28/11/14

Βρήκαμε νέο Ντάουνερ

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
Υιοθετεί και αναπαράγει την τουρκική ρητορική ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα
Υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί μονομερώς στο θέμα των υδρογονανθράκων και υπογράμμισε πως ο Νίκος Αναστασιάδης είναι που έφυγε από τις συνομιλίες

Είδαμε και πάθαμε να γλιτώσουμε από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και τελικά αποκομίσαμε έναν νέο Ειδικό Σύμβουλο, που μέρα με την ημέρα ακολουθεί ακόμη περισσότερο το παράδειγμα του προκατόχου του και υιοθετεί τις θέσεις της τουρκικής πλευράς.
Σε χθεσινή συνέντευξή του στο ΡΙΚ, όπως αυτή αποδόθηκε στην ιστοσελίδα του καναλιού, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, αλλά οι υδρογονάνθρακες δεν είναι μόνο θέμα Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτό, αφού η Κύπρος είναι μοιρασμένη, και η ελληνοκυπριακή πλευρά λαμβάνει μονομερώς αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Σημειώνεται πως οι «μονομερείς» αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εμπίπτουν στα νόμιμα δικαιώματά της ως κράτους, σε αντίθεση με τις μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, που παραβιάζουν κάθε αρχή δικαίου.

Ο Άιντα αναφέρθηκε, επίσης, στις οπτικές γωνίες των δυο πλευρών για το ζήτημα, λέγοντας πως οι Τούρκοι θεωρούν πως αφού υπήρξε συμφωνία στις συνομιλίες, ότι η διαχείριση των υδρογονανθράκων θα βρίσκεται στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης, θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα αυτή η κοινή διαχείριση και να έχουν λόγο για το μέλλον τους. Ενώ οι Ε/κ, είπε, παίρνουν μια νομική θέση. «Οι Τ/κ βασίζονται στο μέλλον και την πολιτική ιδέα και οι Ε/κ στη νομική», είναι το συμπέρασμά του.

Κανένας δεν το δέχεται
Ο Άιντα παραδέχεται, πάντως, πως η γεφυρωτική του ιδέα έχει αποτύχει. Εξήγησε πως η ιδέα του δεν αφορούσε τη διαχείριση σήμερα αλλά τη μελλοντική κατάσταση, όταν η πολιτική διαδικασία θα οδηγούσε σε λύση. Τότε οι δύο πλευρές θα είχαν ήδη συμφωνήσει, όπως έγινε και με τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Έρογλου, ότι το φυσικό αέριο θα είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Θα είναι ομοσπονδιακό θέμα μετά τη λύση και ακολούθησα αυτήν τη λογική, για να φέρω τις δύο πλευρές μαζί, είπε. «Η τ/κ πλευρά πρότεινε συνδιαχείριση, δεν πρότεινα εγώ αυτό το πράγμα. Έχει παρεξηγηθεί αυτό», πρόσθεσε. Παραδέχθηκε πως οι ιδέες του δεν έγιναν αποδεκτές.

Ο Αναστασιάδης φταίει
Ο Ειδικός Σύμβουλος ανέφερε, ακόμη, πως δεν είναι δική του δουλειά να φέρει τις δυο πλευρές πίσω στο τραπέζι αλλά να υποβοηθήσει αυτήν τη διαδικασία. Και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, φαίνεται να έριξε το φταίξιμο στην ελληνική πλευρά, λέγοντας πως κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ο Νίκος Αναστασιάδης έφυγε από τις συνομιλίες, αλλά το γεγονός είναι πως εκείνος είναι που έφυγε! Προφανώς δεν είναι εξίσου σημαντικό γεγονός, για τον Νορβηγό διπλωμάτη, πως οι Τούρκοι εκτροχίασαν τη διαδικασία, με την εισβολή τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δυσαρεστημένη η Κυβέρνηση
Πηγές από το Προεδρικό, πάντως, δεν έκρυβαν χθες τη δυσαρέσκειά τους για τις τοποθετήσεις Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στις οποίες αναμένεται πως θα υπάρξει απάντηση από κυβερνητικά χείλη σήμερα. Όπως αναφέρθηκε στη «Σημερινή», αυτά που δήλωσε δημόσια ο Ειδικός Σύμβουλος κρίνονται απαράδεκτα, ενώ δεν συμβαδίζουν με τα όσα λέει στην ελληνική πλευρά στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές, κατά πόσον η Κυβέρνηση θα εκφράσει την δυσαρέσκειά της αυτήν προς τον Ειδικό Σύμβουλο απευθείας ή θα προβεί μόνο σε δημόσια τοποθέτηση για το θέμα. Επί τούτου θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στο Προεδρικό.

