30/6/16

«Εγκαταλείπω τις Βρυξέλλες γεμάτη ελπίδα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας

REUTERS/POOL
«Αυτό που επιδιώκω να κάνω, μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι επιλογές και η Σκωτία να τύχει σεβασμού», δήλωσε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον. 
«Αισιόδοξη» μετά από την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες δήλωσε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει «εύκολος δρόμος» για τη Σκωτία μετά το Brexit.
«Είμαι ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι διαπίστωσα σήμερα μια βούληση να μας ακούσουν», είπε η κ. Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από τις συναντήσεις της με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 
Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε η ίδια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει «εύκολος δρόμος» για τη Σκωτία, η οποία αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα.
«Εγκαταλείπω τις Βρυξέλλες γεμάτη ελπίδα και αισιόδοξη», είπε η ηγέτιδα του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).
«Αυτό που επιδιώκω να κάνω, μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι επιλογές και η Σκωτία να τύχει σεβασμού», σημείωσε η κ. Στέρτζον.
Η ίδια είχε υποσχεθεί ότι σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Σκωτίας.
Ωστόσο η κ. Στέρτζον αντιμετώπισε την αρνητική στάση της Ισπανίας και μάλλον επιφυλακτικές αντιδράσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, παρότι επιμένει ότι η Σκωτία δεν πρέπει να συρθεί εκτός της Ε.Ε. παρά τη θέλησή της.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, διαμήνυσε ότι η Μαδρίτη θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση των Βρυξελλών με τη Σκωτία. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει, φεύγει και η Σκωτία», είπε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα πως «η Σκωτία κέρδισε το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.