29/11/14

Ο Τίτο είχε προτείνει να μη διαλυθεί ο ΕΛΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Λίγες ημέρες πριν πέσουν οι πυροβολισμοί στην πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου 1944, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον Τίτο, που πρότεινε να μη διαλυθεί ο ΕΛΑΣ.3
Λίγες ημέρες πριν πέσουν οι πυροβολισμοί στην πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου 1944, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον Τίτο, που πρότεινε να μη διαλυθεί ο ΕΛΑΣ.
«…Σας επαναλαμβάνω, κρατήστε γερά τον στρατό σας. Ακουσα ότι θέλετε να τον διαλύσετε και θύμωσα. Ενα σας λέω: είναι καλύτερα να έχετε ένα σίγουρο τάγμα ενόπλων, παρά έξι υπουργούς στην κυβέρνηση...». Ο στρατάρχης Τίτο απευθύνεται σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και την «επιπλήττει» για τα σχέδια διάλυσης του ΕΛΑΣ.

Ηταν 15 Νοεμβρίου του 1944, παραμονές των Δεκεμβριανών, και μια αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με εντολή του τότε γραμματέα Γιώργη Σιάντου –ο Ζαχαριάδης δεν είχε επιστρέψει ακόμη από το Νταχάου– επισκέπτεται το Βελιγράδι, για να ζητήσει βοήθεια από τον δαφνοστεφανωμένο παρτιζάνο και μετέπειτα «προδότη». Η «θύελλα» των Δεκεμβριανών δεν είχε ξεσπάσει ακόμη. Ο Τίτο όμως «άκουγε» τη «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων» και έκανε τα δικά του σχέδια, όπως και το ΚΚΕ κατάρτιζε τα δικά του για την επόμενη ημέρα της απελευθέρωσης και βολιδοσκοπούσε τον στρατάρχη για το εάν θα έπρεπε να υπολογίζει στη βοήθειά του.

«Εμείς θα σας βοηθήσουμε», φέρεται να διαβεβαιώνει τους απεσταλμένους του ΚΚΕ, όπως προκύπτει από έγγραφο του αρχείου του, που πρόκειται να ανακοινωθεί στο επιστημονικό συνέδριο –ένα από τα τρία συνολικά με το ίδιο αντικείμενο– για τα Δεκεμβριανά, που οργανώνεται 4-6 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. «Θα είναι και για εμάς καλύτερα. Εμάς μας συμφέρει το κόμμα σας να κρατάει τα πάντα. Δύο στρατιώτες μπορούν να εκδιώξουν από την κυβέρνηση τον κάθε ένα που σας ενοχλεί. Εάν δεν έχετε στρατό δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα».

Το ΚΚΕ εμφανιζόταν εγκλωβισμένο, καθώς νωρίτερα είχε υπογράψει τις συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, με τις οποίες το ΕΑΜ συμμετείχε με υπουργούς του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Στέργιος Αναστασιάδης, βεβαιώνει τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη πως «ο λαός είναι πλήρως με το μέρος μας», τονίζοντας πως σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει αναπτυχθεί τόσο μαζικό λαϊκό κίνημα όσο στην Ελλάδα.

«Πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι θα συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και αν η αντίδραση θελήσει να πυροβολήσει τις μάζες, ο λαός δεν θα διστάσει να ’ρθει μαζί μας», λέει. «Τότε γιατί προσήλθατε σε συνομιλίες με τους Αγγλους;» ρωτάει ο Τίτο, και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αφήνει να εννοηθεί ότι υπέγραψαν τις συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας για να παραπλανήσουν τους Βρετανούς ώστε να μη στείλουν ισχυρά στρατεύματα στην Ελλάδα. «Το κάναμε για να καταστήσουμε ανέφικτη την εναντίον μας επέμβαση», φέρεται από το έγγραφο να απάντησε ο Αναστασιάδης.

Καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 70 χρόνια από τα Δεκεμβριανά, νέα στοιχεία έρχονται να τροφοδοτήσουν τον δημόσιο διάλογο για τα αίτια της τραγωδίας του Δεκεμβρίου του 1944, που αποτέλεσαν το προοίμιο του αιματηρού εμφυλίου. Οι δύο κυριαρχούσες απόψεις, μία της κάθε «πλευράς», για τα αίτια και τους υπαίτιους της αιματηρής σύγκρουσης, αμφισβητούνται ως προς την απολυτότητά τους από τα όσα διαρκώς φέρνει στο φως η μελέτη αρχείων των Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σοβιετικής Ενωσης, Αλβανίας, αλλά και δυτικών πηγών.