Εκτός των όρων εντολής
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι θέσεις Άιντα ενόχλησαν κάποια κόμματα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε πως ο τρόπος διαχείρισης του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού είναι εκτός των όρων εντολής του Ειδικού Συμβούλου και το Κυπριακό δεν είναι θέμα διαμοιρασμού των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής. «Αναμένουμε από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ να περιορίζεται αυστηρά στο πλαίσιο των όρων εντολής όπως αυτοί προβλέπονται από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε.

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου, είπε, από την πλευρά της, πως ο κ. Άιντα δείχνει να αγνοεί τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία. Δεν μπορεί να αποκαλεί «κρίση των υδρογονανθράκων», την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία δεν προκλήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από την Τουρκία. Κάτι το οποίο απέφυγε επιμελώς να αναφέρει ο κ. Άιντα και αυτό δεν είναι τυχαίο, ανέφερε. Πρόσθεσε πως η εμμονή αυτή είναι το λιγότερο ένδειξη του μη σεβασμού της κυριαρχίας και ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ο κ. Άιντα θα ήταν καλύτερα να υποδείξει στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στις κυπριακές θάλασσες, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τα στρατεύματα και τους εποίκους της από την Κύπρο. Τότε θα είναι εύκολο να λυθεί το Κυπριακό και όχι με τα σημερινά δεδομένα», τόνισε.

Του τα «έψαλαν»
Συνάντηση με τον κ. Άιντα είχε χθες το ΕΥΡΩΚΟ και η Συμμαχία Πολιτών. Ο Ειδικός Σύμβουλος εξέφρασε, μετά τις επαφές του με το ΕΥΡΩΚΟ, τη βεβαιότητά του ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν αργά ή γρήγορα και πως αν υπάρχει θέληση, θα υπάρξει λύση. Κάποια κόμματα, υποστήριξε, είναι περισσότερο υπέρ της λύσης από άλλα, ενώ κάποια κόμματα επισημαίνουν τις προκλήσεις. Ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι εξήγησε στον κ. Άιντα τον ρόλο της Τουρκίας και την ανάγκη αλλαγής στάσης της χώρας, για να επιτευχθεί λύση.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι ο κ. Άιντα ασπάζεται τη θέση ότι η λύση του Κυπριακού θα έχει νόημα μόνο εάν προνοεί τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και γίνουν σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. «Είπαμε ότι δεν είναι αποδεκτή η προσέγγιση για γεφύρωση των θέσεων των δύο πλευρών με τη λογική της μέσης γραμμής, διότι όλες αυτές τις δεκαετίες η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε πολύ μεγάλες υποχωρήσεις, οδυνηρές υποχωρήσεις, ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει συμβιβαστεί σε κανένα, και τον είχα καλέσει να μας υποδείξει ένα ζήτημα που αυτά τα 40 χρόνια η τουρκική πλευρά έκανε συμβιβασμό ή υποχώρηση», πρόσθεσε.

Η μεγάλη εικόνα
Σε δηλώσεις για το ευρύτερο θέμα του φυσικού αερίου προέβη και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης. Όπως είπε, αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για τους Τ/κ συμπατριώτες μας για να επιλύσουμε μαζί το εθνικό μας θέμα. «Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου πρέπει να δράσει ως καταλύτης για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα και δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούμε από αυτήν», πρόσθεσε. Σημείωσε πως η αξιοποίηση του φυσικού αερίου δεν μπορεί να τεθεί υπό την αίρεση και τους εκφοβισμούς της Τουρκίας και εάν η Τουρκία εργασθεί με καλή θέληση για την επίλυση του Κυπριακού, οι Τ/κ θα ωφεληθούν, όπως και όλοι οι υπόλοιποι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου. Αναφέρθηκε, δε, στα οφέλη που θα έχουν οι χώρες της ευρύτερης περιοχής και η Ε.Ε. Καταληκτικά ανέφερε πως η απόσυρση του «Μπαρμπαρός» και των απειλών της Τουρκίας επιβάλλεται να είναι η πρώτη αυτονόητη κίνηση.

Συνομιλία Αναστασιάδη-Βενιζέλου
Εν τω μεταξύ, τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν, χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις ευχές του, ενόψει της χειρουργικής επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί και συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία από 29 έως 30 Νοεμβρίου. Θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Not an expert on the matter. Only expressing an idea:
    1. Do we realistically think we can unify the island without increasing Turkey's influence and eventually total control of the island?
    2. Are there any resources (oil, gas, etc) between Turkey and the occupied part of Cyprus? If not,
    3. Stop any talks about unification until Turkey withdraws troops and settlers
    4. Never recognize the occupied part as a country

    Turkey thinks that we will rather give everything than accept the island is divided. But if we do, we reduce Turkey's influence and access to the lucrative fields of Southern Cyprus.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.