30/6/16

Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Gabriel στην Αθήνα

Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και η Γερμανία δεν θα αρνηθεί να τη βοηθήσει αν της ζητηθεί» είναι το «ισχυρό μήνυμα», σύμφωνα με τoν γερμανικό Τύπο, που μεταφέρει στην Αθήνα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) φθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από περισσότερους από 40 Γερμανούς επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως τονίζει το γερμανικό περιοδικό Focus. Προσθέτει, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού υπουργού Οικονομίας στην ελληνική πρωτεύουσα, έπειτα από πέντε χρόνια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Γερμανών επενδυτών είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, μεταξύ των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον κ. Γκάμπριελ είναι οι επικεφαλής: της εταιρείας Mitsubishi Hitachi με έδρα το Ντούισμπουργκ, η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Πτολεμαΐδα, της Hochtief, της κρατικής τράπεζας KfW, της Fraport, του τουριστικού γίγαντα TUI, της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας Τουρισμού (BTW), των φαρμακευτικών εταιριών Bayer, BASF και Boehringer Ingelheim και των εταιριών νέργειας Emerson, Nordex, Solarworld.

Όπως γράφει η Deutsche Welle στην ηλεκτρονική της έκδοση «τον Οκτώβριο του 2011 ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έφτασε στην Ελλάδα συνοδευόμενος από πενήντα Γερμανούς επιχειρηματίες. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) ήθελε να ανοίξει τον δρόμο, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις από τις δύο χώρες να βολιδοσκοπήσουν τις προοπτικές συνεργασίας. Ωστόσο, εκείνη η αναγνωριστική αποστολή έμεινε δίχως συνέχεια. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα ένας Γερμανός υπουργός Οικονομίας ταξιδεύει και πάλι προς την Ελλάδα μαζί με μία μεγάλη αντιπροσωπεία. Αυτή τη φορά, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στοχεύει να τα καταφέρει καλύτερα από τον προκάτοχό του.

Ο Γκάμπριελ συνοδεύεται μόνο από εκπροσώπους των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η Mitsubishi Hitachi Powers Systems από το Ντούιζμπουργκ, η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Πτολεμαΐδα, αλλά και η κοινοπραξία που έχει φτιάξει τον αερολιμένα Αθηνών, καθώς και πολλούς αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα. Επίσης, η κρατική γερμανική τράπεζα KfW, η οποία έχει διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο και ο όμιλος τραπεζών ProCredit, ο οποίος έχει ανοίξει υποκαταστήματα στην βόρεια Ελλάδα. Εκπροσωπούνται, επίσης, η Fraport, η οποία διαχειρίζεται 12 περιφερειακά αεροδρόμια, η ταξιδιωτική εταιρεία TUI, ο Ομοσπονδιακός Σύλλογος Τουριστικής Οικονομίας της Γερμανίας (BTW) καθώς και οι βιομηχανίες χημικών και φαρμακοβιομηχανίες Bayer, BASF και Boehringer Ingelheim.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνογερμανικού βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου οι 120 μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολούν 39.000 εργαζομένους με ετήσιο τζίρο επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Ο Γκάμπριελ θέλει να προσφέρει στήριξη στις επιχειρήσεις αυτές και να ενισχύσει τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Παράλληλα θέλει να περιορίσει τα περιθώρια άλλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή η Νότια Κορέα, να εκμεταλλευτούν τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις» υποστηρίζει η DW και προσθέτει: «Από τα 53 ελληνικά νησιά με περισσότερους από 1000 κατοίκους μόνο τα 21 είναι συνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Λόγω γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γι’ αυτό συνοδεύουν τον Γκάμπριελ πολλές εταιρείες αυτού του κλάδου, όπως οι Emerson, Nordex και Solarworld. O Σίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, αναμένεται να υπογράψουν, την Παρασκευή, μία κοινή δήλωση συνεργασίας. Έτσι θα παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο η ήδη ισχύουσα συμφωνία συνεργασίας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία χρηματοδοτείται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του γερμανικού κράτους. Σε αυτή τη φάση, ο στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία στη βάση ενός πιλοτικού προγράμματος στο Αιγαίο. Από τα 53 ελληνικά νησιά με περισσότερους από 1000 κατοίκους, μόνο τα 21 είναι συνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στα υπόλοιπα 32 λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με ντίζελ, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κλείσει. Για την επαναλειτουργία τους με ανανεώσιμη ενέργεια πρόκειται τώρα να δραστηριοποιηθούν ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, «η επίσκεψη Γκάμπριελ σχετίζεται και με τον στόχο του εκσυγχρονισμού των δομών στήριξης των εξαγωγών της χώρας. Στα πλαίσια των ομάδων δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια στον τομέα αυτό ήταν η Ολλανδία. Τώρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ζήτησε τη συνεργασία του Γερμανού ομολόγου του. Οι δυο τους θέλουν να υπογράψουν ένα σχέδιο συνεργασίας, κάτι που επιθυμεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με το Βερολίνο. Το μήνυμά του έχει ως εξής: η Ελλάδα πρέπει να ξαναβγεί στις αγορές και η Γερμανία δεν θα αρνηθεί, εάν της ζητηθεί υποστήριξη.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες εκπέμπεται αυτό το μήνυμα δεν είναι καθόλου άσχημες. Σε αντίθεση με τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν το μόνο κανάλι επικοινωνίας ήταν εκείνο μεταξύ της Άγκελας Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, τώρα είναι δυνατός ο διάλογος μεταξύ όλων σχεδόν των υπουργών. Σε αυτό έχει συμβάλει αναμφίβολα και η ανακατεύθυνση του Αλέξη Τσίπρα προς μία πραγματιστική πολιτική. Η συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των Σοσιαλδημοκρατών υπογραμμίζει αυτή την εξέλιξη.

Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό ότι τόσο ο Γκάμπριελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, θα ήθελαν να έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ σύμμαχο στις τάξεις τους. Με παράλληλες συνομιλίες με τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Ποταμιού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιθυμεί επίσης να συμβάλει στην ενότητα του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 http://www.liberal.gr/arthro/61631/epikairotita/2016/o-germanikos-tupos-gia-tin-episkepsi-Gabriel-stin-athina.html

3 σχόλια:

  1. Το άρθρο σε μία γραμμή τα γράφει όλα για το σκοπό της επισκέψεως του αντικαγκελαρίου.
    <>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράλληλα θέλει να περιορίσει τα περιθώρια άλλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή η Νότια Κορέα, να εκμεταλλευτούν τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις...

      Διαγραφή
  2. Όπως πολλοί επισημαίνουν για πρώτη φορά η Ελλάδα στην ιστορία της βρίσκεται στο πλευρό των χαμένων, η αντίστροφη μέτρηση για την Γερμανία ξεκίνησε ότι παραμύθι και να λένε οι Ευρωσταλινιστές της δεξιάς και της αριστεράς. Οπότε μπορούμε να κάνουμε και συγκρίσεις με το παρελθόν, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο πλευρό των νικητών συρρικνωνόταν, τώρα που συμμαχεί με αυτούς που προορίζονται για να χάσουν θα μείνει τίποτα πέρα από μια πόλη που προσποιείται ότι διοικά κράτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.