29/6/16

Ανοίγει αύριο το κεφάλαιο 33 για την Τουρκία στην Ε.Ε.

Διακυβερνητική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, εκεί και ο Τσαβούσογλου
Βρυξέλλες: Το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ανοίγει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ είναι σημαντικό επειδή συνήθως ανοίγει όταν μια χώρα είναι κοντά στην ένταξή της και συνεισφέρει στο να κρατηθεί η ενταξιακή διαδικασία ζωντανή. Το κεφάλαιο 33 αφορά την οικονομία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ ανέφερε ότι με το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 αυτή τη βδομάδα θα έχουν ανοίξει 16 κεφάλαια ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πέντε κεφάλαια που είναι μπλοκαρισμένα από την Κύπρο.

«Εάν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και υπάρξει τελική λύση, τότε τα πέντε κεφάλαια θα μπορούν αμέσως να ανοίξουν και οι διαπραγματεύσεις θα είναι πίσω στους κανονικούς της ρυθμούς», ανέφερε. «Αυτό αναμένουμε. Σε αυτό το θέμα, ως Τουρκία και ως Τ/κ, είμαστε πρόθυμοι και αποφασισμένοι για μια λύση. Εάν υπάρχει καλή πρόθεση και στην ε/κ πλευρά, μπορούμε να το πετύχουμε».

Ο Σελίμ Γενέλ είπε ακόμη ότι αύριο Πέμπτη με το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 θα πραγματοποιηθεί διακυβερνητική διάσκεψη των αξιωματούχων της Τουρκίας και της ΕΕ και πως από πλευράς Τουρκίας θα συμμετέχουν ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομικών Νατσί Αγμπάλ και ο υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ. Επίσης θα συζητηθούν τα πέντε κριτήρια για την άρση της βίζας της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες.

«Μετά τη διακυβερνητική θα συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς για να συζητήσουν τα πέντε κριτήρια και να καθορίσουν οδικό χάρτη. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την απελευθέρωση της βίζας το συντομότερο», είπε ο Τούρκος Πρέσβης.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/320320/anoigei-ayrio-to-kefalaio-33-gia-tin-tourkia-stin-ee#sthash.FnaABKCN.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.