30/6/16

Η αμερικανική κυβέρνηση απαιτούσε τα κλειδιά για 410.000 e-mail από τη Lavabit

Στόχος ήταν ο Εντουαρντ Σνόουντεν
O Ladar Levison, ιδρυτής της υπηρεσίας Lavabit για την ασφαλή επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποκαλύπτει τρία χρόνια μετά την απόφασή του να διακόψει την υπηρεσία secure e-mail ότι ο μόνος στόχος της έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης το 2013 ήταν ο Έντουαρτ Σνόουντεν. 
Ο Λέβισον είχε κατ'επανάληψη αρνηθεί να παραχωρήσει τα κλειδιά που θα ξεκλείδωναν όπως ισχυρίζεται όλες τις θυρίδες 410.000 πελατών της Lavabit για τις ανάγκες της έρευνας των αμερικανικών αστυνομικών αρχών, μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση της αμερικανικής NSA. Το στόμα του όμως έπρεπε να παραμείνει κλειστό, με δικαστική εντολή που του απαγόρευε να αποκαλύψει οτιδήποτε σχετικό με τη διαδικασία και το περιεχόμενο της έρευνας. Ο περιορισμός αυτός δεν υφίσταται πλέον και ο Λέβισον μίλησε.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά την έκδοση σχετικής εντολής από ομοσπονδιακό δικαστή και το καλοκαίρι του 2013 ο Λέβισον βρέθηκε αντιμέτωπος με την απαίτηση να παραχωρήσει τα κλειδιά στην υπηρεσία της Lavabit, γεγονός που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την επικοινωνία μέσω e-mail του συνόλου των εγγεγραμμένων μελών της υπηρεσίας. 

Ο Λέβισον, προκειμένου να αποφύγει να συμμορφωθεί με την εντολή και με το επιχείρημα ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή 410.000 ανθρώπων, έκλεισε την Lavabit τον Μάιο του 2014, μαχόμενος παράλληλα δικαστικά την απόφαση. Αργότερα, υποχρεώθηκε να παραδώσει τα κλειδιά και το έκανε με έναν τρόπο που αργότερα, τον Απρίλιο του 2016, τον οδήγησε στο ειδώλιο του κατηγορουμένου για προσβολή δικαστηρίου: έκανε μια μακροσκελή εκτύπωση με το κλειδί της αποκρυπτογράφησης με εξαιρετικά μικρή γραμματοσειρά.

Νωρίτερα, το Μάρτιο του 2016 ο δικτυακός τόπος Cryptome εντόπισε ένα ισχυρό στοιχείο που αποδείκνυε ποιος ήταν ο στόχος της έρευνας του 2013, από επίσημα έγγραφα: Στην ομοσπονδιακή βάση PACER με δικαστικά έγγραφα που αφορούν τη συνεχιζόμενη διαμάχη με τη Lavabit εμφανιζόταν η διεύθυνση e-mail "Ed_snowden@lavabit.com". 

Τώρα, ο Λέβισον επιβεβαίωσε ότι στόχος της έρευνας ήταν ο Έντουαρτ Σνόουντεν.

Ο Λαντάρ Λέβισον επιχειρεί να αναπτύξει μια άλλη αποκεντρωμένη υπηρεσία επικοινωνίας, την DarkMail Alliance, στην οποία η απόφαση για την αποκάλυψη των επικοινωνιών ενός ή όλων των μελών της δεν θα εναπόκειται σε ένα πρόσωπο, αφαιρώντας έτσι όχι μόνο την εξουσία αλλά και την ευθύνη από τον/τους παρόχους της υπηρεσίας. Παράλληλα, ο Λέβισον συστήνει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Lavabit Legal Defense Foundation ήLavaLegal, το οποίο μεταξύ άλλων θα αναλαμβάνει την εκπροσώπηση παρόχων υπηρεσιών επικοινωνιών που έρχονται αντιμέτωποι με ανάλογα αιτήματα και την απαίτηση «να κρατάνε το στόμα τους κλειστό».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.