«Πιο περίπλοκα»

Εγγραφα από αυτά τα αρχεία θα γνωστοποιηθούν για πρώτη φορά στο επιστημονικό συνέδριο –πραγματοποιήθηκε ένα με το ίδιο αντικείμενο προ ημερών από το Πάντειο στην Αθήνα– που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες από το ΑΣΚΙ της Θεσσαλονίκης, που οργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Είχε προαποφασίσει το ΚΚΕ την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας μετά την αποχώρηση των Γερμανών και προκάλεσε τη σύγκρουση, όπως υποστηρίζει η «δεξιά πλευρά», ή οι κομμουνιστές εξαπατήθηκαν από τους Αγγλους και την «αντίδραση» και «ενστικτωδώς» αναγκάστηκαν να συρθούν στη σύγκρουση, κατά πως λέει η «αριστερή» ερμηνεία των γεγονότων; «Οι πιο μοντέρνες προσεγγίσεις, στηριζόμενες στη βάση τελευταίων αρχειακών δεδομένων, αμφισβητούν θεωρίες άσπρου-μαύρου, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

«Υπάρχουν νέα στοιχεία, που δεν δικαιώνουν απολύτως ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά, και στο συνέδριο θα συζητηθούν και θα αναλυθούν με επιστημονικό τρόπο στοιχεία και για τις δύο προσεγγίσεις», προσθέτει.
Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. ..για να ζητήσει βοήθεια από τον δαφνοστεφανωμένο παρτιζάνο και μετέπειτα «προδότη»...

    .. Ο Τίτο όμως «άκουγε» τη «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων» και έκανε τα δικά του σχέδια,


    Δέν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Ο Τίτο συνεργάστηκε με ττους Ναζί και με τους Αγγλους και στην πραγματικότητα δεν εκαμε καμιά απολύτως κίνηση χωρις την εγκριση της Μόσχας.

    Το 1943 ο ΕΛΑΣ απο Ελληνικός Λαικός Στρατός μετατρέπεται κάτω απο την επιμέλεια της κουτβικής ηγεσίας με αιχμή του δόρατος τον Θεόδωρο Μακρίδη ή Έκτορας αυτη την γραφική φιγούρα σε κομματικό στρατό καθως το ΚΚΕ (Κομιτέρν και σταλινικές παρακαταθηκες) δεν έτρεφε καμιά εκτίμηση στα λαικά αγροτικά στρώματα που τον επάνδρωναν

    Εκτοτε ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για όσα επακολούθησαν απο την πλευρά του ΚΚΕ.Απο την πλευρά των δωσίλογων αστικών ελίτ είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αντιστρατηγός ε.α. Ν. Γρυλλάκης στο ββλίο του «Η Μακεδονία Χθες Σήμερα και Αύριο», στη σελίδα 320, γράφει πως ο σύμβουλος επί Ελληνικών θεμάτων του Σκοπιανού πρώην προέδρου Γκλιγκόρωφ (ίσως κατά κάποιους …. Ελληνικής καταγωγής Γρηγοριάδη!) Σπύρος Βλαγκόφσκυ από το Αμύνταιο, του διηγήθηκε περί Τίτο τα εξής τα οποία παραθέτει με κάθε επιφύλαξη, καθ’ όσον δεν είναι σε θέση να τα επαληθεύσει διασταυρώνοντάς τα.

    Ο Βλαγκόφσκυ υπήρξε καπετάνιος σε τάγμα του Δ.Σ. στην περιοχή του Γράμμου. Μετά την νίκη του Εθνικού Στρατού το 1949, η μονάδα του συμπτύχθηκε στην Αλβανία και από εκεί μεταφέρθηκε στην Τασκένδη.

    Εκεί ο Βλαγκόφσκυ μετά από κομματική παρέμβαση πήγε στη Μόσχα όπου σπούδασε νομικά.

    Αργότερα επέστρεψε στο Ουζμπεκιστάν όπου επί πολλά έτη άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, έως την ημέρα που εγκαταστάθηκε στα Σκόπια και πολιτογραφήθηκε Σοπιανός.

    Αργότερα, μετά τα πρώτα χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, με έντολή της σκοπιανής κυβέρνησης μετέβαινε κάθε χρόνο για ένα τουλάχιστον μήνα στη Μόσχα με αποκλειστικό σκοπό την μελέτη των αρχείων που αφορούσαν τα Σκόπια της KGB.

    Κατά τον Βλαγκόφσκυ, από τα αρχεία της KGB που μελέτησε προκύπτει ότι ο Τίτο είχε στρατολογηθεί προπολεμικά από την βρετανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών, την γνωστή Intelligence Service, πριν καν μεταβεί για να φοιτήσει στην σχολή διαφωτιστών της κομμουνιστικής νεολαίας Κομσομόλ.

    Το γεγονός αυτό περιήλθε σε γνώση της KGB η οποία σχεδίασε την δολοφονία του κατά την επιστροφή στην πατρίδα του Κροατία του μέσω της Κεντρικής Ευρώπης.

    Οι Άγγλοι όμως είτε υποψιάστηκαν είτε επειδή πληροφορήθηκαν τις προθέσεις της KGB, τον διέταξαν να επιστρέψει στην Κροατία μέσω της Τουρκίας και έτσι γλύτωσε.

    Δηλαδή αν ευσταθούν τα γραφόμενα του Αντιστρατήγου ε.α. κ. Ν. Γρυλλάκη, ο Γιόσιπ Μπρόζ ή αλλέως πως Τίτο, ίσως υπήρξε πράκτορας των Άγγλων ο οποίος πιθανόν αργότερα μεταπήδησε στους Αμερικανούς ..!

    Αυτή θα μπορούσε να είναι μια δικαιολογία για την προστασία που απολάμβανε έναντι ημών από τους Άγγλους και τους Αμερικανούς.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.