29/11/14

Τουρκία: Ο ιδανικός «Δούρειος Ίππος» της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ

Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. «Το ανώτατο συμβούλιο ρωσοτουρκικής συνεργασίας θα προχωρήσει στην προώθηση συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, σε μια ιστορικής σημασίας, κατά τη γνώμη μου, συμφωνία που θα επιτρέπει τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, την 1η Δεκεμβρίου θα υπογραφεί επίσημο, σχετικό, πρωτόκολλο. Στόχος των δύο πλευρών είναι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές να φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια, από 35 δισ. που είναι σήμερα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και εν αναμονή της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία τη Δευτέρα, ο Ρώσος ηγέτης έδωσε συνέντευξη σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας, ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να τριπλασιάσει τις εμπορικές της συναλλαγές με την Τουρκία οι οποίες θα επιχειρηθεί να ανέλθουν στα 100 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, για να αντισταθμίσει ένα μέρος της ζημίας που έχει υποστεί από τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση. 

Παρότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θέτουν τα μέτωπα στα οποία τα συμφέροντα των δυο χωρών είναι ανταγωνιστικά, (π.χ. Καύκασος, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή), η συγκυρία προσφέρεται στη ρωσική ηγεσία, να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις με την Τουρκία για να επιχειρήσει να διχάσει ενδεχομένως τη Δύση, η οποία την πιέζει ασφυκτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά, ενώ στέλνει και μήνυμα στους Τατάρους της Κριμαίας για τα όρια της υποστήριξης ουσίας που θα μπορούν να περιμένουν από την πλευρά της Τουρκίας. 

Ο δε Ερντογάν, θα ακολουθήσει νομοτελειακά σχεδόν την πάγια τουρκική πολιτική, να χρησιμοποιεί τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία για να ασκεί πίεση στους – υποτίθεται – εταίρους του στη Δύση, ώστε να κερδίζει περισσότερα ανταλλάγματα, ή στη σημερινή συγκυρία, να εξασφαλίζει την αναγκαστική τους ανοχή. Πρόκειται για πολιτική εξαιρετικά υψηλού ρίσκου



DEFENCEPOINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.