30/11/14

Άγριες συγκρούσεις Κούρδων και τουρκικής αστυνομίας

Άγριες συγκρούσεις Κούρδων και τουρκικής αστυνομίας (φωτογραφίες)
Οδομαχίες ξέσπασαν το Σάββατο στην κουρδική πόλη Τούντζελι (Tunceli) στην ανατολική Τουρκία (βόρειο Κουρδιστάν) μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και τουρκικής αστυνομίας.
Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος Τουρκίας και των Γκρίζων Λύκων στην πόλη τους.

dersim-4
Οι Κούρδοι διαδηλωτές έριξαν βροχή από πέτρες στα τουρκικά ΜΑΤ που απάντησαν κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση (κανόνια νερού) και δακρυγόνων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.
dersim-1
Η πλειοψηφία του πληθυσμού της Τούντζελι είναι Κούρδοι και Αλεβίτες, δηλαδή πληθυσμοί που θεωρούνται «εχθρικοί» τόσο από τον τουρκικό εθνικισμό όσο και από τον ισλαμισμό του καθεστώτος Ερντογάν.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρνείται την ύπαρξη μειονοτήτων στην Τουρκία, θρησκευτικών η εθνικών, και φυσικά αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή αυτονομίας για τις μειονοτικές ομάδες.
Στην «εχθρική» για αυτόν πόλη πήγε να εκφωνήσει μία ομιλία στην οποία κατήγγειλε τους «αποσχιστές», ωστόσο, οι δυναμικές διαδηλώσεις τον ανάγκασαν να φύγει από την πόλη.
turkia
Η επαρχία Τούντζελι, της οποίας το κουρδικό όνομα είναι Ντερσίμ, υπήρξε το θέατρο της βίαιης καταστολής από τις τουρκικές αρχές της εξέγερσης μιας φυλής Κούρδων Αλεβιτών το 1937-1938 που είχε αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.
Το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP), που κυβερνά την Τουρκία από το 2002, είχε επίσημα ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα, την ώρα που το εθνικιστικό κόμμα το αρνείται πεισματικά. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε προκαλέσει τον αρχηγό του MHP να επισκεφθεί την περιοχή.
dersim-2 dersim-3
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.