επισήμως συγνώμη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Η Σαμπαχάτ Τουντζέλ, μιλώντας για την πρόταση νόμου που κατέθεσε είπε:
"Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση, που καθιστά επιβεβλημένη τη συμφιλίωση του κράτους με την κοινωνία. Πρόκειται για ένα κοινωνικό συμβόλαιο, που θα αναγνωρίζει τα εγκλήματα που έγιναν από το κράτος, όπως η σφαγή στο Ντερσίμ, στο Μαράς, τη Σεβάστεια, το Τσόρουμ. Όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων και τα εγκλήματα της χούντας του 1980."

"Να αναγνωστεί ένα κείμενο συγνώμης στον τόπο του εγκλήματος"
Με βάση την πρόταση νόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να ζητήσει εκ μέρους του τουρκικού κράτους επισήμως συγνώμη μέσα στην Τουρκική Βουλή. Την επόμενη ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναγνώσει κείμενο συγνώμης στον τόπο που έγινε το έγκλημα".

Να ανοίξουν όλα τα κρατικά αρχεία
"Μετά την επίσημη συγνώμη, το πολύ μέσα σε ένα χρόνο, να συγκροτηθεί Επιτροπή Διερεύνησης και Τεκμηρίωσης, η οποία θα ερευνήσει όλα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του κράτους, πάντα σχετικά με τα κρατικά εγκλήματα.

Να οριστεί "Ημέρα Εθνικού Πένθους"
Η πρόταση νόμου προβλέπει την ηθική και υλική αποζημίωση των θυμάτων και των απογόνων τους, καθώς και την καθιέρωση "Ημέρας Εθνικού Πένθους".

"Τα εγκλήματα που τελέστηκαν από την κρατική τρομοκρατία"
Στην πρόταση νόμου οι σφαγές του 1937-38 στο Ντερσίμ και οι σφαγές στο Μαράς, τη Σεβάστεια, το Τσόρουμ και τα εγκλήματα της Χούντας του 1980, αξιολογούνται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αν εγκριθεί η πρόταση νόμου, θα αναγνωριστεί επίσημα η "Γενοκτονία των Αρμενίων"
Σε περίπτωση που εγκριθεί και ψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση, η Τουρκία θα αναγνωρίσει επίσημα την "Γενοκτονία των Αρμενίων" και η 24η Απριλίου θα οριστεί ως Ημέρα Εθνικού Πένθους.

Πηγή: Ιντερνέτ Χαμπέρ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.