27/6/16

Πλήρης αποκατάσταση σχέσεων για Τουρκία - Ισραήλ

Την ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί τους, Γιλντιρίμ και Νετανιάχου
REUTERS/BAZ RATNE
Ισραήλ και Τουρκία αποφάσισαν πλήρη ομαλοποίηση σχέσεων, δίνοντας τέλος στην εξάχρονη διαμάχη τους η οποία είχε αρχίσει το 2010, λόγω της επέμβασης Ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοιάριο που κατευθυνόταν στη Γάζα, που είχε κοστίσει τη ζωή σε 10 Τούρκους ισλαμιστές ακτιβιστές ανθρωπιστικής οργάνωσης. 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετενιάχου τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα το οποίο θα δώσει ώθηση στην ισραηλινή οικονομία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ελπίδα η συμφωνία να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Μέσω της συμφωνίας, θα επιτραπεί στην Τουρκία να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς, καθώς και να πραγματοποιεί έργα υποδομής.
Το Ισραήλ θα πληρώσει επίσης 20 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του τουρκικού πλοιαρίου Μαβί Μαρμαρά.
Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί επισήμως την Τρίτη, ανακοινώθηκε επισήμως με ταυτόχρονες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και του κ. Νετανιάχου, από την Άγκυρα και τη Ρώμη αντίστοιχα.
Ο κ. Γιλντιρίμ ανακοίνωσε επίσης ότι Τουρκία και Ισραήλ θα ανταλλάξουν εκ νέου πρεσβευτές το συντομότερο δυνατόν.
Οι δύο χώρες ήταν για δεκαετίες στενοί φιλοδυτικοί σύμμαχοι στον χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.
naftemporiki.gr

6 σχόλια:

  1. Τα πιτσουνάκια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. " Μέσω της συμφωνίας, θα επιτραπεί στην Τουρκία να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς, καθώς και να πραγματοποιεί έργα υποδομής.
    Το Ισραήλ θα πληρώσει επίσης 20 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του τουρκικού πλοιαρίου Μαβί Μαρμαρά"


    Θα έλεγα ότι αυτό είναι θρίαμβος τής τουρκικής διπλωματίας. Ας ανοίξομε τα μάτια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω τα λέω τόσο καιρό και με βρίζουν.
      Η Τουρκία είναι πολύ ισχυρή (και αν ήμουν Τούρκος θα έλεγα μπράβο στον Ερδογάνιο κι ας την έχει ψωνίσει) τα γεωπολιτικά παιχνίδια δύσκολα το βάρος μετατοπίζεται προς Ασία -κάτι που οι Τούρκοι βλέπουν πεντακάθαρα σε αντίθεση με μας τους ευροποπολάρους- και μπορεί να δούμε μέχρι και άξονα Γερμανία-Ρωσία-Τουρκία, ίσως και ισραήλ.

      ΜΕ λίγα λόγια, ο κόσμος στην γειτονιά μας καίγεται και όλη η ελίτ της Χαρτόβιας εν χορώ ασχολείται με το brexit και τον ισλανδικό τόνο.

      Διαγραφή
  3. Σοβαρή είδηση με στρατιωτικό αντίκτυπο. Ετοιμάστε δηλ τα όπλα σας κύριοι του στρατεύματος. Η Τουρκία θα αισθανθεί δυνατή και θα κτυπήσει και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τη γριά μάνα μας, την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εστειλε και επιστολη - συγνωμη στον πουτιν. Αν την αποδεχτει θα ειναι μεγαλη κοττα. Μην ακουσω κανεναν οτι θριαμβευσε η τακτικη της οικονομικης μεγγενης κλπ.

    εσεις οι ρωσολαγνοι ορθοδοξοι κλπ για να δουμε ποιον θα προτιμησει την συγνωμη του τουρκου η την αδιασαλευτη αγαπη στην ορθοδοξια κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ επιστημονική η ορολογία σας κ. Καθηγητά! Άκου "κότα" η μεγάλη αρκούδα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.