30/6/16

Πόλεμος Μέρκελ - Ρέντσι: «Να κάνετε κούρεμα στις καταθέσεις» - «Δεν θα μας κάνετε το δάσκαλο»

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝΠόλεμος Μέρκελ - Ρέντσι: «Να κάνετε κούρεμα στις καταθέσεις» - «Δεν θα μας κάνετε το δάσκαλο»
Νέος πόλεμος μεταξύ Αγκ. Μέρκελ και Μ. Ρέντσι προκάλεσε η αντίδραση της Γερμανίας στο ιταλικό σχέδιο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών που προωθούσε ο δεύτερος.
Μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες, η κυρία Μέρκελ είπε ότι «δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη».
Ο κ. Ρέντσι έσπευσε να απαντήσει και μάλιστα σε έντονο ύφος, υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».
Η ιταλικη κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει με κεφάλαια 40 δισ. ευρώ τις ιταλικές τράπεζες προκειμένου να μην καταρρεύσουν. Ομως το Βερολίνο ζητά το κόστος για τη διάσωση μίας τράπεζας να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί της και πιθανώς και οι καταθέτες («bail-in») και, εάν αυτό δεν αρκεί, τότε μόνο θα μπορούν να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια, για να μην υπάρξει κατάρρευση.
Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Brexit, το οποίο είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τις απώλειές τους να φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν είναι κάτι ικανό για να παραβιαστούν οι κανόνες που ορίζονται από την οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD).
«Ποτέ δεν ζητήσαμε να αλλάξουμε τους κανόνες. Στην τρέχουσα κατάσταση και εάν υπάρξουν προβλήματα είμαστε ικανοί, σεβόμενοι τους κανόνες, να προστατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών» επέμεινε ο κ. Ρέντσι.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Observer, ο Ματέο Ρέντσι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ειδικό ιταλικό ταμείο διάσωσης των τραπεζών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Γιούνκερ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, μετά το τέλος του δείπνου με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για «bank run» στην Ιταλία, προκαλώντας ερωτηματικά.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «η Κομισιόν θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει κάθε είδους bank run στην Ιταλία». Ακολούθησε μικρή παύση και ο κ. Γιούνκερ έσπευσε να προσθέσει: «Αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ιταλία προς το παρόν».
Ημερησία

4 σχόλια:

  1. Ήταν ενα μικρό καράβι, ήταν ένα μικρό καράβι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί ο Ρέντζι δεν ρωτά τον 'φίλο" του Τσίπρα που “έσωσε” τις Ελληνικές τράπεζες χωρίς να δώσει ούτε δεκάρα και χωρίς να δημεύσει τις καταθέσεις. Άπλα κατέκλεψε την αξία των μετοχών των μετόχων του.
    Συμπεριλαμβανόμενου του ιδίου του Ελληνικού κράτους, δηλαδή ημών, που είχαμε ενισχύσει τις τράπεζες με περίπου 100 δις, που έκαναν φτερά. Με εμάς να; συνεχίζουμε να τα χρωστάμε.
    Πρόκειται για την μεγαλύτερη απάτη του αιώνα των “όλοι μαζί h Ελλάδα μπορεί”"n

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελληνική "σωτηρία" των Τραπεζών έχει τις υπογραφές Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου σε κείμενα που συνέταξε η Ευρωμαφία και το Δ.Ν.Τ.

      Διαγραφή
  3. Τελικά ο Ρέντζι επέβαλλε τους όρους του στην Γερμανική Ευρωμαφία για το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ιταλικών Τραπεζών που κατά την γνώμη μου είναι μία τεράστια σφαλιάρα στο Δ΄ Ράιχ.

    Η Φύρερ που έπαιζε μάγκας έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια και δέχθηκε το επιχείρημα της έκτακτης ανάγκης για να παρακαμφθούν οι μόλις πρόσφατα επιβληθέντες κανονισμοί του Σόιμπλε στα Ευρωπαικά κράτη.

    Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται για τα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.