27/6/16

Η Γενοκτονία, η Βουλή των Ελλήνων, ο Φίλης και η νομιμότητα.

Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη
δικηγόρου
Ως γνωστόν, το Πολίτευμα της Ελλάδος είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Καθορίζεται ρητώς στο άρθρο 1 του ελληνικού Συντάγματος. Εν ολίγοις, «Προεδρευομένη» σημαίνει, ότι ο Αρχηγός του Κράτους Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λίγες τυπικές, περισσότερο, αρμοδιότητες και στο περιθώριο της εξουσίας, «Κοινοβουλευτική» ότι η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και «Δημοκρατία», διότι κυρίαρχος είναι ο λαός, ο οποίος και αποφασίζει.
Η Βουλή των Ελλήνων θεσπίζει νόμους και αποτελεί τον τυπικό, και όχι μόνο, νομοθέτη του ελληνικού κράτους. Ομοφώνως, λοιπόν, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τον νόμο 2193/1994 σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του οποίου: «Ορίζεται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Το ελληνικό κοινοβούλιο δια του τρόπου αυτού κατέστησε νόμο του κράτους την αναγνώριση και την μνήμη της Γενοκτονίας από τους Τούρκους.
Προσπάθειες συνεχείς και εργώδεις έχουν καταβληθεί εδώ και πολλές δεκαετίες για την τολμηρή της διατήρηση στην επιφάνεια των συλλογικών μας αναμνήσεων. Εξ αυτών προέκυψε η προσθήκη προβλέψεως στη νομοθέτηση του κακώς λεγόμενου «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου» και της ποινικοποιήσεως της αρνήσεως της Γενοκτονίας. Συγκεκριμένως, αναφέρει το άρθρο 2§1 του Ν. 4285/2014 «Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα των εγκλημάτων γενοκτονιών…που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται  κατά ομάδας προσώπων ή μέλους της που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή…, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά μίας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου». Τιμωρείται δηλαδή με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000-20.000) ευρώ.  
Το ελληνικό κοινοβούλιο νομοθέτησε την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση της κακόβουλης αρνήσεως του εγκλήματος της γενοκτονίας, το οποίο έχει αναγνωριστεί με απόφαση του ίδιου κοινοβουλίου. Η Ελλάς με ομόφωνη απόφαση της Βουλής αρχικώς αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ως τέτοια, και είκοσι έτη αργότερα ποινικοποίησε την άρνησή της.
Ο Υπουργός της πολύπαθης ελληνικής Παιδείας, Νίκος Φίλης, δήλωσε το Φθινόπωρο του 2015 ότι αναγνωρίζει τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν ήταν Γενοκτονία. Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του επέμεινε στον αρχικό του ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για επιστημονική ερμηνεία, χωρίς να μας αποκαλύπτει από ποιές ερευνητικές του δραστηριότητες αρύει το δικαίωμα να δίδει επιστημονικές εξηγήσεις. Υποβλήθηκε εις βάρος του μήνυση, αλλά ανεξαρτήτως αυτού υπήρχε η δυνατότητα να επιληφθεί η Δικαιοσύνη αυτεπαγγέλτως.  
Επανερχόμαστε στη Βουλή. Εκτός από τη θέσπιση νόμων, προβλέπεται από τον Κανονισμό της ο έλεγχος σε μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές. Και στην περίπτωση του κ. Φίλη, η Βουλή συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα για να αποφασίσει την άρση ή μη της ασυλίας του για τις επίμαχες δηλώσεις του. Τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΑΝ.ΕΛ. – ψήφισαν αυτονοήτως κατά της άρσεως της ασυλίας του. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στου οποίου την κυβερνητική θητεία αναγνωρίσθηκε η Γενοκτονία, λησμόνησε τον εαυτό του και υποστήριξε τον κ. Φίλη. Η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι τον στήριξαν. Το Κ.Κ.Ε. με τη στάση του νομιμοποίησε τη διάπραξη αξιόποινης πράξεως εκ μέρους του Φίλη και η Χρυσή Αυγή δεν εξέφρασε άποψη, διότι ο εκπρόσωπός της στην αρμόδια επιτροπή είχε αποχωρήσει ήδη εξ άλλης αιτίας.
Τέλος, η Νέα Δημοκρατία, που θα περίμενε κανείς ότι ως Αξιωματική Αντιπολίτευση θα ασκούσε δριμεία κριτική στον αρνητή της Γενοκτονίας και θα τον εξέθετε στέλνοντάς τον στη Δικαιοσύνη, διατύπωσε συγκαταβατική άποψη, απαλλάσσοντάς τον. Μάλιστα, ο κ. Τασούλας που ήταν εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή έκανε την εξής δήλωση: «Ο κ. Φίλης υπέπεσε σε ένα πολιτικό ατόπημα, αλλά δεν διέπραξε ποινικό αδίκημα!». Η φράση του ανωτέρω κυρίου πρώην Υπουργού και νυν Βουλευτή ισοδυναμεί με ανεπίτρεπτη λεκτική νομιμοποίηση ποινικού αδικήματος από αιρετό. Επίσης, ισοδυναμεί με την απαράδεκτη καταπάτηση κειμένων νόμων, ψηφισθέντων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο κ. Τασούλας φέρει, εκτός των άλλων, και την ιδιότητα του Δικηγόρου. Και μπορεί σαν αιρετός να απαξιεί για την αρχή της νομιμότητας, αλλά ως Δικηγόρος υποχρεούται να την εφαρμόζει.
Ενόψει της ψηφοφορίας που θα διενεργηθεί την Τετάρτη το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση της ασυλίας του εν λόγω αρνητή Υπουργού, καλό θα ήταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση να στέρξει τα Δίκαια του Ελληνισμού, τα οποία αμαυρώνουν δηλώσεις σαν του κ. Φίλη, δείχνοντάς του συνάμα και την οδό της νομιμότητας, η οποία είναι το τελευταίο «σωσίβιο» των θεσμών.




3 σχόλια:

  1. Δυστυχώς , έχω την εντύπωση ότι όλοι οι βουλευτές θα ψηφήσουν κατά της άρσης ασυλίας !! Και αυτό γιατί πιστεύω ότι όλοι τους είναι εξαρτώμενη από τα κόμματά τους !! Ας ξυπνήσουν οι βουλευτές , γιατί ο κόσμος θα τους φάει ζωντανούς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κείμενο ουσιαστικό και τεκμηριωμένο. Στην εποχή της απαξίας όμως οι μετριότητες εξακολουθούν να επιπλέουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.