30/6/16

Αλλάζουν Δουλειά, Αναγκαστικά, τα Επόμενα Χρόνια Πάνω Από 640.000 Έλληνες


Σε άλλον τομέα εργασίας θα χρειαστεί να μεταπηδήσουν στα επόμενα χρόνια πάνω από 640.000 Έλληνες εργαζόμενοι, καθώς τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάνονται δεν αναμένεται να ανακτηθούν, όπως επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), Τζέιμς Καλέγια (James Calleja).

"Πιστεύω ισχυρά ότι ο δρόμος εξόδου από τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση για την Ελλάδα πρέπει να περάσει μέσα από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση. Για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται να εστιάσει σε συγκεκριμένους τομείς -όπως η αγροτική επιχειρηματικότητα, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, τα logistics και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών- όπου κατέχει κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα" σημείωσε ο κ.Καλέγια, μιλώντας ενώπιον της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου και των ευρωβουλευτών Κώστα Χρυσόγονου και Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Οι μικροί δημιούργησαν την απασχόληση, οι μικροί χτυπήθηκαν από την κρίση

Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της απασχόλησης στην Ελλάδα προ κρίσης προήλθε κατά κύριο λόγο από τις μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από εννέα εργαζόμενους. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ενδέχεται να δημιούργησαν αξιοπρεπείς οργανωτικές και λειτουργικές δομές, αλλά μόνο το 22% αυτών επέδειξε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της απασχόλησης στο διάστημα 2002-2009. Η κρίση όμως χτύπησε δυσανάλογα τους μικρούς της αγοράς, που έχασαν κατ' ανάγκη σημαντικά υψηλότερο αριθμό εργαζομένων, σε σχέση με τους μεγάλους.

Ποιος θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας λοιπόν;

Άρα λοιπόν ποιος μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, αφού οι μικροί έχουν γονατίσει και οι ρυθμοί ανάπτυξης στους μεγάλους δεν ήταν σημαντικοί ούτε προ κρίσης; "Υπάρχει μία πολύ μικρή μειοψηφία, της τάξης του 0,5% του συνόλου, που αντιστοιχεί σε 3.000 ήδη υφιστάμενες, ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, οι οποίες έχουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά ώστε να αναπτυχθούν ραγδαία και να απορροφήσουν μεγάλο αριθμό ανέργων" σημείωσε ο κ. Καλέγια.

Από αυτές, περίπου οι 2.900 είναι μικρές και οι 100 μεγάλες. Παρόλα αυτά, αυτές οι επιχειρήσεις, δεν μπορούν από μόνες τους να καλύψουν τις 1.000.000 θέσεις εργασίας που λείπουν -ούτε καν τις 600.000 που απευθύνονται σε νέους ανέργους. Όλες μαζί μπορούν να δημιουργήσουν μέχρι 200.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι μισές θα μπορούσαν να αφορούν νέους, με την προσφορά άμεσης και έμμεσης απασχόλησης. Το 80% αυτών των θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί από αναπτυσσόμενες ΜμΕ, όχι από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, ο κ .Καλέγια ανέφερε ότι αν αφαιρεθεί η απασχόληση που εκτιμάται ότι μπορούν να προσφέρουν οι 3000, οι υπολειπόμενες θέσεις εργασίας για τη σταδιακή εξάλειψη της ανεργίας θα μπορούσαν να καλυφθούν μόνο μέσω της δημιουργίας 10.000 νέων επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, που θα έφταναν σταδιακά να απασχολούν 50 εργαζόμενους έκαστη.

"Αυτό είναι το σημείο, στο οποίο η ανάπτυξη γίνεται εκθετική, η δημιουργία θέσεων εργασίας αυξάνεται, οι απαιτούμενες δομές μπαίνουν στη θέση τους και η ικανοποίηση των εργαζομένων ενισχύεται. Είναι το μεταβατικό εκείνο στάδιο, όπου οι micro επιχειρήσεις εξελίσσονται σε μεσαίου μεγέθους ή και μεγαλύτερες. Αυτός είναι ο τομέας, στον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει κατά κύριο λόγο" εκτίμησε ο κ.Καλέγια.

Το προφίλ των 250.000 Ελλήνων νεο-μεταναστών

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πάνω από 250.000 Έλληνες, στην πλειοψηφία τους κάτω των 35 ετών, έχουν γίνει νεο-μετανάστες στα χρόνια της κρίσης, με το 50% αυτών να κατευθύνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Επικαλέστηκε δε στοιχεία παλαιότερης έρευνας των καθηγητών Λόη Λαμπριανίδη και Μανόλη Πρατσινάκη, σύμφωνα με την οποία μία στις 18 οικογένειες, έχει τουλάχιστον ένα μέλος που έφυγε από την Ελλάδα μετά το 2010. Το προφίλ των νεο-μεταναστών; Γύρω στα 30, υψηλής μόρφωσης και κατ' ανάγκη μετανάστες για οικονομικούς λόγους. Οι μισοί από όσους μετανάστευσαν μετά το 2010 ήταν άνεργοι όταν αποφάσισαν να φύγουν.

Πάνω από 40 ετών το 12% των νεο-μεταναστών!

Κι αν τα στοιχεία αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, έκπληξη προκαλεί ένα νέο, σύμφωνα με τον κ. Καλέγια, στοιχείο. Το 12% των Ελλήνων νεο-μεταναστών είναι άνω των 40 ετών, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της ελληνικής μεταναστευτικής ιστορίας...

Ο κ.Καλέγια υπενθύμισε τέλος τους 10 βασικούς άξονες του νέου συνολικού θεματολογίου επαγγελματικών δεξιοτήτων, με 10 άξονες, που ενέκρινε πρόσφατα η Κομισιόν, με στόχο να διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα αναπτύξουν ευρεία δέσμη δεξιοτήτων ήδη από τη μικρή ηλικία και ότι θα αξιοποιηθεί καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ευρώπης.

Το 40% των Ευρωπαίων εργοδοτών δεν βρίσκει άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες

Σύμφωνα με μελέτες, σημείωσε, 70 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, και ακόμη περισσότεροι έχουν ελλιπείς δεξιότητες αριθμητικής και ψηφιακών γνώσεων. Έτσι, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων, ιδίως νέων με υψηλά προσόντα, απασχολείται σε θέσεις εργασίας που δεν αντιστοιχούν στις ικανότητες και τις φιλοδοξίες τους. Την ίδια στιγμή, το 40% των Ευρωπαίων εργοδοτών δηλώνει ότι δεν μπορεί να βρει άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες για την προώθηση της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

 http://www.energia.gr/article.asp?art_id=106567

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.