30/6/16

Ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει στη Νότια Ρωσία, ερήμην της Ελλάδας

Μνήμη Γενοκτονίας και ποντιακοί χοροί στη Ρωσία για τα 25χρονα του χορευτικού συγκροτήματος «Αφροδίτη» (φωτο, βίντεο)

Το συγκρότημα «Αφροδίτη» χορεύει μαζί με το ξεσηκωμένο κοινό 

Μαρία Ντεμίρτσεβα – Ανταπόκριση από το Κριμσκ (περιφέρεια του Κράσνονταρ)
Από τους ποντιακούς χορούς τρομαχτό, πατούλα, σερανίτσα, κότσ’, κότσαρι και ομάλ’ σείστηκε το Παλάτι Πολιτισμού στο ελληνικό χωριό Νοβοουκράινσκι της Ρωσίας.
Η επετειακή συναυλία για τα 25 χρόνια του ελληνικού χορευτικού συγκροτήματος «Αφροδίτη» στάθηκε η αφορμή για να ξεσηκωθούν οι Έλληνες του χωριού και να συγκεντρωθούν όλοι μαζί προκειμένου να γιορτάσουν για άλλη μια φορά το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Δεν υπήρχε καλύτερη χρονική στιγμή για τον συμβολικό εορτασμό της επετείου του συγκροτήματος, καθώς έτυχε να συμπέσει με το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας.
Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η συμμετοχή και του κοινού στους χορούς, που έφτασαν να χορεύουν κυκλικά καταλαμβάνοντας ολόκληρη την αίθουσα εκδηλώσεων.
Φόρος τιμής αποδόθηκε στα αδικοχαμένα θύματα της Γενοκτονίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τα μέλη του παιδικού τμήματος του συγκροτήματος. Κρατώντας αναμμένα κεριά και φορώντας τη συμβολική μπλούζα με τη στάμπα «Είμαι Πόντιος», για τα 100 χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κάλεσαν τον κόσμο να κρατήσει ενός λεπτού σιγή.
Το χορευτικό συγκρότημα «Αφροδίτη» ιδρύθηκε το 1991. Χοροδιδάσκαλός του τα τελευταία χρόνια είναι η Ελίνα Τερσένοβα. Το συγκρότημα ανέκαθεν συμμετείχε ενεργά σε πολλά καλλιτεχνικά φεστιβάλ της Ρωσίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εμφάνισή του στονεορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο ελληνικό χωριό Μερτσάνσκογιε.
Σημαντικό ρόλο στην ίδρυση και θεμελίωση αυτού του συλλόγου έπαιξε η πρώην επικεφαλής του συγκροτήματος Σεραφίμα Μπονταρένκο. Το ρόλο της αναζήτησης νέων ταλαντούχων χορευτών αλλά και της προώθησης του συγκροτήματος είχε αναλάβει στο παρελθόν ο ομογενής Γκεόργκι Ορφάνοφ, ο οποίος απεβίωσε το 2007. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι πια εν ζωή αλλά άφησαν πίσω τους μεγάλο έργο στον τομέα της διατήρησης του ελληνικού πολιτισμού και τιμώνται ακόμα και σήμερα σε πολλές εκδηλώσεις. Για μερικά χρόνια επικεφαλής του συγκροτήματος ήταν και η Ζάνα Ιβανίδη, η οποία σήμερα κατοικεί στην Ελλάδα.

Το συγκρότημα «Αφροδίτη» κλέβει τις εντυπώσεις με τους ποντιακούς χορούς
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της Ανάπας Έντισον Ιονίδης, ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ Αλέξανδρος Μασιάδης, καθώς και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην επετειακή συναυλία παρέστησαν και τα χορευτικά συγκροτήματα «Ήλιος» και «Κουράζ».
  • Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τη Μαρία Ντεμίρτσεβα.
http://www.pontos-news.gr/article/151771/mnimi-genoktonias-kai-pontiakoi-horoi-sti-rosia-gia-ta-25hrona-toy-horeytikoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.